Hvad er sammenhængen mellem stress og diabetes?

Stress og diabetes hænger sammen. Stress kan udløse diabetes eller gøre det sværere at håndtere den. Men hvordan?
Hvad er sammenhængen mellem stress og diabetes?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 08 februar, 2023

Stress og diabetes er forbundet af flere vigtige elementer. Stress kan være en risikofaktor for diabetes og en konsekvens af stofskiftesygdomme.

Hos personer med genetisk disponering medfører et højt stressniveau en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Mens stress hos de personer, der allerede lever med diabetes, forstyrrer kontrollen af deres glykosylerede hæmoglobin- og blodglukoseniveauer (glykæmi).

Forståelse af stress

Stress er en forsvarsmekanisme mod enhver fysisk eller psykologisk stimulus, der har en tendens til at ændre kroppens homøostase. I disse situationer aktiveres hormonaksen hypothalamus-hypofyse-binyrebarkhormonaksen, som gør det muligt for kroppen at tilpasse sig til situationer med særligt energibehov.

Under stress sker der tilpasninger, som udføres af nervøse og hormonelle mekanismer.

I det autonome nervesystem er der en overvægt af det sympatiske system, hvilket resulterer i en øget frigivelse af adrenalin og noradrenalin. Mens aktiviteten i hypothalamus-hypofyse-binyrebarkhormonaksen resulterer i øget glukokortikoidfrigivelse med en overvægt af kortisol.

Model af binyren

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 adaptogene planter til at bekæmpe stress

Hyperglykæmi ved stress og diabetes

Kortisol, ofte kaldet stresshormonet, og adrenalin er de vigtigste effektorer af stress-associerede symptomer. Kortisol, adrenalin, glukagon og væksthormon er kendt som modregulerende hormoner. Det betyder, at de har den modsatte virkning af insulinets virkning.

Stigningen i antallet af modregulerende hormoner resulterer i hyperglykæmi og perifer resistens over for insulinets virkning. Dette forklarer, hvordan stress og diabetes hænger sammen i deres tilblivelse.

Hyperglykæmi opstår, fordi kortisol nedbryder lever- og muskelglykogen. Glykogen er en form for glukoseoplagring i vævene, så glukose frigives i blodet ved disponering af stress.

Desuden sker der en øget glukoseproduktion i leveren fra aminosyrer og triglyceridnedbrydende faktorer. Slutresultatet er hyperglykæmi.

Afslutningsvis skyldes perifer insulinresistens hæmning af den insulinafhængige glukosetransportør. Denne receptor tillader under normale forhold glukose at trænge ind i fedtvævet og den tværstribede muskulatur under normale forhold. Når den hæmmes, fortsætter glukose med at cirkulere i blodet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 6 tegn på høje kortisol niveauer i din krop

Neural skade som følge af stresshyperglykæmi

I tilfælde af stress i forbindelse med akut skade (underliggende sygdomme, skader eller operationer), tilføjer tilstanden af systemisk inflammation sit skadelige bidrag. Der er tale om situationer med øget frigivelse af proinflammatoriske cytokiner, såsom tumornekrosefaktor-alfa og interleukin-1.

Disse faktorer fører til øget glukoseoptagelse i det centrale og perifere nervesystem. Neuroner bliver derfor mere udsat for skader som følge af hyperglykæmi.

Det er ikke kun hyperglykæmi

Selv om det er rigtigt, at stress kan være en udløsende faktor for diabetes hos disponerede personer, er diabetes en kronisk sygdom, som er forbundet med andre faktorer. Stress er blot endnu et element.

Diabetes skyldes en defekt i insulinudskillelsen eller -virkningen, hvilket udløser vedvarende hyperglykæmi. Men som enhver anden kronisk sygdom skyldes en stor del af den usunde livsstil, f.eks. utilstrækkelig kost, stillesiddende livsstil og uregelmæssige søvnmønstre.

Stress og diabetes

Kronisk stress kan udløse diabetes ikke kun via hormonelle mekanismer, men er også forbundet med usunde livsstilsvaner, der øger risikoen for hyperglykæmi yderligere. Disse stressinducerede livsstilsvaner omfatter dårlig kost, rygning og overdrevent alkoholforbrug.

Desuden er unormale hormonniveauer forbundet med vægtøgning og øget talje/hofte-forhold. Talje/hofte-forholdet er en vigtig markør for diabetes og for sandsynligheden for hjerte-kar-sygdomme.

Stresshåndteringsteknikker som f.eks. at være opmærksom på sin vejrtrækning, muskelafspænding, kognitiv omstrukturering, fysisk aktivitet og social støtte har bl.a. en afgørende betydning for glukosekontrollen. American Diabetes Association anbefaler, at man tager sig af både krop og sind hos personer, der lever med sygdommen.

For at reducere stress anbefaler American Psychological Association følgende for at mindske stress:

  • Træning mindst 30 minutter dagligt.
  • Søg social støtte fra venner eller familie.
  • Prøv meditation eller mindfulness.
  • Hav en hobby.
  • Spis en afbalanceret kost.
  •  tilstrækkelig og passende søvn.
Tegning af mand, der skynder sig

Håndtering af diabetes kræver også sunde livsstilsvaner

Mange kilder til langvarig stress er mentale. Hjernen reagerer ofte på begivenheder, der er harmløse, som om de var en reel trussel. Hos mennesker, der ikke har diabetes eller en genetisk disposition til diabetes, kan disse stimuli kanaliseres. I andre tilfælde udløses der imidlertid hyperglykæmi.

Desuden er der større sandsynlighed for, at mennesker med stress har usunde livsstilsvaner. De har en tendens til at drikke alkoholholdige drikkevarer, motionere mindre og ikke planlægge deres måltider.

Type 2-diabetes er relateret til miljømæssige faktorer som f.eks. fedme, en stillesiddende livsstil, en kost rig på fedtstoffer og kulhydrater, rygning, unormale kolesterolniveauer og højt blodtryk.

Stress ligger ofte bag alle disse faktorer. Personer med diabetes, der angiver at være stressede, indtager deres medicin utilstrækkeligt og følger ikke retningslinjerne for en sund livsstil.

Desuden er kronisk stress en risikofaktor for andre kroniske sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme. Så det er klart, at tilgangen til patienter, der lever med diabetes og stress, er kompleks. Medicinering alene vil ikke være tilstrækkeligt, men der skal indføres mekanismer til reduktion af angst og gennemgribende livsstilsændringer.

Det kan interessere dig ...
Hjælper gurkemeje med at forebygge diabetes? Dette er, hvad videnskaben siger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjælper gurkemeje med at forebygge diabetes? Dette er, hvad videnskaben siger

Gurkemejes potentiale til at forebygge diabetes har været genstand for videnskabelig forskning. Er det effektivt? Her analyserer vi det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.