De mange fordele ved chia gelé, og hvordan man laver det

Udover at være et ideelt tilskud for atleter og et bidrag til vægttab, så kan chiafrø også hjælpe med at regulere kolesteroltal og pleje ens hjertes helbred
De mange fordele ved chia gelé, og hvordan man laver det

Sidste ændring: 25 august, 2022

Chiafrø er en oldgammel fødevare, som har været kendt i hele verden siden 1970’erne. I denne artikel vil vi snakke om de mange fordele ved chia gelé, og hvordan man laver det.

Der menes, at de stammer fra Guatemala og Mexico. Og ifølge historiske databaser, så er de blevet indtaget af Azteckrigere for at få energi.

Mange af deres egenskaber er blevet videnskabeligt bevist. Og deres næringsmæssige værdi har i den grad givet dem betegnelsen “supermad.”

På trods af deres lille størrelse så er chia en rig kilde til antioksidanter, omega-3 fedtsyrer samt opløselige og uopløselige fibre, som er vigtige næringsstoffer for kroppen.

Fordi de er så små, så bliver de til en naturlig gelé, når de kommer i kontakt med vand. Den gelé kan man kombinere med andre næringsstoffer som supplement til sin kost.

I dag vil vi fortælle dig, hvordan man laver denne gelé af chia og vise dig, nogle af fordelene ved at indtage det regelmæssigt.

Prøv det!

Sådan laver man en gelé af chia

Chiafroe

Chiafrø er tilgængelige i mange supermarkeder og urteforretninger. Fordi de er blevet mere populære de seneste år, så er de til rådighed for de fleste personer.

Ingredienser

 • 6 og 1/2 spiseskefuld chia (100 gram)
 • 500 ml vand

Fremgangsmåde

 • Kom chia i en blender, hæld vandet i og blend i nogle få minutter, indtil du har en jævn blanding.
 • Vent nogle få minutter, blend igen og lad det stå i 10 til 15 minutter, mens gelén bliver dannet.
 • Når man har en gelé, blandes halvdelen af dette produkt med den fødevare, man ønsker, og den anden halvdel gemmes til senere brug.

Sådan indtages det

Man kan gemme dette produkt i køleskabet i op til to uger, uden at det mister konsistens.

Gelé af chiafrø kan blive anvendt til:

 • Varme og kolde morgenmadsprodukter
 • Tomatsovs
 • Sennep
 • Dressing til salat
 • Barbecuesovs
 • Syltetøj og marmelade
 • Yoghurt og creme fraiche
 • Hjemmelavede kager og brød

Glem ikke at læse: Lækre slanke-smoothies

Hvad er fordelene ved gelé af chia?

Takket været dets høje indhold af energi, mange kilder til næringsstoffer og høje indhold af vand, så har gelé af chia flere fordele for ens krop og overordnede helbred.

Det er hydrerende

Chia gele

Regelmæssig indtagelse af gelé af chiafrø hjælper ens krop til at bevare dets passende niveau af hydrering. Det er takket være kombinationen af vand med mineraler såsom kalcium, magnesium, zink og jern.

Det er anbefalet til atleter, eftersom det giver mineraler, som man mister under fysisk aktivitet.

Det forbedrer fordøjelsen

At indtage både opløselige og uopløselige fibre er en fremragende måde at bekæmpe forstoppelse og mavesyre på, som er forårsaget af at spise stærk eller syrlig mad.

Disse næringsstoffer regulerer ens tarmfunktion og hjælper med at bevare kroppens pH-værdi for at undgå en ophobning af toksiner og forstoppelse.

Det regulerer ens kolesteroltal

Kolesterol i blodbanen

Opløselige fibre fungerer ved at mindske kolesteroltallet i blodet og forebygge blokeringen af blodårerne.

Det indeholder også vigtige fedtsyrer, som renser blodårerne og forebygger iltningen af lipider.

Det kontrollerer ens blodsukker

Næringsstofferne, der er i disse frø, forlænger ikke blot ens mæthedsfornemmelse, men de hjælper også med at forsænke omdannelsen af kulhydrater til simpelt sukker i fordøjelsessystemet.

Når man tilføjer dem til sin kost, så vil man regulere sin mængde af glukose i blodet og forebygge både stigninger og fald.

Det giver energi

Par der loeber en tur
øger ens mentale og fysiske ydeevne.

Det forbedrer ens sindstilstand

Chiafrø indeholder en god mængde tryptophan. Det er en vigtig aminosyre, som er forbundet med udløsningen af serotonin i hjernen og et forbedret humør.

At indtage gelé af chia stimulerer produktionen af disse neurotransmittere og sætter en stopper for stress og spændinger.

Det hjælper en til at tabe sig

Kvinde der stiller sig op paa en badevaegt

Grunden til, at denne gelé kan hjælpe en til at tabe sig, er, at den har en tilfredsstillende virkning, som tilbageholder ens lyst til at indtage flere kalorier, end man har brug for.

Fordi dette geléagtige stof udvider sig nede i maven, så undertrykker det ens appetit i længere tid og stopper en fra at spise på grund af stress.

Udover dette så støtter dets næringsstoffer og andre aktive stoffer funktionen af ens fordøjelsessystem og stofskifte.

Har du tilføjet denne fødevare til din kost endnu? Vi opfordrer dig til at lave en gelé af chia derhjemme og indtage det regelmæssigt for at få de mange fordele, det kan have for din krop.

Det kan interessere dig ...
En lækker og mættende pære, chia og havregrynssmoothie til vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En lækker og mættende pære, chia og havregrynssmoothie til vægttab

Denne lækre smoothie til vægttab er ideel til dem, der følger en diæt. Her får du en lækker og mættende pære, chia og havregrynssmoothie til vægtta...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.