Sådan kan man fjerne en ophobning af sekret i øregangen

En ophobning af sekret i øregangen er et almindeligt problem blandt børn og kan endda påvirke hørelsen. Læs videre for at finde ud af nogle metoder til at reducere det.
Sådan kan man fjerne en ophobning af sekret i øregangen

Sidste ændring: 22 marts, 2022

En ophobning af sekret i øregangen er en selvforsvarsmekanisme mod en infektion, der sætter sig i øregangen – kroppen producerer en masse af det. Det er almindeligt blandt børn, som regel efter en forkølelse.

Det tekniske navn for denne tilstand er serøs otitis eller sekretorisk otitis media. Hyppigheden betyder, at enhver praktiserende læge eller børnelæge kan diagnosticere den uden at skulle konsultere en ørelæge.

Mellemøret er den struktur, der giver flest symptomer. Det skyldes, at infektionen når dette centrale område af øret og sætter sig fast ved at kolonisere den indre del med bakterier eller virus. Det er en lille struktur, og derfor ophobes sekretet hurtigt der. Det sker, når de hvide blodlegemer begynder at bekæmpe infektionen.

Nogle gange skyldes sekretet ikke virus eller bakterier, men en allergisk reaktion eller en dårlig placering af det eustakiske rør fra fødslen. Som du måske allerede ved, er denne struktur et rør, der forbinder mellemøret med svælget og udligner trykket mellem hulrummene.

Mere end halvdelen af alle tilfælde af mellemørebetændelse går over af sig selv. Ophobning af sekret i øregangen kan dog være generende i længere tid. Der er en række teknikker, man kan anvende til at behandle det, samt adjuverende medicin.

Symptomer på ophobning af sekret i øregangen

Et barn med ophobning af sekret i øregangen på grund af otitis media vil opleve smerter. Desuden vil spædbørn og småbørn, da de mangler verbale udtryk, manifestere det via kontinuerlig gråd, der øges, hvis man trykker på den ydre del af deres øre.

Der kan derfor opstå høretab, hvis sekretet blokerer trommehinden, da trommehinden skal være fri for at transmittere lyd. Tabet er momentant og kan endda være intermitterende i hele forløbet.

Øret er relateret til balancen, og funktionsfejl har konsekvenser for kropsholdningen og kan forårsage ubalance, kvalme og svimmelhed. Besvimelse og opkastninger er sjældne, men kan forekomme i ekstreme tilfælde.

Læger diagnosticerer ophobning af sekret i øregangen ved at undersøge øregangen med et otoskop for at se trommehinden. Således kan en hævet, misfarvet og udbulet trommehinde afsløre overskydende slim bagved.

Baby græder på grund af ophobning af sekret i øregangen

Tjek også: Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?

Teknikker til at fjerne en ophobning af sekret i øregangen

Der er tre hjemmemetoder, som vi kan anvende til at fjerne sekret i øregangen. Dette er naturligvis kun et supplement til den behandling, som lægen foreslår for mellemørebetændelse.

Skift stilling

Hvis man ændrer hovedets stilling, vil det hjælpe det ophobede sekret i mellemøret med at flyde ud. Man ønsker at tvinge sekretet gennem det eustakiske rør ved hjælp af tyngdekraften, så det ryger ned i svælget og uddrives derfra.

Ingen stilling er 100% effektiv. Du bør vippe hovedet til den ene side, derefter langsomt til den anden side og gentage det. Ved sengetid er det bedst at gøre det på det øre, der ikke er tilstoppet, for at øge tyngdekraftens virkning på det andet øre.

Brug damp

Øresekretet i forbindelse med mellemørebetændelse er resultatet af forkølelse og tilstoppet næse, især hos børn. Derfor er et dampbad nyttigt i disse tilfælde.

Dampen skal rettes mod de øvre luftveje, ikke mod øret. Formålet er at bringe varme til slimhinderne, så det ophobede sekret blødgøres og bliver flydende. Så bliver det lettere at uddrive det.

Børn må ikke være alene under dampbadet. Selv mild varme kan brænde huden og slimhinderne. Der bør altid være en voksen, der overvåger teknikken.

Saltvand

En simpel saltvandsopløsning, der består af vand med salt, har altid været brugt til at rense en tilstoppet næse. Denne teknik er nyttig til at frigøre de øvre luftveje, ligesom damp.

Det skyldes, at salt trækker slimen ud ved hjælp af osmotisk tryk. Dette sker, fordi indholdet af natrium i opløsningen er relateret til alle vandmolekyler, og derfor binder vanddelen af sekretet sig til saltet og kommer ud af kroppen.

Kvinde med ørepine

Medicin mod en ophobning af sekret i øregangen

De ovennævnte teknikker til at fjerne en ophobning af sekret i øregangen er kun hjælpemidler. En sundhedsfagperson vil ordinere de relevante lægemidler mod otitis media. Det er vigtigt ikke at selvmedicinere, når man står over for symptomerne på propper i ørerne og høretab.

Det kan interessere dig ...
Fjern ørevoksblokader uden at skade dine ører
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fjern ørevoksblokader uden at skade dine ører

Øreproblemer kan påvirke alle, og de skyldes mange forskellige faktorer. Hvis du oplever høreproblemer, er du måske nødt til at fjerne ørevoksbloka...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Del Castillo Martín, F., et al. “Documento de consenso sobre etiología, diagnóstico y tratamiento de la otitis media aguda.” Anales de Pediatría. Vol. 77. No. 5. Elsevier Doyma, 2012.
  • Schilder, Anne GM, et al. “Otitis media.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-18.
  • Rosenfeld, Richard M., et al. “Clinical practice guideline: otitis media with effusion (update).” Otolaryngology–Head and Neck Surgery 154.1_suppl (2016): S1-S41.
  • Giese, Arnaud PJ, et al. “Genomics of Otitis media (OM): molecular genetics approaches to characterize disease pathophysiology.” Frontiers in Genetics 11 (2020).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.