Fordelene ved stofskabe

Denne artikel indeholder en liste over og forklarer fordelene ved stofskabe samt deres vigtigste egenskaber og vedligeholdelse. Gå ikke glip af den!
Fordelene ved stofskabe

Sidste ændring: 25 marts, 2023

Der er flere fordele ved stofskabe i forhold til omkostninger, montering, placering, opbevaringskapacitet og rengøring. Det afhænger naturligvis af den brug og funktion, du ønsker at give dem.

Her vil vi se nærmere på fordelene ved dette alsidige møbel, samt hvordan du skal passe og vedligeholde dem for at få mest muligt ud af dem i organiseringen af alle husholdningsartikler.

Stofskabe: Hvad er det?

Det, der definerer det, er det faktum, at det bruges til at opbevare tøj og andre genstande.

Når man taler om denne type møbler, tænker de fleste mennesker måske på et træskab, meget stort, med døre og spejle. Man forbinder det måske endda med dem, der er indbygget i væggen, som f.eks. skabe.

I dag er de dog lavet af forskellige materialer, enten metal, plastik eller træprodukter, som f.eks. MDF eller melamin. Især findes der stofskabe, hvis ramme kan være lavet af metalstænger.

Blandt kendetegnene ved sidstnævnte kan vi fremhæve følgende:

 • De har forskellige rum til opbevaring af tøj eller andre genstande, afhængigt af hvor stærke eller modstandsdygtige de er.
 • Nogle af dem har lynlås foran eller rulledøre, så de er med til at beskytte mod støv.
 • De findes i en række forskellige modeller og størrelser, der kan tilpasses til folks plads eller behov.
 • De kan bl.a. være lavet af lærred, bomuld, syntetisk eller plastik.
 • Afslutningsvis er de normalt vaskbare, i det mindste stofdelen.

Med hensyn til dette sidste punkt kan der findes nogle høje stofskabe på markedet, som har en stang til længere beklædningsgenstande, såsom kjoler, bukser eller jakker.

Der findes også skabe med opdelere, der er designet til at opbevare håndklæder og lagner, sko, hatte, kasketter eller andre småting (tørklæder, sokker, undertøj) samt bælter.

Kvinde organiserer tøjskab

Fordelene ved stofskabe

Uanset hvor hårdt vi forsøger at organisere genstande i husets forskellige rum, ser det ofte ud til, at disse ofte overstiger kapaciteten af de hylder og skuffer, der er til rådighed. I denne henseende er der mange fordele, som stofskabe giver. Lad os se nærmere på dem.

1. De optager lidt plads

Selv om der findes forskellige størrelser, er nogle normalt små eller smalle (fra 60 centimeter i bredden). Det er en stor fordel sammenlignet med træskabe, som normalt er større.

Der findes endda stofskabe, der er designet til at udnytte pladsen i skabet endnu bedre. På den måde udgør de opbevaringsstrategier for små genstande.

2. Stofskabe er alsidige

På samme måde er en anden fordel ved stofskabe, at de kan placeres næsten overalt i huset, fra soveværelset til badeværelset. Du kan f.eks. have et til tøj, der lige er kommet ud af tørretumbleren, hvilket også vil være med til at rydde op i bryggerset.

3. De er diskrete

Fordi vi kan vælge mellem mange forskellige modeller og farver, er de ikke iøjnefaldende , men passer derimod ind i indretningen. Nogle findes også i mere dristige designs, alt efter din smag.

4. Alt har sin plads i stofskabe

Hovedårsagen til at købe endnu et skab derhjemme er, at det giver mulighed for at have de genstande samlet på ét sted, som, hvis de var spredt, ikke blot ville give et indtryk af uorden, men også ville være sværere at finde frem til.

5. Stofskabe er gode til at spare tid

Da de er en meget effektiv ressource til at opretholde orden, hjælper de os også til at spare tid og kræfter. F.eks. når vi tager tøj på til arbejde.

6. De er en god ekstra løsning

Hvis det, vi har brug for, er ekstra opbevaringsplads for at rydde den primære, især til at opbevare ting, vi ikke har brug for med det samme, er stofskabe meget praktiske.

7. De er gode til badeværelset

På badeværelset har vi også brug for at opbevare ting:

 • Svampe.
 • Toiletpapir.
 • Tandbørster.
 • Håndklæder.
 • Produkter til personlig hygiejne.

8. Du kan have stofskabe i køkkenet

Et andet rum, hvor det er muligt at drage fordel af et stofskab, er køkkenet. Du kan bl.a. opbevare grydelapper til at holde varme gryder og køkkenrulle.

9. De kan bruges i et syværksted

I et skære- og syværksted kan du have et sådant skab til opbevaring af mønstre samt til stofrester, tråde og andet værktøj.

10. De er gode skohylder

De er en god løsning til sko. Og endnu mere, hvis det er et åbent klædeskab og løbesko opbevares der, da de vil tørre hurtigere og dermed undgå forskellige sundhedsproblemer.

Det skal bemærkes, at ifølge forskning er fugt og varme, enten ved ikke at tørre fødderne eller skoene, faktorer, der kan prædisponere til at lide af fodsvamp.

11. De er lette

Stofskabe vejer meget mindre end træmøbler. Så vi kan nemt flytte dem rundt i rummet, hvis vi skal gøre rent. Og vi vil ikke ridse gulvet.

12. Stofskabe er nemme at transportere

Hver gang vi flytter, ser vi, at træskabe er et ekstra problem, når vi vil tage dem ned ad en trappe eller sætte dem i bilen. Men det er ikke tilfældet med stofskabe.

13. De beskytter dine genstande

Ud over at give os mulighed for at rydde op hjælper de os også med at beskytte genstande mod støv og andre elementer samt mod uartige kæledyr.

14. De er budgetvenlige

En af de største fordele ved stofskabe er, at deres pris normalt er relativt lav, da materialerne er billigere. Deres pris kan være op til 20 % af prisen for et træskab.

15. De er nemme at samle

Nogle af disse møbler sælges færdige til brug, mens andre sælges adskilt for nemmere at kunne transporteres. Samlingsprocessen er dog ikke svær.

16. De er nemme at rengøre

Stofskabe kan normalt vaskes. Så du kan skille dem ad for at vaske dem i en maskine. Derefter rengør du rammen med en svamp.

17. De kan være med til at reducere skimmelsvamp

Ifølge University of Florida er både indersiden og bagvæggen af skabe et rum, hvor der kun cirkulerer lidt luft, så det er almindeligt, at der udvikles skimmelsvamp og mug. Men det faktum, at stofskabe er nemme at rengøre, ventilere og flytte rundt på, er med til at forhindre, at dette problem opstår.

18. Børn elsker dem

Børn har en tendens til at kunne lide stofskabe, især dem, der findes i farverige designs. Disse er mere glade og passer godt ind i børneværelser, meget mere end traditionelle træmøbler.

19. Du kan opbevare dem, når de ikke er i brug

Hvis vi ikke har brug for stofskabet i et stykke tid, kan du skille det ad eller folde det sammen, afhængigt af modellen, og opbevare det. På den måde vil det ikke optage plads.

20. Stofskabe er stærke og holdbare

På trods af deres skrøbelige udseende er stofskabe ofte holdbare. Rammerne kan modstå rust og fugt, selv om det afhænger af, hvordan du bruger dem.

Stofskabe

Sådan passer du på stofskabe

På trods af deres alsidighed og flere fordele skal du passe på stofskabene, så de holder længere og opfylder deres funktioner fuldt ud. Til dette formål skal du tage følgende i betragtning:

 • Overskrid ikke den maksimale vægt, dvs. opbevar ikke for store eller tunge genstande indeni.
 • Hvis der er tale om skabe med lynlåse, skal de håndteres med forsigtighed, uden at de åbnes brat.
 • Læg ikke vådt eller svedigt tøj ind i skabet for at undgå dårlig lugt inde i skabet.
 • Undgå at placere skarpe genstande som f.eks. sakse. Hvis du gør det, er det bedre, at de er med en dør.
 • Glem ikke at tømme dem, flytte dem, lufte dem og vaske dem ofte for at mindske risikoen for skimmelsvamp.

Godt husholdningsarbejde

Tøjskabe kan, som vi har set, være gode allierede. De hjælper os med at spare omkostninger, plads og endda tid og energi, når vi leder efter noget, vi har brug for.

Men vi må ikke glemme, at opretholdelse af god orden i huset afhænger af vores holdning. Og vi skal for enhver pris undgå uorden, da det er en faktor, der forstyrrer harmonien i hjemmet.

Uanset om vi har stof- eller træskabe, er det vigtigste at rengøre dem og de genstande, der er i dem. Da de stadig ophober støv og uønskede støvmider.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Floodgate L, Haslam N, Brewis G, O´Grady K. Crear espacios para niños: proyectos originales para habitaciones infantiles. Barcelona: Planeta De Agostini, 2022.
 • Jiménez-Olvera HD, Briseño–Gascón G, Vásquez-del Mercado E, et al. Tinea pedis and other pedal infections: clinical and microbiological data in 140 cases. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(3): 156-161.
 • Ogden S. The storage of art on paper. A basic guide for institutions. University of Illinois, 2011. Disponible en: https://www.mnhs.org/preserve/conservation/reports/occasional_papers.pdf
 • University of Florida. Basic Mold Prevention. Department of Family, Youth, and Community Sciences, Institute of Food and Agricultural Sciences. 2017. Disponible en: https://journals.flvc.org/edis/article/download/116527/114711.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.