De 8 første symptomer på diabetes

Hvis du genkender nogle af disse diabetes symptomer, er det en god ide at gå til din læge og udføre de nødvendige tests for at få en korrekt diagnose.
De 8 første symptomer på diabetes

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Diabetes mellitus er en lidelse, der påvirker hvordan din krop udnytter glukose i blodbanen. Uanset hvordan det manifesterer sig, betyder diabetes, at du opbygger for meget sukker i blodet. De første symptomer på diabetes er vigtige at holde øje med.

Glukose er et stof, der er afgørende for dit helbred. Det er trods alt en stor energikilde for de celler, der udgør dine muskler og væv, herunder din hjerne.

Når din krop ikke behandler glukose ordentligt, kan der være nogle alvorlige negative konsekvenser, fordi det forstyrrer funktionen af dine andre organer.

Kronisk diabetes omfatter type 1 og 2. Derudover er der andre former for diabetes, der typisk er reversible, såsom diabetes og svangerskabsdiabetes.

Da rettidig afsløring er nøglen til at få en vellykket behandling, ønsker vi i dag at gå over de otte indledende symptomer på diabetes for at hjælpe dig med at identificere det.

Hvad skyldes diabetes?

Kvinde med blodsukkermaaler

Diabetes opstår, når din krop ikke producerer tilstrækkeligt insulin eller mister sin evne til at brug det korrekt.

Insulin er et stof, der produceres af bugspytkirtlen, og dets primære funktion er at reducere mængden af ​​glukose i blodbanen.

Hidtil er der ikke nogen præcis forklaring på årsagen til type 1 diabetes. Det kan skyldes manglende kontrol over immunsystemet, hvilket forårsager selvdestruktion af celler, der producerer insulin i bugspytkirtlen.

Pre-diabetes og type 2 diabetes opstår, når cellerne bliver resistente over for insulin, og bugspytkirtlen ikke kan producere nok til at modvirke dette.

Hormonelle ændringer under graviditeten kan producere en modstand af kroppens celler til insulin. Hvis din bugspytkirtel ikke kan generere den nødvendige mængde, vil glukosen blive opbygget i blodbanen og resultere i svangerskabsdiabetes.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “De 8 første symptomer på diabetes”:

10 tegn på diabetes, som du ikke må ignorere

De første symptomer på diabetes

Mange af de tidlige symptomer på diabetes kan forveksles med andre sygdomme. Af den grund er det bedst at udføre de relevante lægeundersøgelser for at bekræfte en diagnose, når de er blevet observeret.

1. Overdreven tørst

Kvinde drikker et glas vand

Når glukose ikke absorberes ordentligt, kan dets ophobning i blodbanen føre til dehydrering. Dette ændrer din normale spytproduktion og øger følelsen af tørst.

2. Hyppig vandladning

Patienter med diabetes må ofte urinere, fordi deres nyrer arbejder hårdere, mens de forsøger at filtrere overskydende sukker fra blodbanen.

Dette reducerer din evne til at nedbryde toksiner og kan forårsage andre vanskeligheder i funktionen af dit urinsystem.

3. Søvnforstyrrelser

Når højt blodsukker ikke kontrolleres korrekt i tide, kan en patient begynde at opleve konstante forstyrrelser i deres søvn.

Type 2-diabetes er typisk ledsaget af søvnløshed eller en form for afbrydelse under hvile.

4. Langsom helbredelse

Overfladisk saar

Et af de primære tegn på diabetes er hudsår eller læsioner, der tager lang tid om at blive helbredt eller slet ikke bliver helbredt.

5. Urinvejsinfektioner

Hvis din krop mister sin evne til at bruge glukose i blodbanen, bliver dit immunsystem svagt. Dette samt de negative virkninger på dine nyrer øger din modtagelighed for urinvejsinfektioner.

6. Fod problemer

Patienter med diabetes bør være meget opmærksomme på tilstanden af deres fødder. Denne del af kroppen kan opleve kredsløbsproblemer, væskeretention og en række andre symptomer, der forårsager negative virkninger over tid.

Læs også denne artikel efter “De 8 første symptomer på diabetes”:

Prøv bananmos med honning for at lindre hoste og forkølelse

7. Sløret syn

Kvinde gnider sine oejne - symptomer paa diabetes

Dehydrering forårsaget af høje blodsukker niveauer kan påvirke sundheden af ​​dit syn. Blodårerne er ofte beskadiget og sløret syn kan forekomme.

8. Tør hud

Når du udvikler type 2 diabetes, kan det forårsage kredsløbsproblemer, som påvirker huden. Det er derfor, at patienter ofte lider af tør hud eller tab af fasthed.

Hvordan diagnostiseres diabetes?

Hvis du har mistanke om, at du har diabetes, bør du se din læge så hurtigt som muligt. At få en rettidig diagnose øger sandsynligheden for, at din behandling vil kunne reducere de negative virkninger af diabetes på kroppen.

Lægen kan foreslå et af følgende forsøg for at bekræfte, om du har denne sygdom eller ej:

  • Glycohemoglobin test (A1C). Denne analyse sporer dit gennemsnitlige blodsukkerniveau over en periode på to eller tre måneder.
  • Vilkårlig blodsukker test.
  • Fastende blodsukker test.
  • Oral glukosetolerance test.

Når din diagnose er bekræftet, skal du forpligte dig til helt at forbedre din livsstil. Sammen med receptpligtig medicin, vil dette give dig mulighed for at få en bedre livskvalitet.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.