Forbindelsen mellem lymfesystemet og kredsløbssystemet

Lymfesystemet og kredsløbssystemet er to store netværk af kar, der indeholder væske indeni. Dagens artikel vil forklare forbindelsen mellem dem såvel som deres individuelle funktion.
Forbindelsen mellem lymfesystemet og kredsløbssystemet

Sidste ændring: 12 november, 2021

Lymfesystemet og kredsløbssystemet er to grundlæggende kropsstrukturer. Begge dele er dybest set et omfattende netværk af kar, der løber i hele kroppen. Folk har en tendens til at tænke på dem som uafhængige af hinanden, men det er ikke således.

Faktisk er lymfesystemet og kredsløbssystemet forbundet med hinanden. Hovedfunktionen i denne forbindelse er at kontrollere mængden af væske, der er til stede i kroppen. Det giver dem også mulighed for at forhindre infektion og sygdom.

Deres arbejde er komplekst, men du ved, hvad de handler om i slutningen af denne artikel. Her forklarer vi blodcirkulationen, lymfesystemet, og hvordan disse supplerer hinanden.

Hvad er lymfesystemet og kredsløbssystemet?

Kredsløbssystemet

Kredsløbssystemet er ansvarligt for at transportere blod til væv og organer i hele kroppen. Det består af blodkar og hjerte. Husk, hjertet er pumpen, der driver blodet gennem karrene.

Dette er vigtigt, da blodet transporterer den ilt, der er nødvendig for, at cellerne i hvert væv kan overleve. Derudover rejser andre stoffer (næringsstoffer, hormoner og gasser) gennem blodet, som denne artikel i Visuals Online forklarer.

Kredsløbssystemet bidrager også til fjernelse af affald, såsom kuldioxid eller visse proteiner. Næsten 90% af alt det pumpede blod vender tilbage til hjertet.

Vævene filtrerer de andre 10% takket være kapillærerne. Denne filtrerede væske indeholder proteiner, affald, bakterier og andre mikroorganismer og adskiller sig fra de fleste blodceller.

Lymfesystemet

Lymfesystemet er et netværk af kar og væv, ligesom kredsløbssystemet. I dette tilfælde er det transporterede væske kendt som lymfe. Ydermere er lymfekarrene rørformede strukturer, der løber gennem hele kroppen. Der er også mellem 500 og 600 lymfeknuder fordelt i hele kroppen.

Lymfesystemets hovedfunktion er at rense lymfe for unormale celler eller infektiøse mikroorganismer. Med andre ord spiller det en ledende rolle i immunsystemet. De involverede organer er mandler, thymus og milt.

Alle disse organer er ansvarlige for at producere celler i immunsystemet, såsom T-lymfocytter og B-lymfocytter. Disse er specialiseringer, der er ansvarlige for at bekæmpe patogener på en bestemt måde. Det vil sige, at de rejser med lymfen og koncentrerer sig i højere grad i lymfeknuderne, som fungerer som et filter for potentielt aggressive partikler.

En illustration af lymfesystemet og kredsløbssystemet
Lymfesystemet når hvert væv i kroppen.

Hvordan er forholdet mellem lymfesystemet og kredsløbssystemet?

Nogle mennesker tror, at lymfesystemet og kredsløbssystemet er uafhængige af hinanden. Blodkarrene er imidlertid ikke uigennemtrængelige, og små mængder væske kan lække ud.

Ifølge en artikel i Breastcancer akkumuleres denne væske i mellemrummene mellem cellerne og vævene. Derefter samler karrene i lymfesystemet det og danner lymfen.

Lymfesystemet er dog ikke lukket. Det vil sige, at det kan frigive og opsamle væsker. Desuden har den i modsætning til kredsløbssystemet ikke en pumpe, der driver væsken, ligesom hjertet. Således bevæger lymfe sig langsomt.

Lymfens bevægelse skyldes det tryk, musklerne udøver på lymfekarrene. Det er derfor, kropsbevægelse, såsom gang, stimulerer det.

Lymfekredsløb

De mindre lymfekar kaldes også kapillærer, og væsken samler sig gennem dem. Lymfe forlader lymfekapillærerne til opsamlingsbeholderne, som er større og har ventiler.

Ventilerne tillader kun lymfe at cirkulere i én retning. Derefter passerer denne væske gennem lymfeknuderne. De er ansvarlige for at filtrere bort affald, toksiner og mikroorganismer, som nævnt ovenstående.

De indeholder immunsystemceller, så de kan bekæmpe infektioner, og selvom knuder er fordelt i hele kroppen, er de mere koncentrerede i visse områder, såsom armhulerne, lysken og nakken.

Lymfen forlader knudepunkterne for at gå ind i lymfekanalerne, og derefter dræner disse kanaler den i en stor vene. Således vender væsken tilbage til kredsløbssystemet.

Infektioner i lymfesystemet eller kredsløbssystemet

Lymfesystemet har den funktion at rense kroppens væsker for at forhindre infektioner. Blod er normalt sterilt, fordi kredsløbssystemet er lukket.

Der kan dog være en infektion i blodet gennem sår, katetre eller nåle. Når dette sker, angriber immunceller, antistoffer og andre midler patogenerne.

Ikke desto mindre spredes disse mikroorganismer hurtigt, når kroppen ikke fjerner dem. Bakteriæmi sker, når bakterier kommer ind i blodet og viræmi i tilfælde af vira. Til gengæld siger vi, at der er septikæmi, hvis de infektiøse midler begynder at reproducere og sprede sig.

Infektioner i lymfesystemet

Der er normalt ingen mikrobiota i lymfesystemet, da immunceller normalt eliminerer eventuelle patogener tidligt.

Der er imidlertid meget virulente patogener, der kan overvinde sådanne forsvar. I så fald forekommer infektion i lymfesystemet, og det fører til et stort inflammatorisk respons. Vi siger, at der er lymfangitis, når dette forekommer i lymfekarrene.

Til gengæld betyder en betændt lymfeknude, at en person har lymfadenitis. Dette er hyppigt hos mennesker med et kompromitteret immunsystem.

Et barn med ondt i halsen
Lymfadenitis er mere mærkbar hos børn, men er ikke altid alvorlig.

Man kan stimulere lymfesystemet og kredsløbssystemet

Lymfesystemet er grundlæggende, og fordi det er relateret til kredsløbssystemet, skal det opretholde en konstant mængde væske i kroppen. Derudover arbejder de sammen for at beskytte kroppen mod mulige infektioner.

I modsætning til kredsløbssystemet har lymfesystemet imidlertid ingen pumpe til at stimulere cirkulationen. Således er akkumulering mulig.

En af måderne at stimulere lymfesystemet på er ved at træne – gå en tur, jogge, svømme eller styrketræne, alt hjælper. Derudover er massage andre gode foranstaltninger.

Manuel lymfedrænage forbedrer lymfecirkulationen og består af at påføre let tryk på forskellige områder af kroppen efter karrenes vej. Det reducerer forekomsten af ødem og stimulerer dette system.

Det kan interessere dig ...
Hvad er lymfesystemets funktion?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er lymfesystemets funktion?

Få mennesker kender lymfesystemets funktion i kroppen. Det spiller en grundlæggende rolle i menneskekroppen. Læs mere om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.