Fordele ved yuzu: En japansk citrusfrugt fyldt med C-vitamin

Vi vil vise dig, hvad yuzu er, og hvilke fordele den har for kroppen, når den indgår i en afbalanceret og varieret kost.
Fordele ved yuzu: En japansk citrusfrugt fyldt med C-vitamin

Sidste ændring: 26 maj, 2023

Yuzu er en citrusfrugt af japansk oprindelse, som efterhånden har spredt sig til andre lande. Den skiller sig ud ved sin citruskarakter og indgår ofte i retter som sushi, ramen og endda ris. Den har en vis lighed med mandarinen og er ca. på størrelse med en golfbold. Dens inddragelse i kosten anses for at være gavnlig for sundheden på grund af dens ernæringsmæssige bidrag.

Før vi begynder, er det vigtigt at bemærke, at forbrug af frugt anbefales for at opretholde en god indre balance i vores krop. Disse fødevarer indeholder essentielle vitaminer, mineraler og antioxidanter, der bekæmper inflammation og forebygger metabolisk dysfunktion. Takket være dette kan sygdomme som type 2-diabetes, der bliver mere og mere udbredt i befolkningen, forebygges.

Hvad er yuzu helt præcist?

Yuzu er en citrusfrugt, der kom til Japan for mere eller mindre 1.000 år siden og er en del af landets gastronomi. I dag dyrkes den også i Californien, så den bliver mere og mere international. Den kan dog ikke fås frisk i alle supermarkeder. Det er ofte nødvendigt at bestille den fra en onlineforhandler. Den kan endda findes frossen.

Den udmærker sig først og fremmest ved sit indhold af C-vitamin og andre antioxidanter. Den indeholder simple sukkerarter og ikke for mange kalorier. Faktisk kan den uden problemer indgå i forbindelse med en hypokalorisk diæt for at tabe sig. Desuden er det en kilde til fibre. Dette er med til at forbedre fordøjelseskanalens sundhed og skabe en mæthedsfornemmelse.

Yuzus fordele for helbredet

Inddragelsen af yuzu i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost kan give en række sundhedsmæssige fordele. Det er vigtigt at undgå ernæringsmæssige underskud. Ellers kan det føre til udvikling af kroniske og komplekse sygdomme i årenes løb.

Yuzu på bord

Øger immunfunktionen

C-vitamin har vist sig at styrke kroppens immunfunktion. Ved at opretholde et passende niveau af næringsstoffet reduceres forekomsten af infektionssygdomme og forbedres symptomkontrollen, hvis de skulle udvikle sig. Det kan endda lette behandlingen af kroniske sygdomme. I nogle tilfælde administreres det intravenøst for at forsøge at forkorte hospitalsopholdet.

Forbedrer hudens sundhed

C-vitamin kan også øge kollagensyntesen i det indre miljø. Dette fremgår af forskning offentliggjort i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism .

Kollagen er det mest udbredte protein i menneskekroppen. Det indgår i næsten alle væv og giver dem elasticitet og kontraktionsevne. Efter 30-årsalderen har dets endogene produktion en tendens til at blive reduceret, så det er vigtigt at inkludere elementer i kosten, der forbedrer syntesen.

Fremmer vægttab

Det vil ikke reducere kropsvægten blot ved at inkludere yuzu i kosten, men det kan hjælpe med at lave en kaloriefattig kost og generere overholdelse af den. Dette skyldes madens fiberindhold. Dette stof er vigtigt for at generere mæthed ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrition Reviews.

Citrusfrugt på bord
Ligesom andre citrusfrugter skiller yuzu sig ud ved sit indhold af C-vitamin.

Desuden er dette element afgørende for at opretholde en god tarmsundhed. Fibre giver mulighed for vækst af bakterier, der lever i tarmen, og sikrer dermed, at mikrobiotaen er funktionel og kompetent. Disse mikroorganismer forbedrer tilsammen optagelsen af næringsstoffer og reducerer risikoen for udvikling af inflammatoriske sygdomme.

Hvordan kan yuzu indgå i kosten?

Yuzu kan indgå i kosten på flere forskellige måder, da det er en virkelig alsidig fødevare. Den kan spises, som den er, eller indgå i søde og salte opskrifter. Både saften og skrællen bruges normalt. Den kan endda bruges til at lave cocktails og forskellige typer af drinks. Det skal dog tages i betragtning, at dens smag er lidt bitter.

Yuzu: Gavnlig for helbredet

Som du har set, er yuzu en frugt med flere sundhedsmæssige fordele, selv om den ikke er særlig almindelig i vestlig gastronomi i øjeblikket. Den giver en betydelig dosis C-vitamin. Det er et vigtigt næringsstof til at styrke immunforsvaret og kollagensyntesen. Den hjælper også med at maksimere tarmens optagelse af jern og undgår dermed, at der opstår anæmi.

Afslutningsvis skal du huske, at det er bedst at sørge for variation i indtagelsen af frugt. Dette sikrer en optimal tilførsel af næringsstoffer og fytokemikalier med antioxidant kapacitet.

Du bør naturligvis altid prioritere rå indtagelse frem for juice. På denne måde udnyttes alle fibre, og fruktosens indvirkning på blodsukkerniveauet reduceres. Ellers kan den metaboliske sundhed blive påvirket på mellemlang sigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.