Tre måder at skylle et barns næse på

Når du ånder ind, vil allergifremkaldende partikler komme ind i din næse og de kan udløse en astmatisk reaktion, blandt andet. Det er derfor, det er meget vigtigt, at du kender den korrekte måde at skulle næsen på, især hos børn.
Tre måder at skylle et barns næse på

Sidste ændring: 22 december, 2022

Tilstoppede næser er meget gængse hos børn. Det er derfor, det er vigtigt at kende den korrekte måde at skylle et barns næse på, især hvis du har en baby. Dette skyldes, at de ikke ved, hvordan de skal trække vejret gennem munden endnu og har svært ved at trække vejret ind, når der er for meget slim i deres næse.

Vigtigheden af at skylle næsen korrekt

Kvinde skyller sin næse med vand

Som regel, trækker vi vejret ind gennem vores næse. Dens funktion er at fugtgive, filtrere og opvarme en hver luft, som trænger ind i vores krop. Når vi ånder ind, kommer allergifremkaldende partikler ind i næsen, og nogle gange kan de udløse astamtiske reaktioner, blandt andet.

Når dette sker, er det vigtigt at vide, hvordan man skal skylle næsen korrekt, især hos babyer. Dette skyldes, at de stadig ikke ved, hvordan man trækker vejret ind gennem munden.

Teknikken til at skylle næsen indebærer at komme saltvand gennem næseborene for at kunne få slim ud af næsen, og også eventuelt skidt og allergener, der er fanget der. Alt dette sker ved at oversvømme hulrummene i næsen.

Formålet med at skylle næsen er altså at udskille den størst mulige mængde af allergifremkaldende partikler, så de ikke kommer i kontakt med slimhinderne. På den måde, er den allergiske reaktion mindre intens end forventet, hvis kontakten varer ved.

At skylle næsen er dog ikke kun anbefalet til disse situationer. Det er desuden temmelig nyttigt under andre omstændigheder, såsom:

 • Kronisk eller akut bihulebetændelse.
 • Efter behandling med næsedråber med kronisk hoste grundet næsedråberne.
 • Før behandling med kortikosteroider i næsen.
 • Pleje efter operation i næsen.

Hvordan kan man skylle et barns næse?

Skylning af næsen er som servietter for små børn, som endnu ikke ved, hvordan man pudser næse. Hvis man tager det med i overvejelserne, så er det nemt at forstå, at man bør gøre det så ofte, som det er nødvendigt, for at sikre, at ens barn er mere tilpas og har nemmere ved at trække vejret.

Selvfølgelig, er det normalt ikke særlig tiltalende for børn at få skyllet næsen, så det kan nogle gange være lidt kompliceret at udøve disse teknikker. Her er en række tips til at hjælpe dig med at skylle et barns næse:

 • Udfør skylningen, før sovetid og før spisetid.
 • Du kan lægge barnet med ansigtet nedad eller opad. Prøv at holde deres hoved på siden, og prøv ikke at lægge dem på ryggen.
 • Efter skylningen, er det bedst at sætte barnet op for at fremme udskillelsen af slim.
 • Når deres næse er for tilstoppet, kan du indsprøjte en lille smule af væsken og massere på området, så det løsner sig. Indsprøjt derefter mere væske.
 • Ældre børn er i stand til at skylle næsen selv, mens de læner hovedet til den ene side. De skal gøre det samme på den anden side.

Tre måder at skylle et barns næse på

1. Mens barnet ligger på ryggen med hovedet lænet bagover

Illustration af at skylle næsen med vand

Dette er den mest gængse måde at skylle næsen på, selvom det måske ikke er den mest effektive. Det, du skal gøre her, er at presse væske ind i næsen, enten med en sprøjte eller med engangspipetter, mens personen ligger i denne stilling.

Målet med denne teknik er at rense den inderste del af næsen. Det er hurtigt og nemt at gøre det sådan. Væsken vil dog ikke nå helt ind bagerst i næsen, hvilket er det sted, hvor slimen ofte samler sig. Dette er derfor ikke den mest nyttige teknik, når slimen er tyk og tæt, fordi væsken blot vil ramme slimen og strømme ud igen.

2. Teknik til at skylle et barns næse, mens barnet sidder op

Denne måde at skylle et barns næse på er i særdeleshed nyttig til ældre børn. De bør kigge fremad, for at få den rigtige stilling. Derefter, sprøjtes væsken ind, som vi forklarede i det tidligere eksempel.

Efter du har sprøjtet væsken ind, skal barnet trække vejret kraftigt ind, for at det har en effekt. Det er derfor, det er så svært at udføre denne teknik på babyer. Som med den tidligere teknik, renser det dog ikke rigtig den inderste del af næsen, når man udfører en skylning i denne stilling. Det er heller ikke særlig nyttigt, når slimen er meget tyk.

Du er måske også interesseret i at læse: 5 effektive naturlige olier til tilstoppet næse

3. Mens barnet ligger på ryggen eller sidder med hovedet tilbagelænet

Dette er en meget effektiv måde at skylle et barns næse på. I denne stilling, trænger væsken langsomt ind og uden noget tryk. Væsken kommer direkte ind bagerst i næsen og trænger ned i halsen, mens den tager slimen med sig.

Sekreter, der er mere klistrede eller mere tyktflydende, vil stadig rehydrere, når de kommer i kontakt med denne væske. Barnet skal derefter trække vejret kraftigt ind, så slimen, der blokerer de bagerste områder, kommer ned i halsen, så det enten kan blive slugt eller spyttet ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
 • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
 • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.