Årsager og symptomer på rosacea

Rosacea er en hudlidelse, som eksperter stadig ikke ved hvor stammer fra. Den forårsager rødme og behandlingen af den kræver nogle gange systemiske lægemidler. Find ud af mere i denne artikel!
Årsager og symptomer på rosacea

Sidste ændring: 06 september, 2020

Rosacea er en sygdom, som primært påvirker huden. Den er ikke svær at diagnosticere og den opdages som regel tidligt, fordi dens symptomer ikke går ubemærket hen. Nedenstående, kan du læse om årsagerne og symptomer på rosacea.

Eksperter skønner, at rosacea rammer omkring to ud af hvert tusinde menneske hvert år. Denne beregning er ikke præcis og varierer vidt mellem de forskellige områder i verden. Sandheden er, at der ikke er nogen pålidelige optegnelser over rosacea. Mens nogle lande rapporterer en forekomst på mindre end 1%, skønner andre en forekomst på over 10%.

Det er tydeligt, at sygdommen angriber huden, hvor den forårsager røde områder og synlige og hævede blodkar. Derudover dukker røde knopper nogle gange op på huden.

Det rammer flere kvinder end mænd, inklusiv dem med lys hud. Det er ikke særlig gængst hos børn og det opstår oftest i voksenalderen, omkring trediverne og fyrrerne.

Diagnosekriterier for rosacea

Mange andre sygdomme ligner symptomer på rosacea. Sundhedsfagfolk kan derfor blive forvirrede og diagnosticere patienten med andre lidelser. Af den årsag, har eksperter etableret kriterier i 2002, som læger skal følge for at kunne diagnosticere denne lidelse.

Disse diagnosekriterier er klassificeret som primære og sekundære. Nogle af de primære symptomer på rosacea er:

 • Udslæt i ansigtet – rød hud
 • Åreknuder – udspilede blodårer
 • Som det sidste, papler og pustler – knopper på huden, med eller uden pus

De sekundære tegn er:

 • Kløende hud
 • Tør hud
 • Forstørret næse
 • Øjenskader
Symptomer på rosacea på arm

Årsagerne til rosacea

Som vi nævnte ovenstående, kender eksperter stadig ikke til de reelle årsager til rosacea. Det er muligvis et genetisk problem kombineret med nogle miljømæssige triggere, der fører til denne reaktion på huden.

Nogle videnskabelige studier har forbundet rosacea med allergi, især elementer, der er i vand og fødevarer. Dette betyder ikke, at rosacea er en form for allergi, men at der er et relateret komponent i manifesteringen af reaktionen.

Det er også værd at nævne, at patienter med denne hudlidelse har større sandsynlighed for at lide af forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme. Hos kvinder, er hormonel ubalance meget gængst.

Nogle mulige triggere af rosacea er:

 • Eksponering for sollys
 • Tørt, blæsende vejr
 • Indtag af krydrede fødevarer og alkoholholdige drikkevarer
 • Stress
 • Lægemidler med vasodilaterende egenskaber
 • Kosmetik

Symptomer på rosacea

Det ultimative symptom på rosacea er, åbenlyst, røde pletter i ansigtet, som regel placeret i midten. Dette symptom er ledsaget af udspilede blodårer.

De røde pletter kan være ledsaget af røde knopper, men ikke nødvendigvis. Personer kan forveksle det med akne, selvom det ikke er den samme type hudlæsion. Derudover, er knopperne ikke altid fyldt med pus.

Rhinophyma, som er en tilstand, der forårsager en rød og forstørret næse, er et andet karakteristisk symptom på rosacea. Denne tilstand er også kendt som forstørret næse og består af, at huden, der dækker næsen, bliver tykkere.

Som det sidste, er symptomer på rosacea, der påvirker øjnene, mindre gængse. Patienter kan lide af den okulære form af sygdommen, hvilket forårsager ekstremt tørre og hævede øjenlåg.

Stadierne for denne hudlidelse

Rosacea manifesterer sig ikke på samme måde hos alle patienter. Symptomerne kan variere afhængig af personen, der lider af det, og hvad der udløser det. Alder kan også påvirke symptomerne. Derudover, er det vigtigt at understrege det faktum, at sygdommen har forskellige stadier:

 • Rosacea. Dette stadie er sporadisk og episodisk. De røde pletter i ansigtet varer ikke ved, eftersom de forsvinder ind imellem og kommer tilbage igen.
 • Første stadie. Når symptomerne er vedvarende, er sygdommen i sin første fase. På dette stadie, dukker blodkarsprængninger op.
 • Andet stadie. Foruden de ovenstående symptomer på rosacea, lider patienten af knopper på huden og nogle gange pustler med sekreter.
 • Tredje stadie. Det mest komplicerede stadie af sygdommen. Foruden det ovenstående, opstår der knuder på huden.
Kvinde med røde blodkar

Behandling af symptomer på rosacea

Vi kan sige, at der ikke er nogen kur mod denne hudlidelse. Sundhedsfagfolk anvender teknikker og lægemidler til at mindske symptomerne og forbedre ansigtets udseende.

Den mest anvendte behandling er med cremer, der indeholder metronidazol. Det er det første valg hos patienter i de første stadier af sygdommen. Hvis de ikke virker, kan sundhedsfagfolk vælge oral antibiotika (tetracyklin) eller også isotretinoin.

Mod rhinophyma, kan patienten vælge laser med kuldioxid, som giver lovende resultater i mindskningen af hævelsen. Laser og pulseret lys kan også hjælpe på åreknuder og blodkarsprængninger.

Selvom det er en hudsygdom, som påvirker patientens udseende meget, ved vi dog, at der stadig bliver forsket i behandlingen. Det er alligevel vigtigt at vide, at det ikke er en farlig tilstand. Det er derfor essentielt, at man taler med en læge, hvis man har symptomer på rosacea.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
 • Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
 • Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.