8 fødevarer, der kan hjælpe med at styre blodtrykket

Selv om blodtryksproblemer først skal behandles med medicin og en læges diagnose, er der nogle fødevarer, der også kan hjælpe.
8 fødevarer, der kan hjælpe med at styre blodtrykket

Sidste ændring: 29 december, 2022

Hypertension er et sundhedsproblem, der opstår hos personer, som har konstant højt blodtryk i deres arterier, hvad enten det skyldes en forsnævring af disse arterier eller en form for obstruktion. Det er vigtigt at håndtere blodtryksproblemer, før de kommer ud af kontrol. I den henseende kan nogle fødevarer hjælpe med at styre blodtrykket.

For at en person kan lide af forhøjet blodtryk, skal blodtryksmålingerne være lig med eller højere end 140/90 mm Hg.

Der kan være mange årsager til denne tilstand. De omfatter fedme, genetiske faktorer, overdrevent alkoholforbrug, højt natriumforbrug, mangel på aerob træning, p-piller, smertestillende midler, nyresygdomme og sygdomme i binyrerne.

Det er ekstremt vigtigt for personer med forhøjet blodtryk at gå til lægen og få en behandlingsplan. Hvis denne sygdom ikke behandles korrekt, kan den føre til alvorlige problemer som hjerteanfald, slagtilfælde eller nyresvigt.

Der findes et par hjemmemidler, som kan hjælpe dig med at styre blodtryksniveauet. Du skal huske på, at disse midler er af alternativ karakter og på ingen måde bør erstatte den medicin eller behandling, som din læge anbefaler.

Fødevarer, der kan hjælpe med at styre blodtrykket

Bananer

Bananer i skiver

Personer med forhøjet blodtryk kan have gavn af at spise mindst én banan om dagen. Det skyldes, at bananer er rige på kalium, som er afgørende for at sænke blodtrykket.

Ifølge en forskningsundersøgelse udført i Indien kan det at spise to bananer om dagen sænke blodtrykket med op til 10 %.

Selleri kan hjælpe med at styre blodtrykket

Selleri er et rensende vanddrivende middel, der kan hjælpe din krop med at fjerne giftige stoffer. Denne kraftfulde fødevare indeholder store mængder 3-N-butylphthalid, en slags fotokemisk stof, der er meget nyttigt, når det gælder om at kontrollere høje blodtryksniveauer.

Du bør helst spise rå selleri, enten i salater eller i form af juice.

Lime

Lime i skiver kan hjælpe med at styre blodtrykket

Regelmæssig indtagelse af lime er gang på gang blevet anbefalet til at kontrollere forhøjet blodtryk. Lime hjælper med at reducere blodtrykket ved at udvide blodkarrene og gøre dem mere fleksible.

Vi anbefaler at drikke et glas vand med lime ved stuetemperatur på tom mave en gang om dagen, uden at tilsætte sødemidler.

Hvidløg

En anden fødevare, der er kendt for sin evne til at reducere blodtrykket og hjælpe med at forbedre dit generelle helbred, er hvidløg. Denne fødevare kan hjælpe med at reducere kolesterol, forbedre cirkulationen og dermed sænke blodtryksniveauet.

Specialister anbefaler, at man indtager rå hvidløg. Denne form vil give dig mulighed for at drage fordel af alle egenskaberne ved denne superfood. En anden mulighed er at indtage 6 til 8 dråber hvidløgsekstrakt fortyndet i vand to gange om dagen.

Løgsaft

Hakket løg

Løg giver ligesom hvidløg mange fordele med hensyn til arteriel og hjertesundhed. De kan hjælpe med at forbedre cirkulationen og bekæmpe højt kolesterol og hypertension.

For at få gavn af løgets kraftfulde egenskaber anbefaler vi, at du drikker saften fra et halvt råt løg hver dag. Derudover kan du prøve at blande det med en teskefuld honning.

Kokosvand

Personer, der lider af hypertension, bør altid sørge for at være godt hydreret. Det betyder, at hvis du har forhøjet blodtryk, bør du drikke mindst 8 glas vand om dagen.

En god mulighed er at inkludere kokosvand som en del af dit samlede væskeforbrug, fordi denne næringsrige drik er kendt for at kunne sænke blodtryksniveauet betydeligt.

Vandmelonkerner

Nærbillede af vandmelon

Mange mennesker smider kernerne fra deres vandmelon ud uden at tænke sig om. Men disse små sorte frø har et væld af egenskaber, der er gode for arterie- og nyresundheden.

Vandmelonkerner indeholder et stof kaldet cucurbocitrin, som er i stand til at udvide blodkarrene og forbedre nyrefunktionen. Ligeledes bekæmper disse frø hypertension og lindrer smerter forårsaget af gigt.

For at indtage disse kerner skal du knuse dem forsigtigt, før du blander dem med en kop kogende vand. Lad vandet trække i en time, og drik derefter fire spiseskefulde af denne væske flere gange om dagen.

Honning kan hjælpe med at styre blodtrykket

Ren honning kan hjælpe med at afslappe dine blodkar, hvilket betyder, at det er et godt redskab, når det kommer til at sænke blodtrykket.

Personer, der lider af højt blodtryk, kan prøve at indtage en eller to spiseskefulde ren honning om dagen. En anden mulighed er at blande en teskefuld honning, en teskefuld ingefærsaft og to teskefulde spidskommenpulver.

Brug disse naturlige tips sammen med din medicin for at hjælpe med at styre dit blodtryk!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ried, K., & Fakler, P. (2014). Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control. https://doi.org/10.2147/IBPC.S51434

  • Griep, L. M. O., Stamler, J., Chan, Q., Van Horn, L., Steffen, L. M., Miura, K., … Elliott, P. (2013). Association of raw fruit and fruit juice consumption with blood pressure: The INTERMAP study1-4. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.046300


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.