Hvad du må og ikke må gøre ved opbevaring af medicin

Det er vigtigt at opbevare medicin korrekt for at bevare sikkerheden og effektiviteten indtil udløbsdatoen. Her er nogle ting, du skal huske på.
Hvad du må og ikke må gøre ved opbevaring af medicin
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Opbevaring af medicin er afgørende for, at den kan bevare sin effektivitet. Du kan derfor ikke bare opbevare den hvor som helst. Faktisk er det mest velegnede sted til det et køligt og tørt sted.

Som du kan se, skal du følge visse opbevaringsregler, for at lægemidlerne kan bevare deres sikkerhed og effektivitet indtil den dag, de udløber.

Faktorer til opbevaring af medicin

Forskellige faktorer kan påvirke et lægemiddels stabilitet, blandt andet:

Temperatur

Dette er en af de ting, der har størst indflydelse på et lægemiddels holdbarhed. Derfor er det vigtigt at opbevare dem på kølige, tørre steder. Sørg for, at temperaturen på disse steder er stabil, og at der ikke sker pludselige ændringer.

Piller i hånd

Det er vigtigt at opretholde en stabil temperatur for at opbevare medicinen korrekt.

Lægemiddelform

Du skal også tage hensyn til doseringsformen, når du opbevarer lægemidler. Flydende former er generelt mere ustabile end tabletter eller kapsler. Desuden ændrer deres egenskaber sig også lettere end de faste former.

Lægemidler til flere doser

Det er dem, du skal åbne hver gang, du skal tage dem – sirupper, øjendråber osv. Når de åbnes flere gange, kan det ændre deres stabilitet og medføre sundhedsrisici.

Husk derfor, at effektiviteten af flerdosismedicin ikke afhænger af udløbsdatoen, men af det øjeblik, du åbner dem første gang. Holdbarheden efter åbning står normalt på indlægssedlen og er ofte kortere end udløbsdatoen.

Skriv den dato, du åbnede den, på pakken, for at vide, hvor længe den holder. Dermed kan du undgå eventuelle fejltagelser. Du kan naturligvis undgå problemer ved blot at kassere eventuelle rester, så snart du har afsluttet din behandling.

Tips til opbevaring af medicin

Du kan normalt opbevare de fleste lægemidler ved stuetemperatur, selv om der er nogle, der kræver særlige opbevaringsforhold. Nogle anbefalinger til deres opbevaring er:

 • Opbevar dem på et køligt og tørt sted – et sted, hvor der ikke sker pludselige temperaturændringer.
 • Placér dem ikke i nærheden af elektroniske apparater.
 • Opbevar den originale emballage.
 • Brug mindre pilleautomater.
 • Opbevar dem ikke på badeværelset eller i køkkenet, da der normalt er mere fugt og temperaturændringer på disse steder.
 • Opbevar dem uden for børns rækkevidde.
Kvinde læser indlægsseddel om opbevaring af medicin

Opbevaring af medicin på et køligt og tørt sted er afgørende for at bevare dens effektivitet. Desuden skal du tage hensyn til udløbsdatoen og holdbarheden efter åbning.

Andre anbefalinger til opbevaring af medicin

Nu ved du, at du skal vælge det mest velegnede sted at opbevare medicin. Derudover skal du lede efter en måde at opretholde de optimale betingelser for kold opbevaring af medicin, når du rejser.

Desuden er udløbsdatoen en vigtig faktor for at garantere dens effektivitet. Derfor skal du altid læse indlægssedlen, før du begynder at bruge medicin. Forveksl dog ikke udløbsdatoen med holdbarheden efter åbning – sidstnævnte begynder, så snart du åbner pakken.

Gem emballage og indlægsseddel

Som sagt skal du læse emballagen og indlægssedlen for hver medicin, du bruger, for at finde ud af, hvordan du bedst opbevarer den.

Bemærk igen udløbsdatoen, og om du skal træffe særlige foranstaltninger for at indgive den. Du ved det måske ikke, men du kan altid aflevere udgået eller ikke længere nødvendig medicin på dit lokale apotek.

Ændring af udseende

Tag ikke medicin ud over den periode, der er angivet på emballagen, eller hvis du bemærker ændringer i dens kvalitet. Dette skyldes, at uklarhed og farveændringer er tegn på, at den ikke længere er stabil.

Afslutningsvis vil medicinens udseende ændre sig, hvis du ikke opbevarer den korrekt. Hvis du er i tvivl, så lad være med at bruge det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
 • Bucaramanga, U. A. de. (2009). Recepcion y almacenamiento de medicamentos y dispositivos medicos. Modulo Administracion de Servicios Farmaceuticos.
 • Allegra, J. R., Brennan, J., Lanier, V., Lavery, R., & MacKenzie, B. (1999). Storage temperatures of out-of-hospital medications. Academic Emergency Medicine, 6(11), 1098–1103. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.1999.tb00110.x
 • Ebrahim AJ, Teni FS, Yimenu DK. Unused and Expired Medications: Are They a Threat? A Facility-Based Cross-Sectional Study. J Prim Care Community Health. 2019;10:2150132719847857. doi:10.1177/2150132719847857
 • Makki M, Hassali MA, Awaisu A, Hashmi F. The Prevalence of Unused Medications in Homes. Pharmacy (Basel). 2019;7(2):61. Published 2019 Jun 13. doi:10.3390/pharmacy7020061

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.