Graviditet efter en alder af 35

Førstegangsmødre på mere end 35 år har en øget risiko for komplikationer under fødslen. Det er derfor også forståeligt nok, at der efter denne alder forekommer flere kejsersnit.
Graviditet efter en alder af 35

Skrevet af Ekhiñe Graell

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selvom kvinder, der får børn efter de fylder 35, normalt ikke oplever problemer under fødslen, så er faktum, at i en højere alder kan graviditet involvere visse risici, som, i alvorlige tilfælde, kan bringe moderens eller barnets helbred i fare. Derfor er det meget vigtigt at overveje nogle af de involverede risici for graviditeter efter en alder af 35 år.

Graviditet

Selvfølgelig er det på ingen måde forbudt at blive gravid efter denne alder. Dog bør der på dette tidspunkt tages særlige forholdsregler. Imidlertid er medicin nu til dags så avanceret, at vi i dag har langt færre problemer end tidligere. Graviditeter i en sen alder medfører generelt ikke komplikationer.

Et fald i fertilitet

Generelt falder kvinders fertilitet efter en alder af 30, så det er lidt sværere at blive gravid i denne alder, end det er på tidligere stadier. Denne forringede fertilitet kan opstå, fordi ægløsningen bliver mindre hyppig. Hvis ingen graviditet er nået efter at have prøvet i cirka 6 måneder, anbefaler førende eksperter, at du konsulterer en læge. Interessant nok er kvinder på mellem 35 og 39 år mere tilbøjelige til at få tvillinger.

Andre sundhedsproblemer

Sukkerknalder og diabetes

 

Hvis vi ønsker at blive gravide, er det bedst at besøge lægen på forhånd for at få en idé om vores helbredstilstand. I øvrigt har kvinder, der bliver gravide efter en alder af 35 år, større risiko for visse sygdomme såsom forhøjet blodtryk eller diabetes. Dette konkluderer forskellige undersøgelser, som har analyseret forekomsten af ​​visse sygdomme i forhold til alderen af gravide kvinder.

Sygdomme hos fosteret

En anden ting, som en kvinde på over 35, der ønsker at blive gravid, bør tage i betragtning. Er, at der er en øget risiko, sammenlignet med en yngre kvinde, for at føde et barn med kromosomale forstyrrelser såsom Downs syndrom. Selvfølgelig kan du altid få en prænatal test for at afgøre, hvorvidt fosteret har denne type lidelser. Ifølge undersøgelser er risikoen for at få et barn med Downs syndrom blandt kvinder på 35 år eller ældre 1 pr. 378.

Ufrivillig abort

Generelt ligger risikoen for ufrivillig abort oftest inden for det første trimester. Selvfølgelig stiger forekomsten af dette også med alderen. For eksempel er risikoen for ufrivillig abort blandt kvinder i alderen 20-30 år omkring 15%. Men risikoen for kvinder i fyrrerne stiger til 25%. Dette går hånd i hånd med det faktum, at kvinder på over 35 har en øget risiko for, at fosteret har en form for kromosomal komplikation, da dette medfører større risiko for ufrivillig abort.

Problemer under fødslen

Kvinde der er gravid

 

Kvinder på over 35, der bliver gravide for første gang, har en højere risiko for komplikationer under fødslen end yngre kvinder. Det kan føre til tilstande såsom fosterstress og lange perioder med fødselssmerter. Derfor er det også forståeligt nok, at der forekommer flere kejsersnit hos kvinder på over 35 år.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.