Forebyggelse af hårtab: Fem tips til en sund hovedbund

Hårtab er et meget gængst problem. Den gode nyhed er dog, at der er forebyggende foranstaltninger, som du kan tage. Vi vil se på nogle af dem i denne artikel.
Forebyggelse af hårtab: Fem tips til en sund hovedbund

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mister du mere hår, end du burde? Bemærker du, at der er meget hår på din hårbørste, når du har børstet hår? Hvis ja, så bør du handle med det samme. Så her er fem ting, du kan gøre som forebyggelse af hårtab.

Forebyggelse af hårtab: Fem tips

Hårtab er en problem, så handler om mere end æstetik.

Du bør dog tale med en ekspert i hårtab, før du gennemgår nogen behandling. De bør være i stand til at evaluere den bagvedliggende årsag. Det kan desuden være på grund af en hormonel ubalance, sygdom eller måske en form for ernæringsmangel.

Uanset årsagen, kan du begynde at gøre nogle ting ved det. Hav dog i baghovedet, at du ikke vil stoppe med at miste hår natten over. Midlerne vil primært styrke din hovedbund og hårrødder over længere tid.

Klar til at tage noter?

1. Forbedr din kost som en del af forebyggelse af hårtab

Kvinde spiser sund kost som en del af forebyggelse af hårtab

Kost spiller en vigtig rolle i pleje af håret.

Når man håndterer hårtab, er det vigtigt, at man øger sit indtag af næringsstoffer. En nylig undersøgelse udgivet i 2018 slog fast, at en kost rig på rå, friske produkter kan mindske risikoen for alopeci, hvilket er det videnskabelige navn for hårtab.

Resultaterne viste, at der var større kontrol af overdrevet hårtab, når deltagerne indtog fødevarer, såsom persille, basilikum og grøn salat tre eller flere gange om ugen.

Derudover bør en god kost for håret inkludere:

 • Kilder til protein med høj biologisk værdi, såsom magert kød, fisk, bælgfrugter, æg og mejeriprodukter, blandt andet.
 • Gode kilder til A-vitamin, såsom søde kartofler, sød peberfrugt og spinat.
 • Kilder til B-, C- og D-vitamin, jern, selen og zink.
 • Fødevarer, som er rige på biotin (B7-vitamin).

2. Forebyggelse af hårtab: Brug en mild shampoo

Aggressive kemikalier, der er i de fleste typer af kommercielt shampoo, udtørrer ofte håret og fører til spaltninger. Nogle formularer ændrer faktisk pH-værdien af din hovedbund og udløser andre problemer, såsom kløe og skæl.

I stedet kan man vælge milde shampooer, helst hjemmelavede og lavet med kun naturlige ingredienser. Brug dem dagligt for at holde din hovedbund ren og sund.

Vær sikker på at vælge en passende shampoo til din hårtype: Tør, fedtet eller blandet. På den måde vil du undgå uønskede reaktioner, når du anvender det.

3. Tør dit hår naturligt

Smilende kvinde med sundt hår

Daglig anvendelse af hårtørrere forårsager spaltninger og fører til overdrevet hårtab. Af den grund er det vigtigt at lade dit hår tørre naturligt.

Derudover kan du fjerne noget fugt fra det med et rent, blødt håndklæde. Dette forbehold forhindrer irritation af hovedbunden og spaltede spidser, blandt andet.

4. Massér din hovedbund

Massage hjælper med at forbedre blodgennemstrømningen i din hovedbund. Det fremmer også iltning af dine hårsække. Selvom der ikke er meget forskningsrelateret bevis for dette, viser nogle små studier dog, at det fører til gode resultater.

Derudover kan du give din hovedbund nogle æteriske olier. Dette er nogle gode valgmuligheder til det:

 • Kokosolie
 • Mandelolie
 • Olivenolie

Massér din hovedbund i 3 til 5 minutter, helst før sengetid.

5. Håndtér dit stressniveau

Kvinde med stress på kontor, hvor alle peger fingre

Konstant udsættelse for stressende situationer er en af årsagerne til hårtab. På grund af dette bør du tilegne dig bestemte vaner for at bevare kontrollen over dine følelser.

Her er nogle nyttige teknikker:

 • Motionér regelmæssigt
 • Udøv yoga og pilates
 • Meditér
 • Lav vejrtrækningsøvelser
 • Anvend aromaterapi
 • Få massager

Forebyggelse af hårtab: Konklusion

Overordnet set, er gode vaner nøglen til forebyggelse af hårtab, eftersom de vil forbedre resultaterne, man kan få fra lokal behandling.

Prøv dog at finde den bagvedliggende årsag med hjælp fra en læge. Det kan være relateret til ernæringsmangel eller andre helbredsrelaterede tilstande.

Det kan interessere dig ...
10 tips til at styrke din hovedbund og få sundt hår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 tips til at styrke din hovedbund og få sundt hår

Glemmer du at pleje din hovedbund? Hvis du har problemer med håret, så bør du følge disse råd til at styrke din hovedbund for at få sundt hår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
 • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
 • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
 • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
 • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.