Frygt: Hvorfor er jeg bange for at køre

Kørsel kan være en glædelig og helt naturlig oplevelse for mange. Men der er nogle mennesker der ikke nyder det og måske endda er bange for at køre.
Frygt: Hvorfor er jeg bange for at køre

Sidste ændring: 29 september, 2020

Vehophobia er frygten som nogle mennesker har, når de sidder bag rattet i en bil. Det kan forekomme i forskellige situationer eller forhold, og en af dens almindelige symptomer er en lammende frygt, der forhindrer dem i at køre fartøjet. I denne artikel vil vi snakke lidt om hvorfor folk er bange for at køre.

Hvorfor er folk bange for at køre?

Frygten for kørsel, som nogle mennesker kan opleve, er forskellige. I nogle tilfælde frygter folk at forårsage en ulykke eller misbruge gearene. I andre tilfælde kommer problemet fra, hvor de kører (motorvejen, veje, store veje).

Der er også dem, der er bange for at køre om natten eller ved høje hastigheder. Vehophobia har tre dimensioner:

Vil du vide mere? Læs denne artikel efter “Hvorfor er jeg bange for at køre”:

5 ting du skal vide om angst

Kognitiv

Den kognitive dimension vedrører tanker om ulykker, tabet af kontrol, frygt for at dø eller forårsagelse af andre menneskers død.

Emotionel eller fysiologisk

Mennesker, der frygter kørsel kan opleve angst, muskelspændinger, usikkerhed, kvalme og overdreven svedtendens. De kan også have sløret syn, hurtigere hjertefrekvens, diarré eller skælvende hænder og ben.

Kørsel

Mand der koerer bil

Personer med vehophobia undgår at køre eller kører kun under særlige omstændigheder, som f.eks. Kørsel, når de er sammen med nogen, på bestemte veje uden at overskride den minimale hastighed i løbet af dagen på tomme veje mv.

Graden af ​​frygt, som føreren oplever, kan variere alt efter de begrænsninger eller vanskeligheder, som fobien forårsager, såvel som niveauet af ubehag, som personen kan mærke.

Nogle kan ikke engang sætte sig ind på førersædet. Andre foretrækker at lade nogen andre køre, gå eller tage en taxa. Der er også dem, der ikke har noget imod at tage dobbelt så lang tid for at nå deres destination ved at tage en roligere rute.

Denne frygt kan forstyrre hverdagen. Lige fra at afvise jobtilbud, der kræver kørsel, bruge mange penge på offentlig transport og nægte at hjælpe nogen i en nødsituation samt ikke at kunne nyde en weekend udflugt.

Vehophobia knuser selvværdet, fordi det får personen til at føle sig mangelfuld, frustreret og inkompetent.

Frygten for at køre påvirker ofte chauffører med lidt erfaring (mindre end 2 år) og i et mindre antal også erfarne chauffører. Der er også flere tilfælde hos kvinder omkring deres 30’ere. Nogle af hovedårsagerne til denne frygt er følgende:

  • Udsættelse for en ulykke (eller simpelthen at være i en).
  • Læring baseret på frygt eller manglende tillid til egne evner.
  • Angst eller stress fra andre problemer end kørsel (arbejde, familieproblemer osv.).

Kan du overvinde frygten for at køre?

Hvis du af en eller anden grund ikke kan køre bil eller andet, fordi bare det at tænke på at skulle ind i bilen skræmmer dig, er der her nogle råd, der kan hjælpe dig:

1. Opret en afslappende atmosfære

Person der koerer bil

Der er nogle venner eller familiemedlemmer, der kan gøre dig mere nervøs, hvis du bringer dem sammen. Du kan fortælle dem at sætte sig på bagsædet eller bede dem direkte om ikke at tage med dig.

Tag noget behageligt tøj på for at undgå at føle tryk nogen steder i din krop. Sæt noget afslappende musik på og hæng en dejlig bilforfrisker op.

2. Praktiser vejrtrækningsøvelser

Når du har det som om, at du ikke har kontrol over en situation, og du er på kanten af at lide et panikanfald, skal du ty til vejrtrækningsøvelser.

Lad luften komme igennem din næse og fortsætte dybere ind i dine lunger. Din mave skal udvides så meget som muligt. Udånd langsomt for at slappe af i din krop. Gentag flere gange.

3. Brug positive affirmationer

Kvinde der koerer bil med en mand som passager

Alle sætninger eller ord, der giver dig mulighed for at opbygge din selvtillid og dit selvværd, er velkomne, hvis du er bange for at køre. For eksempel kan du forsøge at sige følgende med høj stemme:

  • Jeg kører forsigtigt, og jeg holder mig indenfor hastighedsgrænsen.
  • Jeg ved, at jeg er en opmærksom og forberedt chauffør.
  • Jeg kører i højre bane for at føle mig sikrere.
  • Jeg har planlagt denne kørsel, jeg ved, hvor jeg skal hen, og jeg er forberedt.

4. Konfronter din frygt

Den bedste måde at styre din kørefrygt på er ved at køre. Start småt i de lette trafik timer, på rolige veje og med meget lav hastighed. Når du får større tillid til dig selv, vil din frygt forsvinde.

Eksponeringsterapi er en af de mest effektive måder til at overvinde frygt. Hvis du ikke gør noget for at overvinde det, bliver det være og ukontrollabelt.

Besøg denne artikel efter “Hvorfor er jeg bange for at køre”:

Tag springet til at leve et frygtløst liv

5. Tag små trin

Kvinde der koerer bil med aaben mund - bange for at koere

Hvis du er bange for at køre, kan du ikke bruge bilen til lange afstande om natten eller morgenen. I lyset heraf bør du gennemføre visse trin eller niveauer, indtil du føler dig klar. Start med at holde nøglerne i et par minutter, og sæt dem derefter i bilen med motoren slukket.

Dernæst kør ned kun en gade og rundt om i kvarteret. Kør kun ned ad en hovedgade, der har et trafiklys og brug den højre bane af motorvejen til den første kørsel, og skift derefter til den næste bane osv.

6. Bed om hjælp

Der er mange mennesker omkring dig, der giver dig den støtte, du har brug for at give slip på din frygt for at køre. Du kan bede dem om at komme med dig på dine første udflugter, eller i det mindste lytte til din frygt og give deres mening til kende.

Nogle gange er det kun et spørgsmål om at tale om det problem og de følelser, som kørslen forårsager, hvilket kan starte din vej mod overvindelse af problemet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.