Dette skal du gøre, hvis du er blevet stukket af en asiatisk kæmpe gedehams

Et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams er kun alvorligt i en lille procentdel af tilfældende. Uanset hvad, forårsager det ofte seriøse symptomer. Faren er, at alle, der er blevet angrebet, kan få en allergisk reaktion, så det er vigtigt at være forsigtig.
Dette skal du gøre, hvis du er blevet stukket af en asiatisk kæmpe gedehams

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams er et insektstik, som skal behandles forsigtigt. I de fleste tilfælde, forårsager det ikke seriøse konsekvenser. Det kan dog føre til døden. Nogle personer er faktisk døde af dette stik.

Den asiatiske kæmpe gedehams blev først opdaget i Europa i 2004. Den har fået sit navn, fordi den kommer fra Sydøstasien. Den er dog også kendt som den gul-benede gedehams. Den spredte sig til andre lande på kontinentet og nåede Europa i 2010. Der har også være nogle nylige meldinger om at have set den i USA.

Et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams indebærer mere gift end ved et stik fra en normal gedehams. Udviklingen af det afhænger af personen, der blev angrebet.  Hvis de er allergiske over for disse insekter, kan situationen være seriøs.

Et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams

Et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams

Det er vigtigt at bemærke, at et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams kun forårsager døden i 0,08% af tilfældene. Dette er en meget lav rate. Uanset hvad, forårsager det dog en mere smertefuld reaktion end andre typer gedehams hos alle de personer, der er blevet angrebet af denne art. Det skyldes, at den er større og har mere gift.

Den asiatiske kæmpe gedehams, hvis videnskabelige navn er Vespa velutinaer et insekt, som kan måle op til 3,5 cm. De mest karakteristiske træk er dens størrelse og sorte krop, som skelner den fra den europæiske gedehams. Ulig bier, kan en gedehams stikke personen flere gange.

Den primære risiko for et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams er, at det kan forårsage en allergisk reaktion i immunsystemetKompleksiteten er, at det i de fleste tilfælde ikke kan vides, om denne form for reaktion vil opstå hos personen eller ej. Ingen tests kan fordusige en allergi.

Effekter af stikket

Det første, et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams forårsager, er voldsom smerte, der minder om at stikke sig på en stor nål. Efter det, kan personen opleve en intens kløe, der minder om kløen, som et brandsår forårsager. Derefter, vil et stort område af huden hæve op, og personen kan opleve smerte i 24 timer i gennemsnit.

En af risiciene ved dette er, at disse insekter angriber følsomme områder, såsom slimhinderne i munden, øjnene og næsen. Man skal også have i baghovedet, at den asiatiske kæmpe gedehams frigiver et feromon fra sin brod, som opmuntrer resten af flokken til at angribe.

Hvis der er en allergisk reaktion, er der en risiko for anafylaksi mellem 30 og 60 minutter efter stukket fra en asiatisk kæmpe gedehams. Denne reaktion har fire grader:

  • Grad I: Der er udbredt nældefeber, kløe, angst og ubehag.
  • Grad II: Irritation i slimhinden, trykken for brystet, mavepine, kvalme, opkast, diarré og svimmelhed.
  • Grad III: Problemer med at trække vejret, synke og udsende lyde. Forvirring og følelsen af at dø.
  • Grad IV: Alt det ovenstående, plus lavt blodtryk, kollaps, inkontinens, blålig hud og tab af bevidsthed.

Sådan kan man håndtere et stik fra en asiatisk kæmpe gedehams

Kvinde kommer myggespray på

En asiatisk kæmpe gedehams angriber kun, hvis den føler sig truet. Derfor bør man undgå at nærme sig dem for en hver pris. Man bør heller ikke prøve at dræbe dem eller skade dem, når de dukker op.

Det er vigtigt at være forsigtig, når man udforskerer buskadser eller steder fyldt opbevaret træ. Den bedste måde at undgå problemer på er ved at forebygge dem.

Vi anbefaler, at du læser: Sådan laver du salve til at lindre myggestik

Hvis en asiatisk kæmpe gedehams stikker dig, rådes der til, at du kommer et koldt omslag på det ramte område. Det vil hjælpe med at mindske irritationen og smerten. Du kan også anvende eddike for at opnå de samme effekter.

Hvis der er meget ubehag, rådes der til, at man anvender en creme med kortikosteroider og tager orale antihistaminer og også orale kortikosteroider, hvis det er nødvendigt.

En allergisk reaktion på stikket er en akut situation, som skal behandles hurtigst muligt. Hvis man tidligere har oplevet denne type allergier, skal man tage på skadestuen så hurtigt som muligt.

Det samme gælder, når man opdager en pludselig reaktion. Selvom kun 3% af personerne har allergi, er der ingen vished om, hvor vidt man hører til den gruppe eller ej.

Det kan interessere dig ...
Fenistil: Middel mod stik, forbrændinger og nældefeber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fenistil: Middel mod stik, forbrændinger og nældefeber

Fenistil gel er meget effektivt til bekæmpelse af insektbid og andre hudproblemer. Det lindrer kløe og hævelse på grund af dets antihistamine egens...  • Outón Cacheiro, L. (2016). Estudio preliminar sobre la problemática de la invasión de la avispa asiática (” Vespa velutina” Lepeletier, 1836) en Galicia (España).
  • Cristobal Pinto, P., Navarro Gomez, M., Zapatero Remon, L., Hernandez Sampelayo Matos, T., & Gomez Campdera, J. A. (1994). PICADURA DE AVISPA. Acta Pediatrica Espanola.
  • Ortega Casanueva, C. (2018). PEDIATRÍA INTEGRAL 138 Introducción Alergia a la picadura de insectos. In Pediatr Integral.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.