Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Båndene i et venskab kan være endnu stærkere end dem af kærlighed, og nogle gange knuser det hjertet mere at miste venner end at slå op
Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Sidste ændring: 01 december, 2018

Gennem ens liv vil man give slip på nogle venner og i stedet få nogle nye. Det samme gælder med kærester. Et forhold slutter og et nyt begynder. Alt det nye kan være lige så smukt som det gamle.

Der findes forskellige typer venskaber. Nogle venskaber er overfladiske, mens andre er dybe. De bedste former for venskaber opstår, når man støtter hinanden på godt og ondt og bliver en del af hinandens liv.

Der er faktisk forskel på, hvilke forhold er vigtige for henholdsvis mænd og kvinder. Ifølge en undersøgelse udgivet i bladet Epidemiology and Community Health, har familieforhold en større påvirkning på mænds liv og helbred. Hos kvinder er det mere støtten fra venner, der forbedrer deres fysiske og følelsesmæssige velvære.

Derfor kan det i mange tilfælde være lige så hårdt at miste en god ven, som det kan være at afslutte et romantisk forhold.

 

Et venskab, en skat, en daglig støtte

Du vil blive glad for at høre, at venskaber ikke blot er noget, der er unikt for mennesker. Ifølge en undersøgelse udgivet i Time Magazine har videnskabsmænd fundet ud af, det også gælder nogle dyr. Det er blandt andet chimpanser, bavianer, heste, hyæner, elefanter og delfiner, der også har nogle få “bedste venner.”

Venskaber er enormt vigtige, især dybe venskaber. Du kan højst sandsynligt tælle dine bedste venner på en enkelt hånd.

Venner hjælper med at pleje ens helbred

Ifølge en undersøgelse udført på Universitetet i Virginia deler gode ofte de samme følelser. Det sker, hvis et bånd mellem to personer er ægte og gensidigt.

 • Empati er en stærk kraft, der endda kan observeres videnskabeligt for eksempel ved hjælp af en MR-scanning.
 • De områder af hjernen, der er forbundet med frygt og trusler, bliver aktiveret på samme måde hos nære venner.
 • Et venskab er en form for daglig bekræftelse, et sted hvor man kan finde lettelse, råd og tryghed. Man er i stand til at give slip på sine problemer, lindre stress og spændinger og bare slappe af. Det gør ens verden en smule mere fri for problemer.
 • Hvis man overvejer de mange fordele, der er i et “sandt” venskab, vil man også forstå den enorme effekt, det kan have, hvis den person af en eller anden grund forsvinder fra ens liv.
4 boern der sidder ved vandet

“At slå op” med sin bedste ven

At skulle klippe et stærkt bånd af venskab eller vende sig væk personen er noget, der kan ske af flere årsager.

 • Pludselige forandringer i interesse, forræderi, løgne, bedrag, skænderier… der er mange årsager, der kan være skyld i, at man mister en ven. Men de efterfølgende konsekvenser er noget, som begge parter vil opleve på samme måde.
 • At miste en god ven kan være lige så smertefuldt, som når man slår op med en partner.
 • Man går igennem en periode med vrede og benægtelse. I den periode vil man ikke helt forstå, hvordan det hele skete.
 • Efter det går man ind i en fase, hvor man stiller spørgsmål og prøver at finde ud af hvorfor, det sluttede.
 • Først herefter kan man sørge over sin ven og komme videre.

For mange mennesker er det næsten umuligt at sammenligne tabet af et venskab med et afsluttet romantisk forhold. Men der er masser af mennesker, der har det intense følelsesmæssige bånd, som vi beskrev ovenfor. Det gør det utrolig svært.

Maelkeboette

Livet efter at have mistet venner

Du ved, at venner vil komme og gå. De vil tage en del af dig med sig, og de vil også hjælpe dig med at vokse.

 • At miste venner, der oprigtigt fyldte en særlig plads i dit hjerte, vil efterlade et åbent sår, der bliver der for evigt.
 • Hvis det er muligt, så hold fast i de gode minder, I har sammen. Hvis du kun fokuserer på det, der rev jer fra hinanden, vil din vrede kun vokse sig større. På den måde vil man endda blive mere tilbageholdende med at begynde nye venskaber.
 • Livet lærer dig mange ting, og du bliver nødt til at lære at acceptere dem. Uanset hvad, der er sket for dig, bør du aldrig lukke dit hjerte for kærlighed og muligheden for at finde nye og fantastiske venner.

Venskaber er den bedste medicin, man kan finde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.