Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom

Hvis du har en autoimmun sygdom, skal du spise en kost, der passer til dine behov.
Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Her er nogle tips til at lave en ordentlig kostplan, hvis du har en autoimmun sygdom. Der er mad, du kan spise, og mad du helst ikke skal spise. Hvis du spiser de rigtige fødevarer, kan du bedre kontrollere symptomerne på sygdommen.

Hvad er autoimmune sygdomme?

Disse sygdomme er forårsaget af immunsystemet. Det angriber kroppens egne celler, således kroppens eget immunsystem angriber og ødelægger visse organer og væv. Mere end 80 autoimmune sygdomme er blevet opdaget hidtil. Nogle af de mest kendte er cøliaki, leddegigt og multipel sklerose.

Aeldre kvinde med ondt i leddene

Den “autoimmune protokol” er et middel til at forhindre virkningerne af autoimmune sygdomme. Det er en kost, der hjælper med at helbrede immunsystemet.

Hvad skal du spise, hvis du har en autoimmun sygdom?

Den autoimmune diæt er en kostplan, der egner sig til alle, der lider af en autoimmun sygdom. Alle fødevarerne i denne kost er meget sunde.

Den autoimmune protokol deler mange af Paleo kost principperne. For så vidt, hvad angår AIP (Autoimmune Protokol) udgår der i tillæg til at fjerne fødevarer som korn, bælgfrugter, mejeriprodukter og tilsatte sukkerarter også andre fødevarer, der forårsager betændelse i fordøjelsessystemet i begyndelsen af ​​kosten.

Andre potentielt irriterende fødevarer, der fjernes fra måltidsplanen, er æg, tørrede frugter og nødder, kunstige sødemidler, alkohol, krydderier, kaffe og kakao. Som nævnt ovenfor elimineres disse fødevarer kun i begyndelsen af ​​kosten. Denne protokol vil gradvist hærde tarmvæggen og det utætte tarm-syndrom .

Det er derfor, at kroppen ved en fejl angriber sine egne celler. Du vil gradvist begynde at tilføje disse fødevarer til din kost en efter en for at analysere din krops inflammatoriske reaktioner.

Læs også denne artikel efter “Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom”:

5 tricks til at modne avocadoer på få minutter

Andre forbudte fødevarer i tilfælde af autoimmune sygdomme

Først og fremmest skal du eliminere snacks og industrielt forarbejdede fødevarer. Disse fødevarer er normalt forbudt i enhver diæt, men er særligt dårlige for mennesker, der lider af en autoimmun sygdom.

På den anden side anbefaler vi ikke kødprodukter som pølser, hakket kød og forkølelse eller spise for meget fisk som laks eller tun på grund af alle de tungmetaller, de indeholder.

Raa boeffer

Resultater af den autoimmune protokol

Sandheden er, at næsten alle mennesker, der følger denne protokol, mærker en masse forbedringer eller endog en tilbagegang af deres sygdom. Dette vil dog naturligvis afhænge af den type kroniske tilstand, som en person har.

Da disse sygdomme ikke har nogen kur, bør du ikke følge denne spiseplan i en kort periode. Du bør overveje det mere som en livsstil end en midlertidig kost.

Sunde fødevarer, der forhindrer autoimmune sygdomme

De bedste fødevarer til bekæmpelse af autoimmune sygdomme er dem der giver dig en masse energi. Fødevarer rige på glutenfri kulhydrater, såsom kartofler, maniok, yamsrod, søde kartofler og tapioka er fremragende. De er helt sunde morgenmads valg og du kan også bruge dem i supper, som grøntsager, i salater eller endda spise dem som chips.

Rodfrugter - autoimmun sygdom

Fødevarer rig på sunde fedtstoffer, som avocado, olieholdige fisk, frø og vegetabilske olier, er også gode til forebyggelse af autoimmune sygdomme. Selvom folk løber, når de hører ordet “fedt”, er lipiderne i disse produkter vigtige for sundheden.

Fra disse fødevarer kan du få næringsstoffer som omega-3 og omega-6, som er kraftige anti-inflammatoriske midler. Du skal dog undgå alle stegte fødevarer. Derfor er det bedst ikke at opvarme olierne, men at tilføje dem rå.

Det kan interessere dig ...
5 slags morgenmad med lavt kalorieindhold til diabetikere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 slags morgenmad med lavt kalorieindhold til diabetikere

Når vi dropper morgenmaden, er der konsekvenser - især for diabetikere. Derfor har vi fundet 5 slags morgenmad med lavt kalorieindhold til diabetik...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • Gauree G. Konijeti et al. “Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease”, Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov; 23(11): 2054–2060.
    • Fasano, A (2012 Oct). «Intestinal permeability and its regulation by zonulin: diagnostic and therapeutic implications». Clin Gastroenterol Hepatol 10 (10): 1096-100
    • Fasano, A (2011 Jan). «Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer». Physiol Rev 91 (1): 151-75.
    • Facundo Bitsh, “¿Nuevas terapias para librarse de las enfermedades autoinmunes” en blog medicapanamericana.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.