5 almindelige symptomer på ødemer

Vidste du, at hvis du oplever akut træthed og en følelse af dovenskab samt inflammerede ekstremiteter, at dette kunne relateres til et problem med din væskeretention?
5 almindelige symptomer på ødemer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ødemer eller væskeophobning er et meget almindeligt problem. Denne metaboliske tilstand er kendetegnet ved en unormal akkumulering af væsker i vores væv under huden eller i områder inde i vores krop. Men hvad er egentligt de mest almindelige symptomer på ødemer?

Ødemer forekommer hyppigst i vores nedre ekstremiteter, men det kan også påvirke vores hænder, arme, ansigt og mave.

Selvom det ikke er klassificeret som en sygdom, synes det at virke som et advarsel om andre, måske mere alvorlige sygdomme. Disse kan bland andet være kredsløbssvigt, hindringer i lymfesystemet og eller hormonelle ubalancer.

Selv om det nogle gange går ubemærket hen, udsender kroppen næsten altid en række reaktioner, fordi den manglende kontrol, der opstår i de inflammatoriske processer kræver en respons.

Af den grund og for at undgå komplikationer er det vigtigt at forstå, hvordan det starter, og hvilke vaner der kan hjælpe dig med at kontrollere det.

Når vi fortsætter artiklen nedenfor, vil vi dele de vigtigste symptomer og forskellige tips til at forhindre det.

Symptomer på ødemer, som vi ikke bør ignorere

Svage tilfælde af væskeretention går ubemærket hen eller forveksles ofte med en lille vægtforøgelse.

Men når det begynder at blive mere alvorligt, forårsager det en række symptomer, som kan reducere dine evner til at udføre daglige opgaver.

1. Inflammation i dine ekstremiteter

Ødemer i knæet

Mærkbare hævelser i de nedre og øvre ekstremiteter kan være tilstrækkeligt til at fremhæve at du kan have et væskeretentionsproblem.

Typisk vil dine ekstremiteter være større end normalt og kan fremkalde kredsløbsproblemer på grund af det tryk, som ventilsystemet er under, på grund af overskydende vand.

Andre betændte områder der kan være påvirkede er:

 • Mave
 • Bryst
 • Ansigt

2. Symptomer på ødemer kan indbefatte træthedsfølelse og ugidelighed

Det er almindeligt at føle en stærk følelse af ugidelighed i din krop som følge af denne tilstand. Dette er især mærkbart, når man laver fysisk aktivitet.

Den unormale akkumulering af væsker øger din kropsvægt, hvilket påvirker dit muskulære, lymfatiske og kredsløbsmæssige sundhedssytem.

3. Appelsinhud er et af de normale symptomer på ødemer

Appelsinhud

Der er mange faktorer, der påvirker udseendet af cellulitis i gluten og benene. Men når det skyldes tilbageholdelse af væske, vil det blive mere mærkbart og vanskeligt at behandle.

Selv om mange eksterne behandlinger hjælper med at reducere det, er det meget vigtigt at behandle væskeakkumulering for at se om der kommer en forbedring.

4. Træthed og generel ubehag

På grund af de konsekvenser, det har på kredsløbssystemet, medfører dette problem episoder med fysisk træthed og generel ubehag.

Denne manglende kontrol påvirker din ilttransport, som ellers burde bringe næringsstoffer til cellerne. Dette påvirker så igen vores fysiske og mentale ydeevne.

5. Mindsket vandladning

Svært ved at urinere

Da nyrerne ikke kan fungere korrekt og derved ikke kan behandle væskerne i kroppen, skal du urinere mindre, og dette øger risikoen for infektioner i urinsystemet.

Hvordan forhindrer man væskeretention?

Der er mange vaner og midler, som kan bidrage til at forebygge og behandle dette problem. Selvom mange faktorer påvirker dets udseende, kan en forbedring af din livsstil betydeligt reducere risikoen.

Begræns saltforbrug

Overdreven saltforbrug giver ubalancer i kroppen, der forårsager vandophopning i vores væv.

På grund af det er det vigtigt at begrænse forbruget, men ikke nødvendigvis helt undgå bordssalt. Man kan også reducere sin indtagelse af fødevarer som:

 • Pølser
 • Dåsemad
 • Ost
 • Indpakket mad
 • Kulsyreholdige drikke

Forøg dit vandforbrug

Drik mere vand

Det at ikke drikke nok vand og generelt andre sunde drikkevarer er en af de hovedårsager der oftest foresager væskeretention. Drikkevand regulerer stofskiftet og optimerer nyrernes arbejde ved at fjerne affald fra kroppen.

Spise diuretisk mad

Der er et stort udvalg af diuretiske fødevarer, der kan hjælpe dig med denne proces, da de fjerner overskydende væsker fra kroppen.

De mest anbefalede typer mad er:

 • Ananas
 • Artiskok
 • Rødbeder
 • Asparges
 • Vandmelon
 • Melon
 • Hestehale
 • Ingefær

Undgå at bruge stramt tøj

Stramme bukser

Tøj, der er for tæt, hæmmer korrekt blodcirkulation og kan påvirke og måske foresage ødemer, åreknuder og andre vanskeligheder.

Dyrke motion

Det at være stillesiddende eller i for lang tid at sidde i samme stilling, kan forårsage inflammatoriske ubalancer i kroppen og dette kan i sidste ende forårsage kredsløbs- og retentionsproblemer.

Det at regelmæssigt at udøve sport, i mindst 20 til 30 minutter om dagen, aktiverer cirkulation, forbedrer cellulære oxygeneringsprocesser og understøtter de processer, der hjælper med at holde kroppen ren og afbalanceret.

Har du nogen symptomer på væskeretention? Begynd at ændre dine vaner og træf de nødvendige foranstaltninger for at kontrollere det.

Hvis problemet fortsætter eller forværres, skal du tale med din læge.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De Micheli, Alfredo. “Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar.” Archivos de cardiología de México 73.3 (2003): 171-174.
 • Echevarría, Miriam, and Rafael Zardoya. “Acuaporinas: los canales de agua celulares.” Investigación y ciencia 12 (2006): 60-67.
 • Figueroa-Damián, Ricardo, et al. “Consumo de agua en el embarazo y la lactancia.” Acta Pediátrica de México 34.2 (2013): 102-108.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.