Karaktertræk for infektioner med campylobacter

Infektioner med campylobacter er den mest gængse årsag til diarré på verdensplan. De manifesterer sig i mange former lige fra feber til ubehag i maven. Læs med for at finde ud af mere om dem!
Karaktertræk for infektioner med campylobacter

Sidste ændring: 03 april, 2021

Infektioner med campylobacter, der også er kendt som campylobacteriose, er den mest gængse årsag til diarré på verdensplan og er ansvarlig for op til 14% af disse tilfælde ifølge studier.

Foruden dette skønner Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at fødevarebårne sygdomme – inklusiv campylobacteriose – rammer en ud af ti personer på verdensplan på ethvert givet tidspunkt.

Det er åbenlyst ikke kun et spørgsmål om hygiejne at holde bakterierne, der forårsager disse sygdomme, væk. Det kan redde mange liv på lang sigt, især i lande med dårlige sundhedssystemer. Læs med, for dagens artikel vil tale om infektioner med campylobacter i detaljer.

Hvad er infektioner med campylobacter?

For det første vil vi understrege, at navnet, campylobacter, ikke refererer til en enkelt bakterieart, men til en slægt i form af en bakterie, der indebærer mindst tolv arter, som kan forårsage sygdom hos mennesker. Den mest gængse af dem alle er C. jejuni, og den forårsager op til 90% af infektioner.

Dette patogen er en af de mest gængse årsager til diarré i USA. Ifølge skøn rammer det omkring 2,4 millioner mennesker i landet hvert år. Der var mere end 29 epidemiologiske udbrud mellem 2013 og 2017. Disse data forklarer selvfølgelig, hvorfor infektioner med campylobacter er på dagsordenen.

Infektioner med campylobacter er meget gængse

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hvad er en afføringsprøve?

Årsager til infektioner med campylobacter

Generelt er denne infektion forårsaget af indtag af upasteuriseret mælk eller råt kød, især fjerkræ. Ifølge US Department of Agriculture (USDA) kan et indtag af så lidt som 500 orale patogene celler føre til infektion hos en person.

Campylobacter bakterien invaderer celler i tyndtarmen ved at bruge en mekansime, der minder om salmonella, forårsager de skade og ændrer optagelsen af væske. Dette forårsager den karakteristiske medicinske tilstand, som vi vil tale om nedenstående.

De primære kilder til infektion er:

 • For det første er det gennem indtag af utilberedte kødprodukter, primært fjerkræ.
 • Gennem indtag af upasteuriseret mælk.
 • På grund af tilstedeværelsen af bakterier i ubehandlet vand.
 • Som det sidste kan det være på grund af kontakt med inficerede kæledyr eller husdyr.

Primære symptomer

Det mest gængse symptom på infektioner med campylobacter er diarré – nogle gange med blod i. Det opstår som regel mellem to og fem dage efter kontakt med bakterien, og som regel stopper det af sig selv efter seks dage. Der er andre symptomer såsom:

 • Kramper og smerter i maven.
 • Feber og udmattethed.
 • Kvalme og opkast.

Nogle smittede patienter udvikler dog aldrig tydelige symptomer ifølge U.S. Nationalt Library of Medicine. Dødsfald forårsaget af campylobacteriose er derudover ret sjældne. Det er primært dødsfald hos små babyer, ældre personer og personer med svækket immunforsvar såsom personer med HIV.

Diagnose

Det er nemt at stille en diagnose, når symptomerne er til stede. Fagfolk indsamler en afføringsprøve og identificerer den isolerede bakterie, der forårsager ubalance i mavetarmkanalen. Der er også andre hurtigere former for tests, som kan identificere mikroorganismen.

Muligheder for behandling af infektioner med campylobacter

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bliver infektioner med campylobacter som regel bedre af sig selv infenfor tre til seks dage, efter de første symptomer er dukket op. Der anbefales dog stadig et stort indtag af væske for at erstatte de elektrolytter, der går tabt gennem diarré.

Lægemidler er ikke nødvendige i de fleste tilfælde, fordi et for stort indtag kan føre til forekomsten af resistente stammer. Selvmedicinering anbefales derfor ikke, og antibiotika ordineres kun til de mest alvorlige tilfælde.

Kvinde med ondt i maven på badeværelse

Hvordan kan man forebygge disse infektioner?

Som med de fleste fødevarebårne sygdomme er ordentlig håndtering af fødevarer den bedste form for prævention. CDC deler også nogle tiltag, man bør overveje:

 • Vask dine hænder, før du håndterer fødevarer, eller efter at have rørt ved en mulig kilde til infektion, hvad end det er en smittet person eller dyr.
 • Skær rå frugter og grøntsager og kød på forskellige skærebrætter.
 • Tilbered alle fødevarer af animalsk oprindelse, uanset om det har været frosset ned eller ej.
 • Drik altid pasteuriseret mælk og juice.
 • Du må under ingen omstændigheder drikke ubehandlet vand.

Vi anbefaler, at du også læser: Blod i afføringen: Hvorfor sker det?

Afsluttende overvejelser

Som du kan se, er infektioner med campylobacter den ledende årsag til diarré på verdensplan, og C. jejuni er den mest udbredte på globalt plan. De fleste af de epidemiologiske udbrud finder sted på grund af indtaget af råt kød, upasteuriseret mælk og ubehandlet vand.

Det bedste tiltag til at bekæmpe campylobacteriose er at spise hygiejniske fødevarer, der er tilberedt ordentligt. Dette indebærer ikke at blande ingredienser af animalsk og vegetabilsk oprindelse, altid at tilberede kød ved høje temperaturer, før man indtager dem, og selvfølgelig at vaske hænder før og efter madlavning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.