11 nemme måder, at forebygge huller i tænderne

Æbleskral hjælper med at styrke tænderne, gør dem hvidere og fjerner madrester, som ophobes imellem tænderne.
11 nemme måder, at forebygge huller i tænderne

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Det du spiser hver eneste dag, sætter sig i kindtænderne. Hvis du ikke fjerner det, vil det begynde at ophobes og nedbrydes, hvilket giver huller i tænderne. Selvom børn har større tendens til at få huller i tænderne takket være deres indtag af søde sager, så kan voksne, der ikke har god hygiejne, også få det.

I dagens artikel vil du lære adskillige gode råd til at forhindre huller i tænderne.

Hvorfor får man huller?

Der lever bakterier i din mund, og når de kommer i kontakt med spyt og andre stoffer, som den syre og sukker du indtager, giver det huller. De dannes, fordi syren du indtager angriber emaljen på dine tænder, svækker den og danner små sprækker.

Karies dannes i de små sprækker, som en mørk eller sort plet på overfladen af tanden. Karies er ikke noget, man kan helbrede med medicin over tid, da det kun vil forværre problemet.

Den eneste måde at forhindre bakterierne i at fortsætte med at “spise” din tandemalje, er ved at fjerne vævet der er blevet beskadiget og erstatte det med en pasta eller noget særligt amalgam.

Alle dette bliver gjort af din tandlæge. Karies er ikke farligt, hvis det behandles i tide, selvom det er bedre at forhindre det, så du holder din tænder sunde i så lang tid af dit liv som muligt.

En guide til at undgå huller i tænderne

Rådende i denne artikel vil hjælpe dig med at lære dine børn at forhindre huller i tænderne, ved at fremme en god oral hygiejne, så du kan undgå gentagne besøg hos tandlægen.

Du vil spare penge, smerte og spildt tid… samt forbedre deres generelle helbred. Og forresten, du skal også selv følge disse råd til punkt og prikke for at statuere et godt eksempel.

Drop sukkeret

Undgå huller i tænderne ved at droppe sukkeret

I bland de sukkerholdige fødevarer du skal undgå er en række søde sager som slik, sodavand og alt andet, der indeholder forarbejdet sukker. De forårsager skade på dine tænder og kindtænder. Lær dine børn at spise mindre slik, erstat kage med frugt og send dem i skole med en madpakke, så de undgår søde sager.

Det er også vigtigt, at de lærer at børste tænder og bruge tandtråd, efter de har spist noget sødt. Hvis de ikke er hjemme på det tidspunkt, kan de drikke noget vand for at skylle sukkeret ud af munden.

Spis fire måltider om dagen

Sund morgenmad

Hvis du hele tiden har mad i munden, vil du ikke kun tage på, du vil også opleve flere tandproblemer. Prøv at begræns dit madindtag til fire gange om dagen: morgenmad, frokost, en snack og aftensmad. Spis ikke imellem måltiderne og børst dine tænder efter hver gang du har spist.

En god børsterutine

Først og fremmest skal du altid børste dine tænder mindst to gange om dagen (når du vågner op, og inden du går i seng). Børst igen efter frokost, hvis det er muligt.

En god mundhygiejne starter med denne simple vane. Du kan have en lille rejsetandbørste i din taske eller kuffert, så der ikke er nogen madrester i din mund, når du ikke er hjemme.

Husk at bruge tandtråd

Tandtråd

Tandtråd er en anden god måde til at fjerne madrester, der er “fanget” imellem dine tænder, og der hvor din tandbørste ikke kan komme ind. Det er rigeligt at bruge tandtråd en gang om dagen, så længe du gør det om aftenen.

Vær opmærksom på hvor du opbevarer din tandtråd, så det ikke kommer i kontakt med vand eller fugt i badeværelset. Brug tandtråd når du har spist cookies, kornprodukter eller brød – alt der kan sætte sig fast imellem tænderne.

Tyg din mad godt

Når du tygger din mad godt, forhindrer du, at der sætter sig små stykker fast i tænderne, især når du ikke er hjemme og ikke kan bruge tandtråd.

Rens din mund

Citronvand

Citronsaft er et fremragende hjemmemiddel til at forhindre huller i tænderne. Det eneste du skal gøre er at blande et par dråber af denne citrusfrugt i et glas vand og drikke det, efter du har børstet tænder. pH værdien i citronsaften vil hjælpe med at forhindre skader på emaljen.

Massér dit tandkød

En god måde til at fremme blodcirkulationen i tandkødet, er ved at massére dem med blide, cirkulære, eller op og ned, bevægelser. Det vil forbedre dit tandkøds helbred og hjælpe dig med at undgå visse lidelser samt karies. Husk at du ikke vil opleve bakterievækst eller huller, når dine tænder er sunde.

Drik vand

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du får et glas vand med din kaffe eller rødvin, når du går på restaurant?

Det kan hjælpe med at forbedre din ånde eller fjerne en dårlig smag i munden, efter at have indtaget disse drikke, men det hjælper også med at forhindre karies. Det samme gør sig gældende, når du spiser meget syreholdige frugte eller drikker alkoholiske genstande.

Gå ikke i seng uden af børste tænder

Børstning

Dette er en vane forældre bliver nød til at indkode i deres børn. Gå aldrig, under ingen omstændigheder, i seng uden at børste tænder. Husk at bakterierne lever af alt det du har spist i løbet af dagen, imens du sover.

Du er måske træt, du har måske arbejdet hårdt hele dagen og er måske ved at falde i en dyb søvn – men det kan betale sig at bruge to minutter på at børste dine tænder grundigt.

Spis kalcium-rige fødevarer

Mælkeprodukter som mælk og yoghurt er ikke den eneste gode kilde til kalcium. Grønne grøntsager som grønkål, spinat og broccoli er også gode valg.

Mandler er en anden god måde for at tilføje kalcium til din kost. Hvis du er laktoseintolerant, kan du for eksempel købe mandelmælk.

Spis en masse rå frugt og grøntsager

Rå fødevarer

Selleri og gulerødder er kendt for at kunne rense tænderne, fordi fibrene hjælper med at fjerne rester fra tidligere måltider. Æbleskral hjælper med at styrke tænderne, gør dem hvidere og fjerner madrester, som ophobes imellem tænderne. Desuden er æbler en fremragende dessert, der kan tæmme din lyst til søde sager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.