Sellerisaft: Fordele og kontraindikationer

Da selleri er rig på oxalater, bør du ikke indtage det i store mængder, især hvis du lider af inflammation eller blærelidelser.  Læs videre for at finde ud af mere om fordelene og kontraindikationerne ved sellerisaft.
Sellerisaft: Fordele og kontraindikationer
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du indarbejdet sellerisaft i din kost? Er du sikker på, at dette er den bedste måde at indtage denne grøntsag på? I denne artikel fortæller vi dig mere om de egenskaber, fordele og kontraindikationer, der er ved denne grøntsagssaft.

Selleris hovedegenskaber

Selleri er en plante, der hører til familien, Apiaceae. Dets videnskabelige navn er Apium graveolens. Mennesker har kendt til denne plantes helbredende egenskaber siden oldtiden. Faktisk siger historikere, at Charlemagne engang udsendte en ordre, der opfordrede folk til at høste visse urter og planter i hans marker, herunder selleri.

Selleri er en ideel plante for nyrerne, da den stimulerer disse organer til at fjerne det affald, som din krop ikke har brug for. Således hjælper den også med at behandle væskeretention og cellulitis.

Det er endda i stand til at fortynde urinsyre, der påvirker leddene og fungerer antiinflammatorisk. Derfor betragtes det som en passende mad i en diæt mod gigt.

Vi anbefaler, at du læser: Ti ting, du skal vide om væskeophobning

En kop hakket selleri

Selleri er en stærkt anbefalet fødevare, fordi den indeholder vigtige antioxidanter og antiinflammatoriske forbindelser.

Fordelene ved selleri

1. Det er en udrensende plante

Da det indeholder kalium, kan selleri stimulere urinproduktionen og hjælpe med at forhindre væskeretention. Det hjælper også med at eliminere toksiner. Sellerisaft er ideel i denne forstand, især når den indtages på tom mave.

2. Selleri er et naturligt afføringsmiddel

Det hjælper med at lindre forstoppelse naturligt, især når det sker rettidigt på grund af nerver eller stress. Dette er, fordi den er rig på kostfiber.

3. Selleri hjælper med fordøjelsen

Takket være dets mineralindhold hjælper denne grøntsag med at neutralisere mavesyren, mens den hjælper med at behandle mavesår og fordøjelsesbesvær.

En kvinde med god fordøjelse

Sellerisaft hjælper med at neutralisere overskydende mavesyre for at lindre fordøjelsesbesvær.

4. Det hjælper med at eliminere nyresten og galdesten

Planten har antispasmodiske forbindelser, som hjælper med at fjerne de toksiner, der kan bidrage til dannelsen af ​​nyresten. Sellerisaft hjælper også med at eliminere nyresten ved at øge urinproduktionen, hvilket gør fjernelse af sten lettere.

Du bør også læse: Sellerifrø: En naturlig te til højt blodtryk

Er det godt at drikke sellerisaft?

Mange mennesker siger, at sellerisaft er næsten mirakuløs. Derudover har skuespillerinder såsom Gwyneth Paltrow offentliggjort historier om “dens kraftfulde helbredende egenskaber”. Men er det virkelig gavnligt?

Det er ikke overraskende, at noget, der nævnes af en indflydelsesrig person med mange tilhængere, tiltrækker opmærksomhed. Når alt kommer til alt, har selleri bestemt sundhedsmæssige fordele. Denne grøntsag indeholder gavnlige flavonoider, der kan reducere hjerneinflammation eller aldersrelateret hukommelseshæmning.

Denne grøntsag indeholder også en masse fiber, C- og K-vitaminer og kalium. Derudover er det en meget kaloriefattig snack. En stilk på 12 centimeter indeholder kun tre kalorier. En kop hakket selleri indeholder kun 20 kalorier. Dette kan dog ændre sig, hvis du omdanner det til saft.

Når du blender en grøntsag eller frugt, er den rigere på sukker, kulhydrater og kalorier. En kop sellerisaft indeholder 42 kalorier. Af denne grund er det meget bedre at spise selleri som en snack. Det er knasende, har færre kalorier, og vil mætte dig mere. Faktisk anbefales det generelt for folk, der prøver at tabe sig.

To glas med sellerisaft

Selvom det giver vigtige næringsstoffer, der fremmer velvære, er sellerisaft ikke en mirakeldrik.

Ting at huske på, når det kommer til sellerisaft

Selvom det kan være til gavn for dit helbred at drikke sellerisaft, er det sandsynligvis ikke en mirakelkur. Vi anbefaler, at du spiser selleri som en del af en afbalanceret og inkluderende kost. Du er dog nødt til at være årvågen overfor madtrends, der er bakket op af berømtheder.

Bare fordi en berømthed reklamerer for en fødevare eller drikker den af en eller anden særlig grund, betyder det ikke, at det er understøttet af videnskab. Du skal vide, at ingen magisk mad eller drikke fuldstændigt kan ændre dit helbred eller helbrede en sygdom.

Kontraindikationer af sellerisaft

  • Da selleri er rig på oxalater, bør du ikke indtage det i store mængder, især hvis du lider af betændelse eller andre blærelidelser. Derudover skal du huske på, at dette stof hindrer optagelsen af ​​calcium.
  • I betragtning af at det er en emmenagoge og indeholder apiin (en kemisk forbindelse, der også findes i hvidløg og persille), anbefales det ikke til gravide kvinder, da det kan forårsage spontanabort.
  • Som det sidste, hvis du bruger det som vanddrivende middel, anbefaler vi at øge dit indtag af kalium (bananer, grøntsager osv.), fordi diuretika kan udtømme din krop for disse mineraler.

Afslutningsvis er der ingen tvivl om, at selleri kan forbedre dit helbred. Du skal dog ikke tro, at sellerisaft er en tryllekunst, der hjælper dig med at tabe dig.

Det kan interessere dig ...
Lækker salat med grønne æbler og selleri
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lækker salat med grønne æbler og selleri

Prøv disse salater med grønne æbler og selleri, der vil udforske din nysgerrighed og give dig nye smagsoplevelser. De er virkelig helt anderledes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fundación Española de la Nutrición. El apio – Verduras y hortalizas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
  • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Enero;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
  • Yuan, Linhong, Liu, Jinmeng, Zhen, Jie, Xu, Yao, Chen, Shuying, Halm-Lutterodt, Nicholas Van, & Xiao, Rong. (2017). Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genetics and Molecular Biology, 40(1), 134-141. Epub March 20, 2017.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2016-0159
  • Al-Asmari AK, Athar MT, Kadasah SG. An Updated Phytopharmacological Review on Medicinal Plant of Arab Region: Apium graveolens Linn. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):13–18. doi:10.4103/phrev.phrev_35_16

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.