Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?

Du har måske musikøresyndrom, hvis du pludselig hører musik, og du ikke ved, hvor det kommer fra. Det er et problem med mange forskellige årsager. Læs mere i denne artikel!
Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Alle har oplevet ringen for ørerne på et eller andet tidspunkt. Det kan dog være musikøresyndrom, hvis denne ringen faktisk er en melodi, ingen andre kan høre. Det er også kendt som tinnitus, og det påvirker langt flere folk, end du måske tror. 

I USA alene lider omkring 15% af befolkningen for eksempel af musikøresyndrom ifølge American Tinnitus Association (ATA). Denne procentdel er helt sikkert et tegn på, hvor vigtigt det er at kende lidt mere til det.

Hvad er musikøresyndrom?

Du har allerede en idé omkring, hvad musikøresyndrom er, men vi vil forklare det lidt mere deltaljeret, da mange folk ikke er velkendte med det. Vi vil basere dette indhold på artiklen: “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome.” Dette syndrom er kendt ved dets akronym: MES.

Denne tilstand er en form for invaliditet. Den er dog ikke psykiatrisk, men en auditiv lidelse, da det drejser sig om musik og melodier eller musik, folk opfatter. Det er en form for hallucination. Denne artikel nævner også, at denne tilstand har at gøre med Charles Bonnet syndrom.

Charles Bonnet syndrom består af visuelle hallucinationer. Folk med denne lidelse oplever dem som et resultat af irreversibelt myopi eller næsten blindhed. Musikøresyndromet minder om dette, men det påvirker øret i stedet for øjet.

kvinde der hører musik
Musikøresyndrom er ikke en følelse af at lytte til melodier for fornøjelsens skyld, men en form for tinnitus.

Hvor almindeligt er det?

Vi har allerede nævnt, at omkring 15% af befolkningen i USA oplever musikøresyndrom. Tallene er dog endnu mere alarmerende ifølge en undersøgelse, der blev udført af Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De siger faktisk, at omkring 20 millioner amerikanere døjer med dette syndrom regelmæssigt.

Der er desuden påstande, der siger, at omkring to millioner folk oplever alvorlige former for musisk tinnitus. Det betyder, de er nødt til at døje med det dagligt, og det påvirker deres liv, sociale relationer og den måde, de fungerer på. 

Andre data præsenteret af ATA indikerer, at tinnitus er mere hyppigt hos mænd end kvinder. Ydermere forekommer det mest hos ældre folk og musikelskere (eller musikere). Dem, der arbejder i miljøer, hvor der er meget støj, og dem, der arbejder i militæret, hører dog også ind under denne kategori.

Årsager til musikøresyndrom

Musikøresyndrom opstår ikke ud af ingenting. Det er derfor, der er forskellige identificerede årsager såsom hyperakusis. Folk, der er blevet udsat for høje lydstyrker i lang tid, kan opleve dette problem.

Grunden til, at det påvirker ældre folk, er på grund af høretab. Som med Charles Bonnet syndrom kan der opstå hallucinationer i et forsøg på at kompensere for nedgangen af denne funktion, når en fornemmelse begynder at blive svagere. 

Som artiklen nævnt ovenstående forklarer, mener forskere, at årsagen til fantomlyde er hypersensitivitet i det auditive cortex. Det er ikke en summen eller hvisken i dette tilfælde, men melodier og sange. Med andre ord auditive hallucinationer.

Behandling

Der er forskellige måder at behandle musikøresyndrom på. En af dem er at håndtere den stress, der forårsager hallucinationerne, på grund af angst over høretab. Praktisering af yoga, meditation, pilates og fysisk aktivitet kan være en stor hjælp.

Brugen af hørehjælpemidler i tilfælde, hvor de kan være hjælpsomme, reducerer også hallucinationer, der er forårsaget af musikøresyndrom. En anden måde er at tilføje mere støj. Hvis man spiller musik derhjemme eller har fjernsynet kørende, kan man få øret til at stoppe med at hallucinere og fokusere på de lyde, der virkelig er til stede. 

Den sidste mulighed er at bruge medikamenter ordineret af en læge. Det bør være den sidste udvej, når intet andet virker, så patienterne kan fortsætte deres liv uden at være frustreret.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Vejen til lykke ifølge videnskaben

Stavning af tinnitus med klodser
Musikøresyndrom er en variation af tinnitus, og læger behandler det i henhold hertil i første omgang.

Musikøresyndrom er en hallucination

Du har formentlig oplevet ringen og summen for dine øre, men måske vidste du ikke, at der eksisterer auditive hallucinationer. Heldigvis er det muligt at behandle dem takket være de forskellige muligheder, der er tilgængelige i dag.

Har du nogensinde oplevet dette fænomen? Har nogen tæt på dig?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cakmak, Mirac Aysen, et al. “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome/Sik Görülen Ancak Nadir Konan Bir Tani: Müzikal Kulak Sendromu.” Noro-Psikyatri Arsivi 53.1 (2016): 91.
  • Fabregat-Rossell, Alexandra, Laia Serra-Tomás, and Cristian Amézaga-Asensio. “Síndrome de Charles Bonnet; a propósito de un caso.” Gaceta Médica de Bilbao 117.3 (2020): 229-232.
  • Bauer, Carol A. “Tinnitus.” New England Journal of Medicine 378.13 (2018): 1224-1231.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.