7 giftige følelser, der forhindrer dig i at være lykkelig

I de rigtige mængder er frygt og angst nødvendige for at overleve, men i overmål bliver de nogle af de mange giftige følelser, der kan skade dit velvære.
7 giftige følelser, der forhindrer dig i at være lykkelig

Sidste ændring: 13 april, 2019

Giftige følelser er et begreb, der er overudnyttet inden for psykologi og personlig udvikling. Vi taler om “toksicitet” og ideen om, at mennesker, følelser og adfærd kan være giftige. Somme tider lader idéer sig godt oversætte ind i popkulturens terminologi. Men vi skal behandle dem i deres kontekst.

Der er ingen “giftige” mennesker. Der er mennesker, der bare ikke ved, hvordan man opbygger respektfulde, sunde og gode relationer.

På samme måde, når vi taler om giftige følelser, henviser vi til følelser, der gør ondt. De hindrer vores velvære og sætter hindringer imellem os og lykke. Derefter forhindrer de os i at opnå et stærkt psykologisk helbred.

Ordet “giftigt” har ikke noget videnskabeligt grundlag. Det tjener dog som en nyttig illustration af det vi ønsker at formidle. Det er en dysfunktionel adfærd, der forårsager smerte, ulykke og usundhed.

I dag vil vi gerne tale om dette. Vi tager et kig på de grundlæggende følelser, der påvirker din personlige balance og din evne til at have et godt og sundt liv.

Giftige følelser

1. Skam

 

Skam er en giftig følelse

Det siges, at du med tiden har mindre skam. Men det bliver faktisk værre, indtil det går længere end du nogensinde troede det var muligt. Det kan invadere næsten alle områder af dit liv.

Der findes mange slags skam: Skam ved at være dig selv, at bære en bestemt slags tøj, at sige noget til nogen, du kan lide, at stille et spørgsmål, stole på nogen, være sårbar …

Det er rigtigt, at der er regler og grænser for social interaktion og hverdagsadfærd. Det er grænser, som du ikke krydser af moralske grunde, høflighed eller lignende.

Men når det kommer til personlig udvikling begrænser skam ofte din identitet og helhed.

Skam er relateret til frygt og usikkerhed. Således er det en god idé at grave ned i, hvad det er, du ikke accepterer ved dig selv eller hvad det er der gør dig ubehageligt tilpas, så du kan arbejde på det.

Læs også:

2. Angst, en af ​​de farligste giftige følelser

Angst er giftigt, når det overvælder dig og krydser grænsen for, hvad der er sundt.

 • Når du føler en slags konstant trussel, stress, der ikke vil gå væk, eller angst, der spiser væk af dig, så er det her, at toksicitet kommer i spil. Med andre ord bliver det en negativ følelse, der invaderer alt.
 • Konstant angst skubber dig ikke til at blive bedre. I stedet virker det afskrækkende på dig. Det får dig til at føle dig træt, overvældet og ude af stand til at fokusere.

3. Kvaler

Det er svært at leve med konstante kvaler

Kvaler er som en tidsindstillet bombe. Det er trods alt skabt af så mange negative ting: frygt, en følelse af fare, negativitet, usikkerhed, frustration, smerte …

Ingen kan leve med kvaler for evigt. Det er dybest set død i det levende, det lukker af for muligheden for at være fri, glad og opfyldt som person.

4. Konstant utilfredshed

Nogle gange kan utilfredshed være en kraftig motor, der skubber os til at ændre os, bevæge os videre, forbedre os …

 • Men når utilfredshed er kronisk og ikke fungerer som den motor, er det en sygdom, der overtager alt.
 • Til sidst mister du al begejstring, energi og motivation. Du smiler ikke mere.
 • Vær forsigtig. Hvis din utilfredshed er kronisk, er det muligvis fordi du faktisk står over for en form for depression.

Læs også:

5. Misundelse

Misundelse er ikke rigtigt eller sundt. Desuden vil det at føle det hele tiden få dit selvværd til at styrtdykke.

 • Misundelse fører dig ned ad lidelsens vej. At ønske noget, der ikke er dit, eller at du ikke er i stand til at opnå det, er skadeligt og ikke godt for dit psykiske helbred.
 • Ikke at være glad for andres succes eller respektere og fejre, hvad andre mennesker er eller har, siger meget om dig.
 • Du skal lære at fejre dig selv, elske dig selv og være glad på andres vegne.

6. Kan konstant frygt være en af de giftige følelser?

Frygt tjener et vigtigt formål i vores liv men kan også være en af de giftige følelser

Hvis vi skulle give en simpel definition af lykke, ville det være dette: Fraværet af frygt.

Vi ved dog, at frygt har et formål: det er nødvendigt for overlevelse og advarer dig om fare.

Men hvad så, når alt skræmmer dig? Når det føles som om alting vil gå galt, og at du bliver angrebet, kritiseret, forladt? I dette tilfælde afskærer du dig selv fra din evne til at være glad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rowe, A. D., & Fitness, J. (2018). Understanding the role of negative emotions in adult learning and achievement: A social functional perspective. Behavioral sciences, 8(2), 27.
 • Macdonald, J., & Morley, I. (2001). Shame and non‐disclosure: A study of the emotional isolation of people referred for psychotherapy. British Journal of Medical Psychology, 74(1), 1-21.
 • Härtel, C. E. (2008). How to build a healthy emotional culture and avoid a toxic culture. Research companion to emotion in organizations, 575-588.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.