De sundhedsmæssige effekter af solstråling

Effekterne af solstråling på en persons helbred varierer fra mindre læsioner på huden til at være en faktor i udviklingen af kræft samt lidelser i immunsystemet. I dagens artikel vil vi diskutere nogle forebyggende foranstaltninger, som du kan tage for at beskytte dig selv.
De sundhedsmæssige effekter af solstråling

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Solen er den tætteste stjerne på jorden og har været emnet for drømme, poesi og mange videnskabelige studier. Det er sandt, at sollys er en kilde til liv og varme. Solstråling fremmer dog ikke altid et godt helbred, da nogle effekter af solstråling er negative.

Energien, der udsendes af solen, distribueres i form af stråling, men ikke dem alle når jorden. Det skyldes, at atmosfæren absorberer meget af det. Den del, som når jordens overflade, er dog årsag til forskellige lidelser lige fra hedeslag til hudkræft.

Hvad er solstråling?

Der er mange typer af solstråling. Kun to af dem er dog ansvarlige for de fleste sundhedsproblemer.

 • For det første har infrarød stråling en lav energiintensitet og svag evne til at trænge ind i huden. Det er derfor som regel ikke ansvarligt for problemer med huden. Det opvarmer derudover kroppen og stimulerer ens blodomløb. Det fremmer også termoregulering og er ansvarligt for sveden.
 • Derefter er der ultraviolet stråling (UV), som knap nok når jorden, men det kan nemt trænge ind i de indre lag af huden. Afhængig af typen kan det enten forårsage en simpel solbrændthed eller mere alvorlige skader.
Kvinde med solbriller og stråhat

Ultraviolette stråler kan være skadelige og trænge igennem dermis.

Solen og menneskets sundhed

Eksponering for solen fremmer processer såsom syntesen af D-vitamin, men det kan påvirke et menneskes sundhed i stor grad. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har advaret om de negative effekter ved solstråling.

WHO har også indikeret, at nogle af de negative effekter er:

 • En større sandsynlighed for at udvikle hudkræft.
 • Forskellige grader af solskoldninger.
 • Tidlig eller fremskyndet aldring, eftersom solens stråler kan fremme dannelsen af frie radikaler og forårsage irreversibel skade på kroppens molekyler og cellulære strukturer.
 • Forskellige øjensygdomme inklusiv stær.

Andre potentielle skader fra solstråling handler om ineffektivitet af immunsystemet:

 • Ændring i funktionen af antigenpræsenterende celler, der er en gruppe celler i immunsystemet, som påvirker ordentlig reaktion af immunsystemet.
 • Øget dannelse af cytokiner, som stimulerer eller reducerer reaktionen af immunsystemet. Disse mæglere reducerer eller øger forsvarseffekten baseret på behovene for miljøet og infektioner af eksterne substanser.
 • Ændringer i recirkulationen af lymfocytter, som også kan påvirke immunsystemets reaktion. Det skyldes, at de ændrer distribueringsruterne af hvide blodlegemer i vævene.
 • Aktivering af T-lymfocytter, der er forsvarsceller, som beskytter kroppen mod infektion og hjælper med at bekæmpe kræft. De forårsager reaktioner andetsteds, som kan føre til lidelser, hvis de aktiveres forkert.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Seks tips til at beskytte læber mod solen

Effekter af solstråling på hudens sundhed

Hudkræft er en af de mest betydelige effekter af solstråling på helbredet. Onkologiske sygdomme i huden er øget de seneste 50 år og lader til at være relateret til huller i ozonlaget. Funktionen af dette lag er at filtrere solens stråler.

Fotoaldring (tidlig aldring af huden) er en anden skade på huden forårsaget af for meget eksponering for sollys. Denne effekt af solstråling manifesterer sig gennem kutan elastose i de områder, som har været eksponeret for solen (ansigt, hals osv.). De fører også til en fortykkelse og tørhed i huden samt dybe rynker.

Hud, der har gennemgået fotoaldring, har pletter og hyperpigmenterede områder på grund af en ændring i melanocytterne. Huden vil være tyk og ru, og porerne vil være store. Det er på grund af et fænomen, der er kendt som hyperkeratinisering.

Barn får påført solcreme for at undgå effekter af solstråling

Anvendelse af solcreme til børn er essentielt om sommeren.

Find ud af mere: Fire tips til at undgå kræft

Forebyggelse af de negative effekter af solstråling

Personer reagerer forskelligt på sol. Prædisponering for at lide af skade vil afhænge af hudens type. Det er derfor, det er vigtigt at have sin hudtype i baghovedet. For eksempel indeholder bleg hud mindre melanin, og det er dermed mere sensitivt overfor stråling end mørk hud, selvom den sidstnævnte har større sandsynlighed for hyperpigmentering.

Hvordan kan man forebygge skade fra solstråling på sin hud? I princippet skal man tage med i overvejelserne, at denne form for skade er kumulativ. Det betyder, at man er født med en vis tolerance over for solen, og man bør ikke overskride den i sit liv. Man skal anvende produkter til beskyttelse, som er passende til ens hudtype.

Børn under tre år bør ikke være i solen i længere perioder af gangen. Man skal tage de anbefalede tidspunkter med i overvejelserne, den geografiske placering og tiden på året. Hav i baghovedet, at intensiteten af solstråler varierer afhængig af højden og sæsonen.

Vi håber, denne artikel er til gavn for dig.

Det kan interessere dig ...
Solens skadelige virkninger på din hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Solens skadelige virkninger på din hud

Solens skadelige virkninger på din hud er tydelige, når det kommer til solskoldning, forekomsten af pletter og endda den frygtede hudkræft. • González-Púmariega, M., Tamayo, M. V., & Sánchez-Lamar, Á. (2009). La radiación ultravioleta. Su efecto dañino y consecuencias para la salud humana. Theoria, 18(2), 69-80.
 • Romero, O. C., Rojas, G. Q., Rojas, M. R., Barreto, I. R., Centeno, J., & Solís, N. P. (2009). Envejecimiento prematuro de la piel. Universitas (León). Revista Científica de la UNAN-León., 3(1), 30-33.
 • Guerrero Abreu, J., & Pérez Alejo, J. L. (2006). Las radiaciones no ionizantes y su efecto sobre la salud humana. Revista Cubana de Medicina Militar, 35(3), 0-0.
 • Deserio Cuesta, Julio Alberto, et al. “Identificación de variantes genéticas asociadas a la sensibilidad solar.” (2018).
 • Cela, Bioquímica Eliana Maitén. Exposición cutánea a la radiación Ultravioleta. Implicancias sobre funciones del sistema inmune. Diss. Universidad de Buenos Aires, 2016.
 • Gómez González, Mª. “El color y la edad de la piel: el fotoenvejecimiento.” (2017).
 • Honeyman, Juan. “Efectos de las radiaciones ultravioleta en la piel.” Rev. Peru. Dermatol 12.2 (2002).
 • Zapater López, María. “Radiación solar y prevención del cáncer de piel.” (2017).
 • Saucedo, Gloria M. Garnacho, Rafael Salido Vallejo, and Jose Carlos Moreno Giménez. “Efectos de la radiación solar y actualización en fotoprotección.” Anales de Pediatría. Elsevier Doyma, 2020.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.