Forbehold før, under og efter soleksponering

Soleksponering kan forårsage negative konsekvenser for huden såsom rødme, solforbrænding, aldring og en øget risiko for kræft. Hvad skal du gøre for at beskytte dig selv? Find ud af det nu!
Forbehold før, under og efter soleksponering

Sidste ændring: 09 august, 2022

Soleksponering i længere tid, end det er anbefalet, eller uden de nødvendige forbehold kan være modarbejdende for hudens sundhed. Måske ønsker du blot at opnå en flot brun farve, som du ser i magasiner, men i virkeligheden kan du ende med forbrændinger, for tidlig aldring, øjenskader og – i værste tilfælde – hudtumorlæsioner.

Der er dog ingen grund til at bekymre dig. Der er adskillige studier, der giver dig redskaber og tips til at tage alle forbeholdene før, under og efter kontakt med solen.

Disse vil hjælpe dig med at holde din hud sund og forebygge, at du lider af konsekvenserne ved soleksponering, som vi lige har nævnt. Er du interesseret i at vide, hvad de er? Så læs med!

Overvejelser, du bør tage i betragtning før soleksponering

I en af rapportererne fra National Institute of Health of the United States (NIH) er det tilkendegivet, at sollys er en af risikofaktorerne for for tidlig aldring af huden.

På den lange bane kan det også føre til kræft, hvis du ikke tager de nødvendige forbehold. Derfor er du nødt til at sætte de følgende anbefalinger i praksis, før du eksponerer dig selv for solen.

Lad være med at bruge produkter med alkohol

Parfumer og produkter med alkohol i anbefales ikke til huden. Grunden til dette? Når de kommer i kontakt med solen, har de en tendens til at skabe mørke pletter, der er svære at fjerne.

Selv væske såsom citronsaft har denne effekt. Hvis du påfører dette på huden og får sollys, vil du bemærke en næsten øjeblikkelig formørkelse af huden. Vær derfor forsigtig!

Undgå at vokse eller barbere

Nogle folk vælger at vokse i sidste minut, før de tager på stranden eller i poolen. Dette er dog en fejl. Ved at gøre dette vil din hud være mere tilbøjelig til at blive irriteret ved hårsækkene.

Dernæst kan du opleve smerter, irritation og endda infektion ved eksponering for solen. Hvis du planlægger at være udendørs, skal du derfor sikre dig, at du vokser tidligt i forvejen.

Læs også: Sådan kan du lindre forbrændinger naturligt

Pas på sår

Hvis du har sår, skal du undgå at solbade i lang tid. I tilfælde af at du er nødt til at udsætte dig selv for solen, skal du forsøge at dække dem til. Som forklaret af nogle eksperter hos My Health Alberta kan denne kombination forårsage pletter på det område, hvor såret befinder sig.

Brug solcreme

Uanset hvor meget du ønsker at fremvise den perfekte tan, er din huds sundhed det vigtigste aspekt at tage i betragtning. Eksponering for solen i mange timer uden solcreme, hvilket kan ske ved både stranden eller en swimmingpool, er meget skadeligt.

Solstik er det mindste af de problemer, du kan få. På den lange bane kan du ende med at udvikle alvorlige sygdomme, såsom hudkræfthvis du bliver ved med at nægte at bruge solcreme. Vær derfor forsigtig!

Forudgående påføring af solcreme er et af de vigtigste forbehold at tage for at beskytte huden mod negative effekter fra solen. 

Læs også: De bedste råd til at beskytte dit hår mod solen

Forbehold under soleksponering

Dette er måske det vigtigste trin, når du skal til at solbade. Der er ikke kun forbehold før og efter, men også forbehold, som du bør tage, når du er i fuld soleksponering. I den forbindelse skal du tage følgende punkter i betragtning.

Drik vand

Når du sveder (en meget almindelig proces, når der er eksponering for solen) og ikke drikker nok vand, vil du miste en betydelig mænge væske, som kan føre til dehydrering. Når du dyrker udendørs sport, tager på stranden eller nyder en dag ved poolen, skal du derfor altid have en flaske vand med dig til at holde dig hydreret.

Ifølge ODSE medical services network i Argentina repræsenterer vand 60% af kroppens sammensætning. Hvis man opretholder et godt hydreringsniveau, vil det derfor sikre, at alle organerne fungerer korrekt.

Pas på dit hår

Hår og sol er ikke de bedste venner. Hvis du planlægger en ferie, der involverer længerevarende eksponering for solen, så er du faktisk nødt til at sikre dig, at du passer på dit hår.

Brug varmebeskyttelse og fugtighedsgivende masker, og når du vender tilbage til normalen, må du ikke glemme at give dit hår en lille klipning for at sikre, at dit smukke hår er sundt

Tag solcreme på igen

En enkelt påføring af solcreme er ikke nok. Når man er eksponeret for solen, anbefaler specialister, at man tager produktet på igen for at sikre optimal pleje. Ifølge American Cancer Society bør du bruge et produkt med en solbeskyttelsesfaktor på mindst 30.

Jo højere solbeskyttelsesfaktor din solcreme har, des bedre er beskyttelsen mod ultraviolette stråler. Hav den med dig i din taske, så du kan smøre dig ind igen, når det er nødvendigt.

Lad være med at have makeup på

Det kan have negative konsekvenser for hudens helbred, hvis man tager makeup på, før man tager på stranden eller lægger sig ved poolen. Produktrester kan forårsage, at porerne tilstopper, når man sveder. Som et resultat heraf øges risikoen for akne og infektioner.

Pleje efter soleksponering

Sidst, men ikke mindst, er der plejen efter eksponering for solen. Tro det eller ej, disse trin er lige så afgørende som de andre, vi har nævnt, da de vil få din hud til at slappe af efter at have udsat den for stresset fra de ultraviolette stråler.

Giv din hud fugt efter soleksponering

Efter en lang periode med eksponering for solens stråler er det almindeligt, at huden bliver tør eller dehydreret. For at rette op på dette bør du drikke mellem 2 og 3 liter vand om dagen. 

På den anden side kan du bidrage med fugt med fugtighedsgivende midler, der forsyner med næringsstoffer. Produkter baseret på aloe vera eller mandelolie er for eksempel gode løsninger.

Hvis du påfører fugtighedsgivende produkter efter soleksponering, hjælper det med at genoprette hudens naturlige fugt.

Tag et koldt bad efter soleksponering

Salt eller klorin skal fjernes fra huden, når du er hjemme igen. For at gøre dette anbefaler vi, at du tager et koldt bad. Dette vil gøre det muligt for dig at forbedre iltningen af huden. Det vil også give dig en følelse af friskhed. Du kan komplementere dette med neutral sæbe og en mild aftørring.

Gør brug af after sun-produkter

Du kan finde mange produkter, der er specifikt lavet til at pleje din hud, efter du har været ude i solen. Der er for eksempel cremer lavet med aloe vera, kamille og nogle med mintekstrakt. Disse vil gøre det muligt for dig at lindre rødme og irritation, hvis du er blevet forbrændt. 

Disse er også et godt valg, hvis du har sensitiv hud. For en bedre effekt kan du lægge dem i fryseren i noget tid, før du påfører dem. På den måde vil du opleve mere friskhed, når du smører dem på huden.

Klip dit hår efter en usund soleksponering

Nogle gange kan solskader på håret efter lang eksponering for solen ikke være til at redde. I disse tilfælde er det bedste at klippe dit hår, selvom du måske ikke har lyst, hvor mindst to fingres længde bliver klippet af. På de måde vil du fjerne skaden og muliggøre ny, sund hårvækst.

Du kan også forbedre din hårpleje med fugtighedsgivende masker og andre nærende behandlinger. Du må ikke glemme at bruge daglig varmebeskyttelse!

Huske dette om soleksponering

Soleksponering gør det muligt at opnå en brunfarvning af huden, der forbedrer hudens æstetik. Det er dog vigtigt at huske, at for meget soleksponering kan være skadeligt. For at minimere risiciene er man nødt til at tage visse forbehold før, under og efter direkte kontakt med solen.

Hvis din hud er meget sensitiv og nemt bliver rød, er det ideelt at maksimere plejen for at nedsætte risiciene. Foruden solcreme kan andre elementer, såsom en hat, tildækkende beklædning og solbriller, hjælpe. Glem ikke at passe på din hud!

Det kan interessere dig ...
Er det risikabelt at tage sol under graviditet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det risikabelt at tage sol under graviditet?

For meget solbadning kan få alvorlige konsekvenser. Er det sikkert at tage sol under graviditet? Få svaret i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.