Fordele og bivirkninger ved at bruge isotretinoin mod akne

Isotretinoin er et meget effektivt middel til at behandle akne, men det kræver forsigtighed. I dag vil vi fortælle dig om fordelene og bivirkningerne ved at bruge isotretinoin.
Fordele og bivirkninger ved at bruge isotretinoin mod akne

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

I dag vil vi fortælle dig mere om de forskellige fordele og bivirkninger ved at bruge isotretinoin.

Isotretinoin er medicin, der er brugbart til at behandle moderat til alvorlig akne. Det er tilgængeligt i kapsler med 10, 20 eller 40 milligram, og ifølge estimater er det effektivt i op til 80% af tilfældene.

Den gennemsnitlige behandling varer 4-5 måneder. Læger ordinerer også nogle gange isotretinoin til at behandle andre hudproblemer eller endda nogle typer af kræft.

På trods af dets effektivitet kan det forårsage betydelige bivirkninger. Det forårsager for eksempel fødselsdefekter, så gravide kvinder bør ikke bruge det. På samme tid skal man aldrig bruge det sideløbende med tilskud af A-vitamin.

Lad os tage et nærmere kig på det.

Hvad er isotretinoin til for?

Selvom isotretinoin er brugbart til at behandle forskellige typer af akne, ordinerer læger det næsten altid til at behandle en alvorlig type kaldet alvorlig, genstridig, nodulær akne. Læger anbefaler det som regel kun, når andre tilgange ikke har virket.

Det er en af de mest effektive medikamenter mod akne. I nogle tilfælde ordinerer læger det også til at behandle problemer såsom rosacea, hidrosadenitis suppurativa, folliculitis decalvans, kronisk hånd-dermatitis, for tidlig aldring af huden og psoriasis. På samme tid har professionelle anbefalet det til at behandle nogle typer af hudkræft siden 1980’erne.

Hvad er fordelene for kroppen ved at bruge isotretinoin mod akne?

Isotretinoin er medicin, der fungerer på adskillige niveauer. Det har en komedolytisk effekt, hvilket betyder, at det forhindrer formationen af de tilstopninger, der giver anledning til komedoner eller hudormeDette forårsager en yderst signifikant forbedring af de læsioner, der allerede er tilstede, og det forebygger forekomsten af nye. 

Denne medicin hæmmer den hastige formering af bakterier kaldet Propionibacterium acnes. Disse mikroorganismer findes naturligt på huden, men spredningen af dem forårsager forskellige infektioner – inklusiv akne.

Isotretinoin har også antiinflammatoriske egenskaber. En af de primære fordele er, at det reducerer produktionen af hudfedt. Det gør det meget effektivt til at behandle adskillige hudproblemer.

Akne har forskellige former for præsentationer. Nogle er alvorlige med adskillige hudlæsioner – inklusiv komedoner (tilstoppede hårsække).

Bivirkninger ved at tage isotretinoin

Bivirkningerne ved isotretinoin kan være milde eller alvorlige. Blandt de førstnævnte er en øget tørhed, der påvirker huden, læberne, næsen og øjnene. Dette fører til problemer såsom sprækkede læber, næseblod og tørre øjne.

Disse bivirkninger forsvinder næsten altid af sig selv. Når de ikke gør, er det vigtigt at konsultere en læge. På samme tid kan denne medicin også forårsage mere alvorlige reaktioner, som vi vil kigge på nedenstående.

Du er måske også interesseret i: Tre gurkemejebehandlinger til huden

Forhøjet kolesterol

Dette stof kan øge koncentrationen af kolesterol. Det er mere almindeligt hos folk, der er overvægtige, har diabetes, metabolisk syndrom eller indtager alkohol. Det er bedst at følge op med regelmæssige blodprøver.

Isotretinoin kan forårsage muskel- og ledproblemer, når man ønsker at bekæmpe akne

Patienter har rapporteret muskel- og ledsmerter, når de tager isotretinoin. Hos teenagere kan det stoppe den naturlige vækst af de lange knogler. Det kan også forårsage muskelsvaghed.

Pres på hjernen

Pres på hjernen er ikke en almindelig effekt, men det er meget alvorligt. Det kan føre til synstab og endda død. Det manifesterer sig selv gennem symptomer såsom alvorlig hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkast og sløret syn. Denne tilstand bør behandles så hurtigt som muligt.

Hududslæt

Lejlighedsvist kan der opstå hududslæt, som kan være alvorligt, selvom dette er usædvanligt. Det anses for at være et medicinsk nødstilfælde, og det kan være ledsaget af følgende symptomer:

 • Blærer på armene, benene og i ansigtet.
 • Sår i øjnene, næsen, munden eller halsen.
 • Afskalning af huden.

Organskade og giftighed

Isotretinoin kan skade organer såsom leveren, bugspytkirtlen, tarmen og spiserøret. Det er dog sjældent. Symptomer, såsom tarmblødning, gulfarvning af huden, mørk urin eller meget alvorlige smerter i maven, er advarselstegn.

Høreproblemer

Det er muligt, selvom det er ualmindeligt, at denne medicin forårsager reduceret hørelse eller ringen for ørerneHvis det opstår, er det vigtigt at blive tilset af en læge med det samme.

Isotretinoin til at behandle akne kan forårsage synsproblemer

Medicinen kan forårsage tørre øjne, men også en usædvanlig mængde tårer i øjnene. Det forårsager også nogle gange sløret syn, dobbeltsyn eller tunnelsyn. Det kan også være sværere at se i mørke.

Allergiske reaktioner

Denne medicin forårsager moderate til alvorlige allergiske reaktioner. Nogle gange er der udslæt, blå mærker på benene eller røde pletter. Hvis der er udslæt, hævelser i ansigtet eller vejrtrækningsproblemer, så bør du straks søge lægehjælp.

Diabetes

Denne bivirkning ved isotretinoin er også ualmindelig. Hos nogle folk kan det føre til problemer med blodsukkeret, der kan føre til diabetes. Det er meget vigtigt at være opmærksom på symptomerne og diskutere enhver tvivl med din læge.

Lav koncentration af røde blodlegemer

Denne medicin kan reducere koncentrationen af røde blodlegemer i blodet og forårsage sygdomme såsom anæmi. De primære symptomer er svaghed, træthed, svimmelhed, bleg hud og kolde hænder og fødder.

Lav koncentration af hvide blodlegemer ved brug af isotretinoin til at behandle akne

En lav koncentration af hvide blodlegemer øger risikoen for infektioner. Hvis en person tager denne medicin og oftere får feber eller infektioner, så bør vedkommende fortælle det til sin læge. I ethvert tilfælde er det ikke almindeligt.

Psykiske problemer

Isotretinoin kan forårsage alvorlige psykiske helbredsproblemer. Det kan føre til depression, selvmordstanker og endda psykose eller tab af kontakt med virkeligheden. Hvis der er bemærkelsesværdige ændringer i humøret eller adfærden, bør man konsultere sin læge. 

Opdag: 5 risikofaktorer for depression

Overvejelser før man bruger isotretinoin til at behandle akne

Bivirkningerne ved isotretinoin inkluderer misdannelser hos fostre. Derfor kræver det ekstrem forsigtighed at bruge det som kvinde i den fødedygtige alder. 

Alle folk bør informeres detaljeret om de mulige bivirkninger ved isotretinoin. I nogle tilfælde kan man være nødt til at underskrive et informeret samtykke. Patienter bør fortælle deres læge om ethvert andet lægemiddel, kosttilskud eller substans, de tager regelmæssigt.

Flere af de mest alvorlige effekter ved isotretinoin er relateret til graviditet. En kvinde, der er gravid eller ammer, bør ikke tage dette lægemiddel. Kvinder bør heller ikke tage det, hvis de har planer om at blive gravide. Abort, for tidlig fødsel og misdannelser hos fostret kan være et resultat af at bruge det.

Hvis en kvinde tager dette lægemiddel, skal hun sikre sig at bruge en pålidelig præventionsmetode. I tilfældet med mænd kan denne substans være i deres sperm, og eksperter ved endnu ikke, om det har nogen effekt, hvis det befrugter en kvinde. Derfor bør man udvise forsigtighed i henhold hertil.

Isotretinoin er et lægemiddel, der skal bruges med forsigtighed mod akne

Det bør noteres, at nogle af de ugunstige effekter, der forårsages af isotretinoin, er reversible, men det er ikke tilfældet med andre. Nogle gange er patienter blot nødt til at stoppe med at tage medicinen, mens skaden i andre tilfælde er permanent.

Sådan en substans bør tages med største forsigtighed. Indikationerne skal følges med præcision, de ordinerede tests skal udføres, og lægen skal være informeret om enhver ændring eller bekymring. 

Det kan interessere dig ...
Grøn te mod akne: Virker det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Grøn te mod akne: Virker det?

Akne er ikke et alvorligt helbredsproblem, men det kan gøre skade på en persons selvtillid. Læs her, hvordan du kan bruge grøn te mod akne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rubio-García, Leticia, Nancy Pulido-Díaz, and José Luis Jiménez-López. “Isotretinoína y síntomas de depresión en pacientes con acné severo y recurrente.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 53.S1 (2015): 54-59.
 • Santos-Pérez, M., et al. “Sospecha de diabetes mellitus por isotretinoína.” Farmacia Hospitalaria 37.4 (2013): 340-342.
 • Aranda Núñez, A. P. (2019). Estudio de la relación del esfuerzo de corte con la presión en aneurismas cerebrales y la predicción del riesgo de ruptura usando herramientas de inteligencia artificial basado en datos morfológicos, fluidodinámicos y estructurales.
 • Ramos, P. P., Argilagos, C. S., & Tejo, I. L. (2020). Uso de isotretinoína en pacientes con acné nódulo-quístico en el Hospital. Revista Cubana de Farmacia, 52(3), 1-15.
 • Gómez-Flores, Minerva, et al. “Declaración de posición conjunta. Uso de isotretinoína en acné común.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.3 (2011): 281-288.
 • Concha, Elescano, and Ivy Marcela. “Cambios séricos de colesterol y transaminasas en pacientes tratados con isotretinoína Centro Médico Naval 2014-2015.” (2015).
 • Guzman Rojas, Patricia, et al. “Hepatitis autoinmune inducida por isotretionina.” Revista de Gastroenterología del Perú 36.1 (2016): 86-89.
 • Peña, Ruth Beatriz, Ángela Cadavid, and Walter Cardona Maya. “Posible relación entre el uso de isotretinoína y la presencia de globozoospermia.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.3 (2011): 428-430.
 • Vega Zuñiga, Julio Hugo. “Monitorización laboratorial para el uso de isotretinoina en el tratamiento del Acné.” (2017).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.