Glutenallergi og bumser på overarmene.

Selvom glutenallergi ofte forveksles med cøliaki, så har det ingen autoimmun basis, og mange lider af det i årevis uden at vide det.
Glutenallergi og bumser på overarmene.

Sidste ændring: 11 november, 2018

Du har sikkert allerede hørt meget om glutenallergi, en lidelse der kan forårsage irritation over det meste af kroppen.

I denne artikel vil vi gerne tale med dig om en af de mest almindelige symptomer på glutenallergi: bumser på armene. Bumserne kommer uden nogen åbenlys årsag, og det er kun de færreste, der ved, at det faktisk kan være et tegn på glutenintolerance.

Cøliaki påvirker hele kroppen

Glutenallergi er overfølsomhed for et hvedeprotein

Cøliaki er en autoimmun lidelse, der betyder, at man er allergisk over for alle fødevarer, der indeholder gluten.

Gluten findes i hvede, byg og rug. Det er også refereret til som TACC (i fødevaremærkning), og findes i alle forarbejdede fødevarer fremstillet af ovennævnte korn.

Cøliaki er en genetisk arvelig tilstand og kan bryde ud på ethvert tidspunkt i løbet af ens liv.

Når cøliakipatienter indtager gluten, overreagerer deres immunforsvar. Det frigiver antistoffer, der ikke kun påvirker fordøjelsessystemet, men hele kroppen.

Er glutenallergi det samme som cøliaki?

gluten-intolerance

Der findes mange forskellige typer er den sygdom, der i populær tale kaldes for glutenfølsomhed.

I mange tilfælde er der dog ikke tale om decideret cøliaki. Cøliaki er en autoimmun lidelse, mens andre former for glutenintolerance kan skyldes andre endnu ukendte faktorer.

Problemet er, at lidelsen er mere vanskelig at diagnosticere. Symptomerne kan forekomme gradvist og er ofte forvekslet med andre sundhedsproblemer.

Af denne grund er det virkeligt vigtigt at være opmærksom på mere ukendte symptomer på glutenallergi såsom bumser på armene.

Bumser på armene

Nogle mennesker får små bumser på deres arme. Dette symptom, som i medicinske termer kaldes queratosis pilaris, skyldes et overskud af keratin samt et underskud af A vitamin og essentielle fedtsyrer.

Dette underskud skyldes ikke dårlig ernæring. Glutenallergi skader progressivt tarmen og forhindrer optagelsen af fedt.

Mange har disse bumser i årevis uden at indse, at de kan være knyttet til glutenintolerance. For at finde ud af, om dine bumser på overarmene er knyttet til dette protein, så lad os tage et kig på nogle af de andre symptomer.

Andre symptomer

hovedpine

Her er nogle andre mulige symptomer på glutenallergi:

  • Kronisk ubehag i fordøjelsessystemet, såsom oppustethed, luft i maven eller sure opstød.
  • Udmattelse eller træthed, især efter at have spist fødevarer, der indeholder gluten (pasta, kiks, brød, etc.). Kronisk træthed og fibromyalgi bør også tages i betragtning.
  • Hormonelle uregelmæssigheder. For eksempel uregelmæssige eller smertefulde menstruationer.
  • Migræne. Migræne kan være forbundet med fordøjelsesproblemer, selvom det ikke altid er forårsaget af gluten.
  • Betændelse eller smerte i leddene.
  • Angst, depression eller humørsvingninger.

Hvis du har en familiehistorie med autoimmune lidelser (thyroiditis, reumatoid arthritis, psoriasis, dissemineret sklerose, sklerodermi, etc.) har du en større risiko for at lide af glutenallergi.

Hvordan ved jeg, om jeg har  glutenallergi?

Hvis du har flere af disse symptomer, bør du lave en aftale med din læge, så du kan blive testet og diagnosticeret. Din læge kan under alle omstændigheder hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er galt, hvad enten der er tale om glutenallergi eller noget andet.

Testene er dog ikke altid 100% pålidelige. I nogle tilfælde kan testresultaterne være negative, selv når en mindre alvorlig form for glutenoverfølsomhed er til stede.

Du kan også prøve at fjerne gluten helt fra din kost i en måned.

Du skal være konsekvent, da din krop har brug for tid til at fjerne giftstofferne, som ufordøjet gluten efterlader i kroppen. Vær meget grundig, når du tjekker dine fødevarer for gluten.

Du vil blive overrasket over antallet af fødevarer, der indeholder gluten.

Hvis du spiser ude, så spørg altid om maden indeholder mel, som ofte anvendes i brød, saucer, kager, jævning, slik, øl og andre alkoholiske drikke.

Efter en måned kan du prøve at genindføre gluten i din kost og holde øje med eventuelle symptomer.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.