De forskellige næseformer: Hvad er din?

Der er forskellige næseformer. Hver af dem har særlige karaktertræk og charme. Kender du dem alle? I stor grad afhænger de af geografisk og kulturel herkomst. Læs med her!
De forskellige næseformer: Hvad er din?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Fra et æstetisk synspunkt er midten af ansigtet meget vigtigt for harmoniseringen af ansigtets karaktertræk. Det er derfor, folks ansigt i stor grad afhænger af de forskellige næseformer.

Foruden det giver næsen dig selvfølgelig mulighed for at trække vejret, opfange lugte og holde på briller. I denne artikel vil vi forkusere specifikt på de forskellige næseformer.

Ved du, hvilken type du har?

De forskellige næseformer

Som med resten af ansigtets karaktertræk er hver persons næse forskellig og har forskellige karaktertræk. Af den grund kan vi sige, at selvom de alle er forskellige, harmoniserer de altid ansigtet.

Det anatomiske design af en næse er grundlæggende: Næsebor og næsehuler, som luft strømmer igennem, to næsefløje, der dækker disse hulrum, en skillevæg og tippen. Dette er elementer, som afgør typen af næseform.

Der kan dog være mange forskelle mellem næser. Næser varierer blandt andet ud fra formen på næseryggen, højden, bredden og åbningen af næseborene. Det gør det muligt at klassificere dem i store grupper baseret på deres generelle form.

En mands ansigt set fra siden

Måske denne artikel også vil interessere dig: Brystsmerter efter plastikoperationer

Flad næse

En flad næse er kendetegnet ved at have en kort, nedsunket næseryg. Næseborene er trukket ud til siderne. Tippen er også flad.

Den har fået sit navn, fordi den har et nedsunket eller fladt udseende set fra siden. Med andre ord stikker næsen ikke særlig langt ud fra ansigtet.

Flade næser er gængse i befolkningsgrupper med gule eller sorte hudfarver. Hos asiatere er de mindre brede end hos personer fra Afrika.

Opadgående næse

Ulig den tidligere type har en opadgående næse en fremtrædende næsetip. Skilleævggen er som regel lige, selvom den buer en smule opad i spidsen. Næsehulerne lader derfor til at pege fremad.

Denne type næse er gængs hos personer fra Nordeuropa. Uanset hvad dominerer den dog også i andre befolkningsgrupper. Denne type næse er resultatet af en tilpasning, der giver folk mulighed for bedre at kunne indånde kold luft.

Fra siden ser opadgående næser spidse ud ligesom dem i nogle tegneserier. Det er en af de mest efterspurgte næseformer hos plastikkirurger. Vi bliver dog nødt til at pointere, at ikke alle ansigter harmoniserer på samme måde.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 13 tegn på dit ansigt som kan indikere et sundhedsproblem

Forskellige næseformer: Bred næse

Det særlige karaktertræk for brede næser er, at de er brede lige fra næseryggen og ned til tippen. Den kendte basketballspiller, Lebron James, har denne type næseform.

Næsefløjene er udvidede, ligesom næsehulerne også er det. Denne næseform er gængs hos afrikanere, østasiatere og sydamerikanere. Den er også gængs hos nogle nordafrikanske befolkningsgrupper inklusiv Sudan.

Romersk næse

En romersk næse har en høj, lang og fremtrædende næseryg. Skillevæggen buer indad ved tippen. Det er derfor, den også er kendt som en kroget næse eller et næb, da den ligner en fugls næb. Den er mest synlig fra siden.

Den er karakteristisk for bestemte sydeuropæiske etniske grupper (Spanien, Italien, Frankrig og Portugal). Den er også gængs blandt arabere og områderne, som på et tidspunkt var besat af dem i fortiden, samt hos slaviske folk.

Græsk næse

En græsk næse er balanceret i sine proportioner. Næseryggen er lige, skillevæggen er knap nok fremtrædende, og næseborene er små. Næsefløjene udvider sig derfor ikke meget. Den er perfekt til det græske ansigt.

Du kan se denne type næse på græske kunstværker og skulpturer. Denne type næse dominerer i europæiske lande ved Middelhavet, selvom den ikke er eksklusiv for dette område.

Forskellige næseformer: Pæreformede næser

Som navnet antyder, ligner denne næse en pære. Den har en rund, bred næsetip. Næseføjene stikker faktisk ikke særlig meget ud.

Den runde næsetip er selvfølgelig synlig samt forstørrelsen af den del, som omgiver næsehulerne. Denne type næseform er gængs hos personer med sort hudfarve, folk af afrikansk herkomst og amerikanere af blandet herkomst.

Små næser

En lille næse ser opadgående ud. Den er meget kortere ved næseryggen. Den kan være rund ved roden. Den er generelt heller ikke særlig bred og har små næsefløje og små næsebor.

Afstanden fra buen af øjenbrynene til under næseborene er kort sammenlignet med andre typer af næseformer. Det er grunden til, at den ser lille ud i en persons ansigt.

Forskellige næseformer: Store og tykke næser

Denne næse optager en stor del af en persons ansigt. Den kan være proportionel, kroget eller med store næsefløje med en rund tip.

Denne type næse er fremtrædende fra siden, men også set forfra. Den kendte forfatter, Cyrano de Bergerac, er et eksempel på en person med en bred og dominerende næse.

Denne type næse dominerer ikke hos en særlig befolkningsgruppe. Alligevel er den mindst gængs blandt asiatere og nordeuropæere.

Kvinde viser eksempel på forskellige næseformer

Ulige, skæve og assymetriske næser

Nogle personers næser kan være ulige. En side kan være anderledes end den anden. Den kan også ligne en bue formet som et S, når den ses forfra. Denne ulighed eller assymetri kan være forårsaget af en skade.

Skuespilleren, Owen Wilson, har denne type næse.

Forskellige næser

Næsen er en del af ansigtet, som tiltrækker meget opmærksomhed. Hver af de forskellige næseformer er forskellige og meget personlige. Ikke alle er dog tilfredse med deres næse. Det er derfor, mange personer overvejer at få foretaget plastikkirurgi som en mulighed for at forbedre eller ændre formen på deres næse.

Behovet for en kirurgisk procedure kan dog også være et sundhedsproblem, en skæv skillevæg eller en medfødt misdannelse.

Generelt reflekterer formen på næsen mange ting. For eksempel er det vores forfædre, kultur og geografiske placering. De forskellige næseformer kan faktisk også fortælle os, hvem vi er, og hvor vi kommer fra.

Det kan interessere dig ...
De 9 hovedårsager til næseblod
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 9 hovedårsager til næseblod

Næseblod er kun en kilde til bekymring, når det er meget kraftigt og sker ofte. I de fleste tilfælde kan du behandle det derhjemme.  • Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
  • Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
  • Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
  • Vargas H.  Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea].  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
  • Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
  • Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.