Forebyggelse og behandling af nedgroede tånegle

Omkring 15% af folk er ramt af nedgroede tånegle på et eller andet tidspunkt i deres liv. Derfor, er det vigtigt at kende risikofaktorerne og udøve ordentligt pleje af fødderne for at forebygge det.
Forebyggelse og behandling af nedgroede tånegle

Sidste ændring: 20 november, 2020

Nedgroede tånegle er et problem, som typisk rammer storetåneglen. Det kan dog også ramme andre tæer. Det sker, når neglen vokser og trænger ind i huden ved tåen, hvilket fører til smerte og betændelse.

Forebyggelse af nedgroede tånegle

Før du kan forebygge en nedgroet tånegl, skal du først kende til, hvad der forårsager det. Overordnet, er der to typer af prædisponerende faktorer ved denne lidelse:

  • Medfødte faktorer: Dette er afgjort af formen på en persons fod. De mest gængse ændringer er brede negle og ændringer i tåen eller neglens form.
  • Eksterne triggere: Dette er alle eksterne mekanismer, der får tåneglen til at blive fanget under tåens hud. Den mest gængse årsag er forkert anvendelse af neglesakse, upassende fodtøj eller trauma.

Forebyggelse vil fokusere på at undgå triggere, så du bør følge disse vejledninger.

1. Bær passende fodtøj

Anvendelsen af smalle sko øger presset på ens tæer, især på storetåen og lilletåen. Dette kan få neglen til at synke ned i huden, hvilket forårsager smerte og betændelse. Man skal derfor bære brede sko og undgå højhælede sko, eftersom de lægger pres på ens tæer på grund af fodens hældning og de smalle spidser.

En anden faktor, som fremmer forekomsten af nedgroede tånegle er ikke at tage ens fodaftryk med i overvejelserne, når man vælger fodtøj. Dette skyldes, at måden, man går på, kan påvirke den tværgående del af ens negl.

For at forebygge dette problem, skal man studere sine skridt og vælge sko ud fra ens egne behov. Man kan også anvende særlige såler til at mindske trykpunkter, hvis man bliver nødt til det.

Kvindes fødder ved siden af højhælede sko

2. Ordentlig hygiejne og klipning af negle

Den mest hyppige årsag til nedgroede negle er forkert klipning af negle. For at forebygge det, bør man følge en række tips til daglig hygiejne og plejning af sine fødder. Man bør også følge en række vejledninger til at klippe sine negle, så det ikke fører til denne tilstand:

  • Kom dine fødder i varmt vand, så neglene bliver bløde og er nemmere at klippe.
  • Den korrekte måde at klippe dem på er i en lige linje. Dette skyldes, at hvis man runder kanterne, vil de vokse ned mod huden og trænge ind i den.
  • Man bør file sine negle forsigtigt, så man ikke efterlader spidser, der kan komme ind i huden.
  • Brug lige og præcise negleklippere eller sakse, ikke de buede typer.
  • Man skal tørre sine fødder grundigt, hver gang man har dem i vand eller går i bad, og ikke have dem våde i for lang tid.
  • Man bliver også nødt til at anvende en passende sæbe og vaske alle områderne, hvor skidt kan ophobe sig.

Behandling af nedgroede tånegle

Fødder på håndklæde under behandling af nedgroede tånegle

Det er vigtigt at holde sine fødder tørre for at undgå nedgroede tånegle.

Overordnet, er der to typer af behandlinger i tilfælde af nedgroede tånegle:

Konservativ behandling

Man kan vælge denne behandling, hvis der ikke er nogen tilstedeværelse af granulom. Dette er en rødlig bule i det ramte område, der er dannet af blodårer, som typisk bløder, når de bliver gnubbet på.

Denne behandling består af at lave et lille snit ved kanten af neglen for at fjerne den del af neglen, som sidder fast indeni huden. Man skal også binde det ind, så såret lukker, uden at blive betændt. Man bør også anvende teknikker, der fremmer korrekt vækst af neglen. Spørg din læge om dem.

Kirurgisk behandling

Hvis konservativ behandling ikke er nok, og der er granulom til stede, så vil man få brug for en operation. Der er flere teknikker til nedgroede negle, men den mest gængse er at fjerne neglen fuldstændig eller delvist sammen med infektionen. Dette vil sikre, at problemet forsvinder permanent.

Hvis du har nogen spørgsmål, så vær sikker på, at du spørger din læge.

Det kan interessere dig ...
Brug knust hvidløg mod nedgroede tånegle
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brug knust hvidløg mod nedgroede tånegle

De medicinske virkninger af hvidløg kan være en stor hjælp til at bekæmpe infektion. Derfor kan man bruge hvidløg mod nedgroede tånegle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.