Fra hvilken alder kan multipel sklerose opstå?

Multipel sklerose er en sygdom i nervesystemet. Det kan dukke op i enhver alder, men det er mere gængs blandt unge personer.
Fra hvilken alder kan multipel sklerose opstå?

Sidste ændring: 22 februar, 2021

Multipel sklerose er en af de demyeliniserende sygdomme. Det er sygdomme i nervesystemet, som har tendens til at ramme unge voksne. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du skal vide om det, samt hvornår det højst sandsynligt dukker op.

Hvad er multipel sklerose?

Multipel sklerose er en neurologisk sygdom. Med andre ord rammer den nervesystemet. Den beskadiger primært myelin. Det er et substans, som dækker aksonerne i neuronerne og beskytter dem, hvilket får nerveoverførsel til at finde sted hurtigere.

Hvis myelin er påvirket, så er al overførsel af nerveimpulser også.

Specialister mener, at denne sygdom er forårsaget af en blanding af genetiske og miljømæssige faktorer. Man kan derfor være prædisponeret for at lide af denne sygdom gennem genetik.

Det er også en autoimmun sygdom. Det betyder, at den ramte persons egne celler er det, som angriber myelin.

Fordi det er en kronisk sygdom, er der ikke nogen kur. En person med multipel sklerose har på nuværende tidspunkt en forventet levetid svarende til den hos en sund person, men de vil altid leve med denne sygdom.

Læge forklarer ting ved at bruge en model af en hjerne

I hvilken alder opstår det?

Ligesom de fleste autoimmune sygdomme rammer multipel sklerose flere kvinder end mændDet opstår som regel også hos unge voksne, i særdeleshed i alderen mellem 20 og 40 år.

Selvom det er mere gængs, at det dukker op i denne alder, kan det ramme enhver, inklusiv børn og voksne og endda ældre. Op til 10% af personerne med multipel sklerose har deres første udbrud, før de fylder 18.

Selvom prognosen for denne lidelse afhænger af adskillige faktorer, især typen af sygdom, som hver patient har, påvirker alderen, som det opstod i, også udviklingen. Med andre ord har personer, hvor det opstår senere i livet, en værre prognose, og det er som regel mere aggressivt.

Måske du også vil være interesseret i at læse: 14 tegn på multipel sklerose, du bør holde øje med

Typerne af multipel sklerose

Hvordan multipel sklerose fornemmes, afhænger af måden, sygdommen udvikler sig på. For eksempel er dette de forskellige typer:

  • Rediciverende-remitterende multipel sklerose: Det er den mest gængse form. Sygdommen manifesterer sig selv gennem udbrud. Når personen ikke har et udbrud, er der ikke nogen symptomer.
  • Primære progressiv multipel sklerose: I stedet for at forårsage udbrud oplever personen symptomer fra begyndelsen, som udvikler sig over tid.
  • Rediciverende progressiv multipel sklerose: Det er en kombination af de to ovenstående. Patienter har symptomer, som udvikler sig fra begyndelsen. Der er dog også udbrud, hvor symptomerne er værre.
Person med multipel sklerose sidder i kørestol

Symptomer og diagnose

Der er forskellige symptomer ved denne sygdom, og de er forskellige fra person til person. Nogle af de mest gængse er:

Diagnose af denne sygdom er forskelligt fra person til person. Nogle supplerende tests kan også være nødvendige, såsom en rygmarvsanalyse, MR-scanning eller nerveimpulstest.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom

Ting, man bør huske på omkring sygdommen

Det er en autoimmun sygdom i nervesystemetSom vi har nævnt, opstår det som regel for første gang hos unge voksne i alderen mellem 20 og 40 år. Det er mere gængs hos kvinder, selvom det kan ramme begge køn.

Det er en kronisk sygdom, som endnu ikke har nogen kur. Der er dog behandlinger til at forebygge, at udbrud opstår, og til at forsinke udviklingen af sygdommen. På den måde vil symptomerne ikke blive værre.

Af den grund bør man gå til en læge, hvis man bemærker nogen symptomer eller er bekymret. Lægen kan bekræfte diagnosen og etablere den korrekte behandlingsplan så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
De fire typer af multipel sklerose
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fire typer af multipel sklerose

Der er fire typer af multipel sklerose, og de er alle alvorlige lidelser. Diagnosen og behandlingerne er komplekse og kræver tilpasning til patient...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.