Forstørrede næsemuslinger: Årsager og symptomer

Forstørrede næsemuslinger er en godartet lidelse, som der er forskellige behandlingsmuligheder for. Hvis det ikke bliver behandlet, kan det dog føre til visse komplikationer. Lær mere i denne artikel!
Forstørrede næsemuslinger: Årsager og symptomer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Forstørrede næsemuslinger er en voldsom øgning i størrelsen på næsemuslingerne. Disse strukturer sidder i næsehulen, og når deres størrelse forøges, kan luft ikke strømme normalt. Som et resultat af det har de tendens til at forårsage obstruktioner i næsen.

Tidligt er det muligt at behandle og bekæmpe denne sygdom enten med medicin eller gennem en operation. Hvis problemet ikke bliver tjekket, kan det dog føre til alvorlige situationer.

Det kan for eksempel forårsage tab af lugtesans og endda infektioner i ører og hals. Det er også muligt for personer med denne lidelse at lide af hyppig hovedpine, tør hoste og snorken.

Hvis tilstoppelse i næsen er hyppig, så er det vigtigt at gå til en ørelæge. Denne fagperson vil være i stand til at afgøre, om man lider af forstørrede næsemuslinger eller en anden lidelse.

Forstørrede næsemuslinger

Forstørrede næsemuslinger er en lidelse, som øger størrelsen på næsemuslingerne. I nogle tilfælde er det sporadisk. I andre tilfælde er det dog vedvarende. Når problemet bliver kronisk, forårsager det tilstoppelse i næsen, der er næsten konstant.

Næsemuslinger er lange strukturer, som sidder indeni næsen. Næsehulen indeholder tre næsemuslinger på hver side, som er den yderste næsemusling, den midterste og den inderste. Betændelse rammer generelt den inderste næsemusling.

Funktionen af næsemuslignerne er at fugte, varme og rense luften, som vi indånder. De er dog meget delikate organer, som nemt kan hæve op og ændre størrelse. Det fører til forstørrede næsemuslinger, som er et sundhedsproblem, der kan behandles.

Kvinde oplever forstørrede næsemuslinger

Når forstørrede næsemuslinger opstår, kan man opleve længerevarende tilstoppet næse.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Prøv disse 7 midler mod tilstoppet næse

Hvorfor opstår det?

I de fleste tilfælde opstår forstørrede næsemuslinger som et resultat af nogle allergiske processer såsom høfeberMange andre grunde kan dog også producere denne anomali. Blandt disse er de følgende:

 • Hormonelle ændringer. Hormonelle ændringer kan forårsage en øgning i slimhinderne, hvilket kan føre til forstørrede næsemuslinger.
 • Aldring. Som tiden går, kan næsemuslingerne forringes, hvilket producerer for meget sektretion og tilstoppelse i næsen.
 • Bihulebetændelse. Betændelse i bihulerne kan også føre til denne anomali.
 • Afvigende septum. Et afvigende septum gør vejrtrækningen besværet og kræver, at næsemuslingerne arbejder hårdere. Dette kan med tiden blive til forstørrede næsemuslinger.
 • Upassende miljøer. Miljøer med toksiske elementer og damp eller meget lave temperaturer kan facilitere udviklingen af denne anomali.
 • Rygning og at drikke alkohol. Både tobak og alkohol er risikofaktorer i disse tilfælde.
 • Lægemidler. Steroider og anvendelse af næsespray kan bidrage til udviklingen af denne lidelse.

Symptomerne på forstørrede næsemuslinger

De mest typiske symptomer på denne lidelse er tilstoppet næse, hvad end det er sporadisk eller vedvarende. Det er dog vigtigt at bemærke, at der er nogle tilfælde af forstørrede næsemuslinger uden bemærkelsesværdige symptomer.

Overordnet set er de mest gængse kliniske manifestationer de følgende:

 • Træthed.
 • Søvnapnø.
 • Problemer med at forblive sovende (uden forstyrrelser).
 • Næseblod.
 • Problemer med at trække vejret gennem næsen.
 • Auditivt ubehag.
 • Reduceret eller mistet lugtesans.
 • Snorken.
 • Smerte i ansigtet.

Oftest vil læger udføre det, de kalder en kikkertundersøgelse af næsen, for at diagnosticere det. Det er en undersøgelse, som giver dem mulighed for at tjekke næsemuslingerne og bekræfte eller udelukke forstørrede næsemuslinger.

Denne undersøgelse udføres gennem næsen eller munden og tager mellem fem og ti minutter. I nogle tilfælde kræver det anvendelse af mild bedøvelse.

Mand snorker, så kvinde ikke kan sove

Selvom snorken er en af de kliniske manifestationer af forstørrede næsemuslinger, er det mest hyppige symptom længerevarende tilstoppelse af næsen.

Hvad kan man gøre i tilfælde af forstørrede næsemuslinger?

Behandlingen af forstørrede næsemuslinger vil afhænge af den underliggende årsag og næsemuslingernes tilstand. For det første, hvis årsagen til problemet er ekstern, så bør ændring af denne variabel føre til bedring af symptomerne.

Når vi taler om eksterne symptomer, refererer vi til usunde miljøer, indånding af bestemte substanser eller medicin osv. Hvis årsagen er bihulebetændelse eller et afvigende septum, så vil behandling dog være nødvendig for at eliminere denne årsag.

Hvis disse forbehold ikke fungerer, eller årsagen er ukendt, så anbefaler læger som regel farmakologisk behandling for at reducere betændelse.

Som det sidste, hvis problemet varer ved, kan læger anbefale operation for at tilpasse næsemuslingernes position. I nogle tilfælde kan operationen inkludere delvis eller total fjernelse af den ene næsemusling. Som det sidste kan læger i andre tilfælde anvende radiofrekvens eller stråling til at reducere næsemuslingernes størrelse.

Uanset hvad er det vigtigt at huske på, at denne lidelse kan behandles. Nøglen er at søge lægehjælp tidligt for at sikre, at det ikke bliver kronisk.

Det kan interessere dig ...
Effekterne af vejrtrækning på hjernen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Effekterne af vejrtrækning på hjernen

Effekterne af vejrtrækning på hjernen er, at man vil føle sig meget mere rolig, eftersom dyb vejrtrækning vil hjælpe med at mindske stress og angst... • Berger G, Gass S, Ophir D. The histopathology of the hypertrophic inferior turbinate. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;132(6):588-594. doi:10.1001/archotol.132.6.588
 • McCoul ED, Todd CA, Riley CA. Posterior Inferior Turbinate Hypertrophy (PITH). Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;160(2):343-346. doi:10.1177/0194599818805006
 • Silva R, P., Vicencio S, D., Veloz T, M., Ruz M, P., & Valdés P, C. (2020). Hipertrofia de cornetes inferiores: Revisión sobre técnicas quirúrgicas actuales. Revista de Otorrinolaringología Y Cirugía de Cabeza Y Cuello, 80(2), 218–225. https://doi.org/10.4067/s0718-48162020000200218
 • Arias Mena, C., & Merlo Zago, G. (2016). Correlación de hipertrofia de cornetes inferiores con desarrollo transversal maxilar medidos en tomografía computarizada de cone-beam y su asociación con las clases esqueléticas (Master’s thesis, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla).
 • Komshian SR, Cohen MB, Brook C, Levi JR. Inferior Turbinate Hypertrophy: A Review of the Evolution of Management in Children. Am J Rhinol Allergy. 2019;33(2):212-219. doi:10.1177/1945892418815351
 • Bergmark RW, Gray ST. Surgical Management of Turbinate Hypertrophy. Otolaryngol Clin North Am. 2018;51(5):919-928. doi:10.1016/j.otc.2018.05.008

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.