5 innovative måder at lave tie dye T-shirts på derhjemme

At lave tie dye er en jovial, afslappet og iøjnefaldende måde at ændre udseendet på dit tøj på, især t-shirts er gode til det.
5 innovative måder at lave tie dye T-shirts på derhjemme

Sidste ændring: 18 marts, 2023

At lave tie dye er en sjov, afslappet og iøjnefaldende måde at ændre dit tøjs udseende på. T-shirts er særligt gode til det.

Faktisk er processen ikke særlig vanskelig. Du skal bare bruge lidt tid og lidt kreativitet for at komme i gang med at farve enhver form for tøj, herunder sko, håndtasker og hatte.

Kunne du tænke dig at lave dit eget tie dye tøj? Vi fortæller dig, hvordan du gør det i denne artikel!

Hvad er tie dye?

Fashion Magazine beskriver tie dye som en teknik, hvor et stof bindes med snore eller elastikker og derefter farves. Formålet er, at tekstilet absorberer farven, bortset fra de bundet dele, for at skabe forskellige mønstre.

Dette er hverken en nyere trend eller en gammel trend, der har været på pause. Tværtimod har tie dye altid været anvendt.

Musikere og hippier har været eksponenter for denne tendens siden 1960’erne. I dag er designene ofte ret innovative, uden at miste den klassiske essens.

Faktisk har magasinet Patrones i en artikel rapporteret, at efterspørgslen efter tie dye produkter på markedet er hurtig og dynamisk. Til dens fordel er der ingen grund til at vente på berømte designere for at lancere en kollektion. Med fremkomsten af gør-det-selv (DIY) kan du udføre det tie dye projekt, du ønsker, derhjemme.

Tie dye er en cool trend, der kan udføres og bæres af børn, unge og voksne.

Hvad du skal huske på, når du vil lave tie dye T-shirts

Før du går videre til farvning af tøjet, er visse aspekter vigtige. Hvad angår det stof, der skal farves, skal du sørge for, at det er fri for pletter og fedt. Det er bedst at vaske det inden farvningen.

Hvis du ønsker det, kan du bruge farvefikseringsmidler, så tøjfarven holder meget længere. Andre overvejelser, der er værd at nævne, er følgende:

  • Plads: Vælg et område at arbejde i, som ikke er i stuen, køkkenet eller soveværelset, da der er risiko for pletter. Undgå katastrofer ved at dække området med plastik.
  • Pigmenter: Det er en god idé at bruge kemiske farvestoffer, men det er en endnu bedre idé at arbejde med naturlige pigmenter. Udover at være miljøvenlige udgør de mindre risiko for hudsygdomme. Du kan spørge efter dem i butikkerne.
  • Temperatur: Selvom tie dye-teknikken indebærer den endelige skylning med koldt vand, skal du i begyndelsen bruge varmt vand, så tag forholdsregler for ikke at brænde dig. Det skyldes, at du forbereder pigmenterne i vand med høj temperatur.
Kvinde er ved at lave tie dye

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Hvad er bæredygtig og etisk mode, og hvordan kan du implementere det?

Sådan kan du lave tie dye T-shirts

I forbindelse med farvet tøj er det muligt at lave tie dye uden at bruge pigmenter. Hemmeligheden er at lade tøjet, der er bundet med elastikker, ligge i 20 minutter i en blanding af vand og blegemiddel.

Essensen af tie dye er dog at lege med de forskellige farver og mønstre, der opstår efter bindingen. Du får så de visuelle effekter af tie dye med nedenstående fremgangsmåde.

Du skal bruge:

  • Salt
  • En spand
  • Handsker
  • En T-shirt
  • Farvepulver
  • Varmt og koldt vand
  • Elastikker eller snore

Sådan skal du gøre

Fyld spanden med koldt vand, tilsæt farvestofferne, der tidligere er blevet opløst i det varme vand, og 2 spiseskefulde salt pr. liter vand. Bind elastikkerne om T-shirten i den form eller det mønster, du ønsker.

Det næste skridt er at lægge tøjet i blød i farvemassen og lade det ligge i mindst en hel dag uden at fjerne elastikkerne. Glem ikke at bære handsker, når du håndterer pigmenterne.

Efter denne tid skal du befri trøjen ved at klippe elastikkerne af med en saks. Skyl den i koldt vand, og sørg for, at den efter flere “dypninger” er ren.

Derefter kan du putte den i vaskemaskinen, uden andet tøj. Lad den lufttørre, eller hvis du vil intensivere farverne, kan du bruge tørretumbleren.

I stedet for en spand kan du også fylde en plastikpose med farveblandingen.

Kreative måder at lave tie dye t-shirts på

Corak magasin fremhæver, at mønstre til tie dye stof er lette at lære. Der er et stort udvalg, og de giver mulighed for kreativ frihed. Så hvad er de mest almindelige teknikker? De er gennemgået nedenstående.

1. Lav stribede trøjer

Rul trøjen fra den nederste kant til kraven, så den ligner et rør. Bind et par snore eller elastikker rundt om den.

Jo strammere du justerer, jo flere vandrette striber får du. Hvis du foretrækker lodrette streger, skal du vride skjorten fra højre til venstre eller omvendt. Herefter kommer farvningen!

2. Sammensæt spiraler ved at lave tie dye

Spiraler er populære i farvning, både på grund af designet og fordi de er lette at lave. Det, du skal gøre, er at brede trøjen ud på et bord og sætte pegefinger og tommelfinger midt på stoffet. Idéen er at udføre en cirkelbevægelse for at få spiralen, uden at tøjet krølles.

Lav mindst 5 omgange. Fortsæt derefter med at binde mindst 3 elastikker om, så trøjen får en rund form. Mal med en applikator eller ved at “drukne” stoffet i en spand med farvestoffet.

Eksempel på at lave tie dye

3. Krøl tøjet

Maling fra krøller er en af de populære tie dye-teknikker. Mønsteret består i at krølle trøjen, så mange gange du vil, og binde det i små knuder for at danne flere sektioner.

Når du har sikret det nok med elastikker, går du videre til farvningen. I dette tilfælde skal du kun bruge ét farvestof, for det, du søger, er en marmoreret effekt, hvor det hvide, der er beskyttet af elastikken, danner kontrasten.

4. Form rosetter

Denne tie dye-metode har til formål at male blomsterlignende prikker ved at sprede dem forskellige steder på T-shirten. Som ved alle tie dye-strategier skal du derefter bruge elastikkerne til at adskille hver enkelt prik.

Den plads, du efterlader ved hver elastik, definerer størrelsen af mønsteret: Jo større afstanden er, jo større bliver rosetterne. Når du har bundet elastikkerne, dypper du stoffet i farven. Derudover er det muligt, afhængigt af din smag, at bruge et eller flere pigmenter.

5. Klem stoffet

For at gøre dette skal du finde T-shirtens midtpunkt lige i det område, der normalt dækker brystet. Begynd derefter at knibe og justere elastikkerne fra dette midterpunkt, så der dannes et lodret reb.

Toppen af denne slags reb vil være centrum. Farv derefter omhyggeligt hver sektion i forskellige farver. Resultatet kaldes bullseye og er et af de klassiske tie dye designs.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 8 modefejl, du kan begå i efteråret

Fordelene ved selv at lave tie dye

DIY tie dye har fordele, der rækker ud over at tilpasse tøj. En af disse fordele er sjov, da dette er en aktivitet, som du kan lave sammen med familien. Det er også muligt at bruge aktiviteten som en attraktion til børnefester, så børnene kan nyde processen.

Som om det ikke var nok, kan du også udnytte denne kunst til at give tøj, som du måske har tænkt på at smide ud, en ny chance. Så kig efter gamle T-shirts og begynd at øve dig i at lave tie dye. Du vil se, at du vil mestre teknikken på ingen tid!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.