10 fødevarer til at rense dine arterier og vener

Selvom alle bær er rige på antioxidanter, så har granatæble den største koncentration. Ved at rense dine arterier og vener kan du forebygge åreforkalkning.
10 fødevarer til at rense dine arterier og vener

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ernæring har altid spillet en vigtig rolle i sundhed, for det bedre eller værre. Over tid kan specifikke elementer skabe blokader i dine arterier, hvilket kan skabe kredsløbsproblemer og andre kardiovaskulære sygdomme, som endda kan forårsage døden. På den anden side, så er der fødevarer som kan hjælpe med at rense dine arterier og vener; ved at inddrage disse fødevarer i din kost, kan du hjælpe med at forebygge en lang række sygdomme. 

Fødevarer til at rense dine arterier og vener

Forskning viser, at åreforkalkning er en af de sygdomme, som forårsager flest dødsfald i verden hvert år. Denne sygdom er meget alvorlig, fordi det svækker immunforsvaret og forårsager infektioner. Blokerede arterier og vener har også en tendens til at skabe forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

Siden din kost er så vigtig en del af at forebygge alle de førnævnte sygdomme, vil vi i denne artikel vise dig 10 fødevarer du kan indtage for at rense dine arterier og vener.

Hvidløg

Skaal med hvidloeg

Hvidløg er nummer et, når det kommer til fødevarer der kan fremme rene arterier, fordi det har meget høje antioxidant egenskaber, som er i stand til at bekæmpe frie radikaler i din krop, mens det samtidigt hjælper med at sænke niveauet af dårligt kolesterol og øge godt kolesterol. Denne kæmpe fordel forbedrer blodomløbet og hjælper med at bekæmpe forhøjet blodtryk.

Anbefalet læsning:

Hvorfor du skulle spise quinoa

Havregryn

Det er godt at spise havregryn til morgenmad, fordi den udover at fremme god fordøjelse, også giver dig energi dagen igennem. Nogle af de fantastiske fordele ved at spise havregryn er at det reducerer kolesterolets evne til at klæbe til arterievæggene, og dermed forebygger åreforkalkning og andre hjerteproblemer.

Æbler

Groenne aebler

Æbler indeholder et stof kaldet pektin, hvilket ifølge Ph.d. Liz Applegate fibre som sætter sig sammen med kolesterol. Derudover indeholder æbler flavonoider, hvilket kan mindske sandsynligheden for at lide af hjerteproblemer med op til 50 %.

Fisk

Fed fisk er en god kilde til omega-3 fedtsyrer, også kendt som “godt fedt”, som vores krop behøver for at kunne fungere ordentligt og fjerne blokeringer i arterierne. Det bedste fisk for at opnå dette mål er: Laks, makrel, tun, ørred, sild og sardin.

Gurkemeje

Gurkemeje

En af hovedkomponenterne i gurkemeje er kurkumin, hvilket har haft fantastiske resultater som en hjertebeskytter. Undersøgelser har vist, at takket være dette element, kan gurkemeje forebygge arteriebeskadigelse i forbindelse med blokering.

Spinat

Denne bladgrønne plante er rig på vitamin A og C, hvilket ifølge en række undersøgelser kan hjælpe med at forebygge kolesterol og problemer som åreforkalkning.

Nødder

Blandede noedder

Nødder er også fantastiske til at hjælpe din krop med at forebygge blokerede arterier, såvel som at stimulere rensningsprocessen i dine vener. Disse fantastiske egenskaber er et resultat af deres monoumættede fedtindhold såsom omega-3  fedtsyrer, hvilket er afgørende for sundheden i arterierne. Nogle af de bedste nødder er: Hasselnødder, mandler, pekannødder og jordnødder.

Olivenolie

Ekstra jomfruolivenolie har en bred vifte af fordelagtige egenskaber for helbredet, og blandt dem er dets evne til at forebygge hjertesygdomme. Dette produkt har monoumættet fedt hvilket har mindre sandsynlighed for at oksidere, hvilket forhindrer kolesterol fra at klæbe sig til dine arterievægge.

Tomater

Tomater

Tomater er en vigtig kilde til lycopersicum, hvilket er en antioxidant der forebygger dårlig kolesterol fra at klæbe til arterievæggene. Ifølge undersøgelser kan et dagligt indtag af tomater markant reducere risikoen for opbygning af plak i dine arterier.

Granatæblejuice

Det er blevet videnskabeligt bevist, at granatæblejuice har højere indhold af antioxidanter end nogen anden juice, deriblandt brombær, blåbær og appelsinjuice. Takket være denne egenskab har granatæblejuice vist sig at være rigtig godt til at behandle beskadigede arterier, kendt som åreforkalkning.

Det kan interessere dig ...
Løg, hvidløg og citroner: Tre superfødevarer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Løg, hvidløg og citroner: Tre superfødevarer

Løg, hvidløg og citroner: tre superfødevarer, som du absolut skal have i dit hjem. De bruges i tusindvis af opskrifter og også i hjemmelavede midle...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … nombre del Grupo de Unidades de Lípidos de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, E. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clin Invest Arterioscl. http://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1
  • Avci A1, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Aras S, Durak I. Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology. 2008;54(3):173-6. doi: 10.1159/000130426. Epub 2008 May 7.
  • Kapil, V., Milsom, A. B., Okorie, M., Maleki-Toyserkani, S., Akram, F., Rehman, F., … Ahluwalia, A. (2010). Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans: Role for nitrite-derived no. Hypertension. http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.153536
  • Periago, M. J., Martinez-Valverde, I., & Ros, G. (2001). Propiedades químicas, biológicas y valor nutritivo del licopeno. Anales de Veterinaria.
  • Covas, M.-I., De La Torre, R., & Fitó, M. (2014). Scientific evidence of the benefits of virgin olive oil for human health. Medicina Balear. http://doi.org/10.3306/MEDICINABALEAR.29.02.39
  • Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., & Ventura, H. O. (2009). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. Journal of the American College of Cardiology. http://doi.org/10.1016/j.jacc.2009.02.084
  • Srivastava, G., & Mehta, J. L. (2009). Currying the heart: Curcumin and cardioprotection. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1177/1074248408329608
  • Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.