Det har seriøse konsekvenser at drikke for lidt vand

Den mængde vand, du skal drikke, afhænger blandt andet af faktorer som din alder, niveauet af fysisk aktivitet, vejret og sundheden.
Det har seriøse konsekvenser at drikke for lidt vand

Sidste ændring: 15 august, 2019

At drikke for lidt vand kan forårsage ubalancer i dit stofskifte og udløse andre sundhedsmæssige problemer. Du bør drikke mindst mellem seks til otte glas om dagen.

Dine vitale organer som din hjerne, lever og hjerte består for det meste af vand. Faktisk er vandet afgørende for dine knogler og endda mellemrummene mellem dine celler. Derfor kan det at drikke for lidt vand føre til sundhedsmæssige problemer.

At drikke for lidt vand kan beskadige alt fra din hud til dine organer. Find ud af, hvorfor du skal undgå at gøre det, og find motivationen til at drikke mindst 8 glas vand om dagen.

Konsekvenserne af at drikke for lidt vand

1. Dehydreret hud er en konsekvens af at drikke for lidt vand

Sammen med fugtgivende cremer og andre naturlige behandlinger, er det at drikke nok vand den bedste løsning til at holde din hud hydreret.

Din huds elasticitet afhænger af at have tilstrækkelig væskebalance: Du skal drikke så meget eller mere vand, end du taber.

For at finde ud af om din hud er dehydreret, prøv følgende test:

 • Knib forsigtigt et område på din hud og se, hvor lang tid det tager at vende tilbage til normal tilstand.
 • Hvis du er dehydreret, vil din hud vende tilbage til sin oprindelige form meget langsomt. Ellers vil det hoppe tilbage med det samme.

Du kan også teste temperaturen på din hud, især på dit ansigt. Typisk behøver kroppen masser af vand for at opretholde en ideel temperatur.

Så hvis din hud er varmere end normalt, skal du muligvis øge dit vandindtag.

2. Forstoppelse kan være tegn på, at du drikker for lidt vand

Kvinde døjer med forstoppelse som følge af at drikke for lidt vand

Forstoppelse gør det svært at få normale tarmbevægelser. En af hovedårsagerne er at drikke for lidt vand.

Når tarmene danner afføring, fjerner tyktarmen meget vand for at størkne affald.

Når der ikke er nok vand, gør det det sværere at fjerne fast afføring og kan forårsage mavesmerter.

Et problem, der er direkte relateret til forstoppelse, er hæmorider. De er forårsaget af din tarms indsats for at fjerne meget fast eller tør afføring.

3. At drikke for lidt vand fører til muskelkramper

Muskelkramper er typisk forbundet med fysisk aktivitet. Men de kan være relateret til enhver anden situation, hvor din krop er lav på vand.

Det, der typisk sker, er, at – i nærværelse af utilstrækkelige væskeniveauer i kroppen – du ender med en ubalance i din forsyning af elektrolytter og mineraler.

Disse komponenter er afgørende for, at dine muskler fungerer korrekt.

Derfor er det en god ide at forblive hydreret, når du dyrker sport eller motion. Som følge heraf mister du vand og mineraler gennem din sved.

4. At drikke for lidt vand påvirker dit daglige liv og kan forårsage træthed

At drikke for lidt vand påvirker direkte dit daglige liv og kan forårsage træthed. Når du ikke har nok væsker, sænker cellerne deres aktiviteter og genererer mindre energi.

Folk, der lider af dehydrering, er ofte trætte og søvnige af denne grund. Heldigvis kan virkningerne af træthed bekæmpes, hvis du begynder at drikke vand.

Det er også en god ide at spise frugt og grøntsager, der indeholder masser af vand, for at øge mængden af væske i din krop.

Udover at give dig vitaminer, indeholder frugter som vandmelon og citrusfrugter naturlige sukkerarter, der øger dine energiniveauer.

5. Tørhed i munden er ofte forbundet med mundhygiejne og korrekt fordøjelse

Det bedste råd, når du har tør mund er, at drikke vand med det samme.

Symptomer på tørhed i munden:

 • En klæbrig eller tør følelse
 • Tykt spyt
 • Smerter eller en brændende følelse i munden eller på tungen
 • Sprækker i læberne eller i siderne af munden
 • Tør og grov tunge
 • Vanskeligheder med at tygge, smage eller sluge mad

6. Migræne er forbundet med dehydrering, der får blodkarrene til at udvide sig

Kvinde har migræne

Det meste af tiden er migræne forbundet med dehydrering. Når du ikke drikker nok vand, får det blodkarrene til at udvide sig, hvilket giver stærk hovedpine.

 • Husk, at dehydrering ikke kun forekommer på dage med høje temperaturer.
 • Så længe du drikker nok vand, opretholder du en passende balance. Som sådan vil du have mindre chance for at få migræne.

7. Drikker du for lidt vand, fører det til for højt blodtryk

Hvis du drikker for lidt vand, nedsættes blodvolumenet i dine blodkar, når de ideelt set skal være fulde.

For at holde dine organer velfungerende under dehydrering, frigiver din krop et histaminhormon.

Som følge heraf trækker dine vener og arterier sig sammen, som fører til en stigning i dit blodtryk.

Desuden kan det, at drikke rigeligt med vand, forbedre dit stofskifte, reducere opbygning af toksiner og andre skadelige stoffer, der kan forårsage højt blodtryk.

8. Problemer med dine nyrer kan skyldes, at du ikke drikker nok vand

Mand har ondt i ryggen

At drikke rigeligt med vand stimulerer korrekt nyrefunktion. Dine nyrer er ansvarlige for at fjerne toksiner, urinstof og salt fra din krop.

Når dine nyrer ikke kan udføre denne vigtige funktion, vises visse sundhedsmæssige problemer såsom nyresten.

At holde dine nyrer sunde bidrager til din krops metaboliske balance, og hjælper med at forhindre lidelser og kronisk sygdom.

9. At drikke nok vand øger dit stofskifte, hvilket gør, at du taber dig

Nogle gange kan sultens symptomer forveksles med tørst. Derfor spiser nogle mennesker mad, når deres krop virkelig ønsker væsker.

Dette er en vigtig faktor at huske på, når du ser på dit helbred og din vægt. Du bør også vide, at vand øger dit stofskifte, hvilket øger antallet af kalorier, du forbrænder.

De fleste kostvaner kræver typisk flere glas vand om dagen af disse grunde. En anden ting at huske på er, at du skal drikke almindeligt vand. De bør ikke indeholde yderligere kunstige sukkerarter eller smagsstoffer.

10. For lidt vand er en af årsagerne til ledsmerter

Hvis du nogensinde har følt sporadisk smerte i dine led, er det meget sandsynligt, at du ikke drikker nok vand.

 • Din brusk, som hjælper med at begrænse friktionen inden i dine led, består af 70% vand.
 • Derfor er det vigtigt at drikke masser af væsker, så din brusk kan opretholde sin rette form, hvilket gør det muligt for bevægelse mellem knoglerne.

Den mængde vand, du skal drikke, afhænger blandt andet af faktorer som din alder, niveauet af fysisk aktivitet, vejret og sundheden.

Som konklusion bør du øge dit vandindtag for at forblive sund. Ellers kan det at drikke for lidt vand påvirke mange af dine vitale organer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.