Hvad bliver en saltvandsopløsning brugt til?

En saltvandsopløsning er et simpelt, men meget effektivt middel. Det har flere anvendelsesmuligheder og redder endda liv, når dehydrering er en risikofaktor. Find ud af mere i denne artikel!
Hvad bliver en saltvandsopløsning brugt til?

Sidste ændring: 01 december, 2020

Folk kender også saltvandsopløsning blot som “saltopløsning”. Det er et simpelt middel, som du kan lave derhjemme. Selvom eksperter har stillet spørgsmålstegn ved det, er dets nytte indenfor medicin nærmest indiskutabelt.

Saltvandsopløsning består af vand og salt. Det er der, dets enkelhed ligger, samt muligheden for at fremstille det derhjemme. Koncentrationen af denne opløsning er 0,9%, hvilket betyder, at det har den samme koncentration som menneskeblod.

Eftersom koncentrationen er det samme, er det et isotonisk middel. Det betyder, at hverken blod eller saltvandsopløsning er mere koncentreret end det andet. På grund af dette karaktertræk, er det sikkert at bruge i menneskets krop.

Dette middel blev udviklet i 1896. Den hollandske forsker, Hartog Jacob Hamburger, lavede det til at blive brugt i hæmolyseforskning. Dets opfindelse havde ikke til formål at bruge det til medicinsk anvendelse. Det fik dog med tiden denne anvendelse.

Anvendelse af saltvandsopløsning

Saltvandsopløsning har mange anvendelsesmuligheder. Du kan bruge det både eksternt og internt, ved at sprøjte det ind i blodkredsløbet. Her er de mest gængse anvendelser af det:

 • Vask af øjne og kontaktlinser. Til dette anbefaler eksperter, at væsken er steril, så hverken øjnene eller linserne lider under invadering af bakterier. Som regel kommer saltvandsopløsning til øjnene i små flasker, som du kan købe på apoteket.
 • Rensning af sår. Dette er en af de mest anvendte væsker til at rense sår. Sammen med andre antiseptiske midler, hjælper det med at forebygge infektioner.
 • Næsespray. Dette er til tilstoppede næser eller for meget slim i de øvre luftveje. Det kan anvendes med en sprøjte eller inhalator. Saltvandsopløsning trækker sekreter gennem tyngdekræften. Eksperter anbefaler det også til patienter, der lider af betændelse i næseslimhinden og tilstoppet næse på grund af allergi. Det trækker ikke blot sekreter ud, men også allergifremkaldende stoffer. Som det sidste anbefaler læger det efter en næseoperation som en del af den efterfølgende antiseptiske behandling.
 • Hydrering. Når et menneskes krop er dehydreret eller har lavt blodtryk på grund af væskemangel, er saltvandsopløsning en god erstatning for, hvad kroppen har mistet. Generelt, i disse tilfælde, gives det intravenøst ved en hurtig rate. Det er dermed mere nyttigt i tilfælde med seriøs mavetarminfektion, voldsomme blødninger og alvorlige forbrændinger.
 • Forstøvning. Dette middel hældes i en forstøver for at skabe støv, som vil trænge ind i luftvejene. Patienter, som lider af influenza, bihulebetændelse og bronkitis kan drage nytte af dette.
Voksen renser sår på barn knæ

Forskellige former

Du kan finde saltvandsopløsning i forskellige former:

 • Hætteglas. De er små og sterile, når de er lukkede. Du kan nemt transportere dem over alt. Når de er åbne, er de ikke længere sterile. De er dog så små, at i de fleste tilfælde, holder de ikke til mere end én anvendelse.
 • Dråber. Til anvendelse i øjne og forstøvning.
 • Spray. Eventuelt med det primære mål at fremme fugtgivelse af næsen. Du kan finde det på apoteker. Ligesom hætteglas kan du nemt transportere dem over alt.
 • Flasker. De er store alternativer til andre anvendelser, som kræver store mængder af væske. For eksempel til at rense et sår eller brandsår.
 • Intravenøse beholdere. De kommer i forskellige størrelser og du kan finde dem på sygehuse. Beholderen er tilsluttet en slange med en nål i enden, som sundhedspersonale indsætter i patientens blodåre. Det hydrerer patienten og faciliterer administrering af medicin.
Saltvandsopløsning på flaske

Hjemmelavet saltvandsopløsning

Som vi har forklaret ovenfor, kan du lave din egen saltvandsopløsning derhjemme. Det kan være nyttigt at gøre det til noget specifikt, såsom at rense et sår, som tidligere har været betændt. Du bliver dog nødt til at huske, at opløsningen ikke vil være steril.

For at lave din egenhælder du en teskefuld almindeligt salt i 250 cc vand. Følg det samme forhold, hvis du vil lave mere. Du kan derefter opbevare det i rene glas. Det holder kun i 48 timer. Efter den tid skal du skille dig af med det.

Du kan opbevare det ved stuetemperatur eller i et køleskab. Eksperter har ikke konkluderet, at nogen af metoderne forlænger dets holdbarhed. Husk, at stuetemperatur refererer til tempereret klima, ikke tropisk klima eller ekstrem varme.

Nu, hvor du har opdaget de fantastiske fordele ved saltvandsopløsning, kan du anvende det uden bekymring, hvis du nogensinde får brug for det. Det er en meget nyttig og simpel løsning, som endda kan redde liv i ekstreme tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Silva, L. Dopico, and F. Oliveira Tinoco. “Recomendaciones para el empleo de solución salina 0, 9% en catéteres venosos periféricos.” Enfermería Global 6.2 (2007).
 • Trujillo-Zea, Jorge Alejandro, Natalia Aristizábal-Henao, and Nelson Fonseca-Ruiz. “Lactato de Ringer versus solución salina normal para trasplante renal. Revisión sistemática y metaanálisis.” Revista Colombiana de Anestesiología 43.3 (2015): 194-203.
 • Rojas, César A. “La solución salina fisiológica y su alta concentración de cloruro.” Ciencia e Investigación 22.1 (2019): 27-30.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.