10 tidlige symptomer på diabetes du ikke må ignorere

Før det virkelig tager til, kan diabetes vise sig gennem visse symptomer, som vi bør vide, hvordan vi genkender, så vi kan få en diagnose så tidligt som muligt og dermed få den nødvendige behandling
10 tidlige symptomer på diabetes du ikke må ignorere

Sidste ændring: 26 august, 2022

Diabetes er en sygdom, der kan være i kroppen i mange år uden at gå i udbrud. Årsagen til diabetes er en forhøjelse af glukose i blodet, der kan være forårsaget, fordi kroppen enten ikke kan producere nok insulin til at bearbejde det selv, eller fordi kroppen har udviklet in resistance mod dette stof. I denne artikel får du 10 tidlige symptomer på diabetes du ikke må ignorere.

Der viser sig altid gradvist og bliver ofte forvekslet med andre almindelig sygdomme.

Problemet med dette er, at hvis det ikke bliver opdaget i tide, kan det skabe problemer for funktionaliteten af vigtige organer i kroppen såsom nyrerne, hjertet eller hjernen.

Dette er grunden til, at det er vigtigt, at du er opmærksom på alle symptomer, der kan virke mistænksomme, selvom flere af dem kan forekomme ganske normale.

I denne artikel deler vi 10 startsymptomer med dig, som er forbundet med diabetes, så du på denne måde nemmere kan holde øje med dem i fremtiden.

1. Træthedsfølelse

Kvinde der haenger

Manglen på insulin, eller modstandsdygtigheden imod det, stopper cellerne fra at absorbere nok glukose, der giver kroppen den energi, som den har brug for til at fungere.

Dette resulterer i en stærk følelse af fysisk og mental træthed, der bliver ved, indtil personen for hvile.

Faktorer som overvægt eller fedme, dehydrering og ubalance i dit blodtryk kan også være en del af dette symptom.

Læs også denne artikel efter “10 tidlige symptomer på diabetes du ikke må ignorere”:

7 naturmidler, der kan lindre type 2 diabetes

2. Søvnproblemer

Dårlig kontrol over blodsukkeret er hovedårsagen til de fleste søvnproblemer og kronisk træthed.

Mennesker med type 2 diabetes har ofte problemer med at falde i søvn, eller de lider af en eller anden form for afbrydelser i løbet af deres hvileperiode.

Det er dog også vigtigt at nævne, at der er større chance for at lide af søvnproblemer, hvis du sover mindre end 6 timer per nat.

3. Tør mund og følelse af tørst

Kvinde der raekker tunge

Glucose er en af de vigtigste “brændstoffer” i vores krop. Men, hvis det ikke anvendes hensigtsmæssigt, så er det en af de største årsager til dehydrering.

This tilstand påvirker cellernes aktivitet i hele kroppen og produktionen af spyt, så din tunge bliver tør, og du føler dig tørstig.

4. Hyppig vandladning

For meget glukose i blodet får nyrerne til at gå på overarbejde, da de prøver at filtrere det, og på grund af dette vil du føle et hyppigere behov for at gå på toilettet.

Dette stof stopper toksiner (giftstoffer) i kroppen fra at blive filtreret fra ordenligt og påvirker derfor urinvejssystemets arbejdsgang.

5. Urinvejsinfektioner

Kvinde der holder sig for maven

Et andet almindeligt tegn på diabetes er forlængede og hyppige urinvejsinfektioner. Dette sker, fordi forhøjelsen af glukose i blodet svækker immunsystemet.

Som følge af dette falder produktionen af antistoffer og kroppen er mere tilbøjelig til at rammes af angreb fra virusser, bakterier og svampe.

6. Sår er lang tid om at læges

Såroverflader eller hudsår, der er lang tid om at læges, eller som slet ikke læges, er et tydeligt tegn på mere glukose i blodet end normalt.

Diabetespatienter skal være ekstra opmærksomme på hudsår, fordi det kan skabe komplikationer, der kræver en læge, hvis de ikke behandles korrekt.

7. Fodproblemer

Person der trykker sig paa underfladen af foden - symptomer paa diabetes du ikke

Fødderne er en af de kropsdele, hvor tegn på diabetes vises mest tydeligt. Det går normal vis udover kredsløbsproblemer og væskeretentionsevnen.

Hvis diabetes kommer ud af kontrol, kan det gå ud over nerveenderne i fødderne, hvilket giver følelsesløshed eller følelsen af at gå på nåle konstant.

8. Sløret syn

Dehydreringen af din krop som en konsekvens af et forhøjet glukoseniveau kan føre til problemer med synet.

Reduktionen af væske påvirker øjnenes linser og deres evne til at fokusere, hvilket i sidste ende giver et sløret syn.

Se også denne artikel efter “10 tidlige symptomer på diabetes du ikke må ignorere”:

6 ting du bør vide om diabetes

9. Ængstelighed efter mad

Kvinde der spiser kaempe sandwhich - symptomer paa diabetes du ikke

Når glukosen ikke trænger ordenligt igennem til cellerne, reduceres niveauet af “brændstoffet”, der får organerne overalt i kroppen til at fungere.

Denne situation gør kroppen forvirret, og derfor sender den et signal om at skulle have flere energiressourcer gennem mad.

Det betyder, at indtil indtaget af sukker er under kontrol, så vil kroppen føle en form for ængstelighed efter mad.

10. Tør hud

Vi kan også få en mistanke om diabetes ved at kigge på vores hud. Hos diabetespatienter kan man nemlig observere en vis form for tørhed i huden. Dette er på grund af problemer med kredsløbet og den dehydrering, som det også forårsager.

Selvfølgelig er vigtigt også at holde de andre tegn in mente, da da tør hud i sig selv kan være forårsaget af mange andre ting.

Genkender du mange af de symptomer, der er nævnt ovenfor? Er du i risikogruppen for diabetes? Før sygdommen når at få gjort for stor skade, gå da hellere til din læge tids nok til at få den korrekte diagnose og behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.