4 grunde til, hvorfor du muligvis får grå hår som ung

Stress, rygning og vitaminmangel er nogle af grundene til, hvorfor du måske får grå hår for tidligt. Kun i nogle få tilfælde er dette associeret med alvorlige sygdomme. Lær mere i denne artikel!
4 grunde til, hvorfor du muligvis får grå hår som ung

Sidste ændring: 09 august, 2022

Melanin er det pigment, der giver håret dets farve. Grå hår er dem, der mangler melanin. Der er mange grunde til, hvorfor du måske får grå hår som ung.

Med tiden mister håret sin pigmentering. Det er derfor, dette fænomen er typisk, når man bliver ældre. Du vil dog se, at det ikke altid er tilfældet. Når man er ung, kan man nemlig også få grå hår, hvilket kan være virkelig skræmmende. Du skal ikke tænke, det er underligt, eller at der sker noget dårligt med dig. Nogle faktorer såsom stress kan føre til grå hår.

Er det associeret med en sygdom, når man får grå hår som ung?

Det er et meget almindeligt spørgsmål, da folk associerer grå hår med alderdom. Du kan dog tage det roligt. Nedenstående vil vi forklare, om grå hår virkelig er associeret med specifikke sygdomme, eller om det er normalt.

Ifølge et studie, der blev publiceret af NIH National Library of Medicinekan man få grå hår på grund af et svækket immunforsvar. Få studier sammenkobler dog atopi (den arvelige natur hos en person, der har mange allergiske reaktioner) med grå hår.

I den forbindelse er der dog nogle tilstande, der kan få grå hår til at opstå for tidligt. Vi kan dog forsikre dig om, at det ikke er noget, du skal bekymre dig om.

De fleste tilfælde af tidlige grå hår er på grund af arvelige forhold. Sandheden er, at det er meget få tilfælde, der er associeret med sygdomme. Nogle behandlinger kan hjælpe med at opnå en normal hårpigmentering, selvom de ikke er 100% effektive eller permanente.

Foruden æstetik bør folk ikke bekymre sig om for tidlige grå hår.

Læs med for at lære mere: Grå hår: hvorfor kommer de?

Fire grunde til, hvorfor du kan få grå hår som ung

Som vi har nævnt ovenstående, er der adskillige grunde til dette, som ikke har noget at gøre med alvorlige sygdomme. Tro det eller ej, det er altså et ret almindeligt fænomen.

1. Stress

Har stress skylden? Forskere fra Harvard University  udførte et studie og konkluderede, at det sympatiske nervesystem (ansvarligt for at respondere på alle eksterne trusler) er ansvarligt for upigmenterede hårsække. Dette skaber forekomsten af grå hår i hovedbunden.

En meget stressende situation kan også få hårsækkene til at miste deres melanocytter. Det er de celler, der er ansvarlige for hårpigmentering. Hvis du ønsker at undgå at få for tidlige hår, skal du derfor forsøge at reducere dit stressniveau. 

Denne artikel har muligvis din interesse: Stress forårsager grå hår viser et studie

2. Vitamin B12 og mineralmangel

Din kost kan også have en stor indflydelse på tidlige grå hår. Mangel på v itamin B12, folsyre, jern, zink og vitamin D3 forårsager afpigmentering af hår. 

Det er derfor, eksperter anbefaler at inkorporere følgende fødevarer i kosten:

  • Valnødder.
  • Magert kød.
  • Mørk chokolade.
  • Avocado.
  • Fuldkorn.
  • Frisk frugt.

Du skal sikre dig, at du spiser en balanceret kost og ikke overspiser af nogle af de fødevarer, vi har nævnt ovenstående. Hemmeligheden er balance såvel som at supplere din kost med en aktiv livsstil. Med andre ord bør du sikre dig at træne. 

3. Genetik

Ifølge et studie, der blev publiceret i tidsskriftet Nature Communications er tidlig forekomst af grå hår associeret med DNA. I dette studie afgjorde eksperter faktisk det første gen til grå hår.

Navnet på dette gen er IRF4, og det spiller en rolle i produktionen af melanin. Som vi har nævnt ovenstående, er melanin det pigment, der producerer hårfarve.

Det er derfor, nogle generationer af familier lider af tidlige grå hår. Det er ikke en sygdom. Det betyder blot, at de ikke har den genetiske evne til at producere nok melanin.

4. Autoimmune sygdomme

Studier ligesom det, vi har nævnt ovenstående, påstår, at autoimmune sygdomme også kan forårsage grå hår hos unge folk. Det er, fordi deres immunforsvar angriber sunde celler. 

Nogle af de tilstande, der er relateret til fremkomsten af grå hår, er  vitiligo, skjoldbruskkirtelsygdomme, Werner syndrom og skadelig anæmi.

Hvordan man kan forebygge grå hår som ung

Nu da du ved, hvorfor du måske får grå hår, er det tid til at finde ud af de vaner, der forebygger, at dit hår bliver gråt i en tidlig alder. Du skal i den forbindelse huske, at vedholdenhed og dedikation er essentielt. 

Stop med at ryge

Eksperter fra University of Texas MD Anderson Cancer Center fremhæver, at cigaretrøg påvirker håret ved at reducere blodomløbet og ændre hårsækkenes DNA.

Nogle af konsekvenserne ved at ryge er faktisk trist hår, misfarvning, tyndere hår og tidlige grå hår. Vidste du det?

Tobak kan påvirke rygeres hud og hår og skabe tegn på tidlig aldring. 

Forbedr din kost

Kosten er en grundlæggende faktor, når det kommer til at forebygge grå hår i en ung alder. Du bør spise adskillige portioner af grøntsager og frugt hver dag.

Du er også nødt til at spise magert protein. Det er vigtigt, fordi de forsyner din krop med de vitaminer, den har brug for, til at holde hårsækkene sunde.

Specifikt er vitamin B12 og vitamin C to substanser, der vil hjælpe din krop med at producere melanin. Ligeledes er du nødt til at tage jern- og folsyresupplementer, da lave koncentrationer af disse mineraler kan forårsage trist hår.

Undgå overflødigheder

Vi anbefaler, at du undgår overflødigheder. Junkfood, alkohol, et højt indtag af salt, friturestegt mad og bagværk kan påvirke dit hårs tilstand og øge forekomsten af tidlige grå hår.

Derfor er det meget vigtigt, at du fører en sund livsstil. 

Grå hår som ung er som regel ikke grund til bekymring

Du skal ikke bekymre dig, hvis du er ung og har fået øje på et par grå hår. Dette er sandsynligvis ikke på grund af en alvorlig lidelse. Generelt sagt er der nogle vaner, såsom dem, vi har nævnt her, der kan hjælpe med at forebygge grå hår.

Du er dog nødt til at vide, at det er meget sandsynligt, at du vil få grå hår i en tidlig alder, hvis dine forældre fik grå hår tidligt.

Du må ikke glemme, at det før eller senere vil ske for alle. Heldigvis vil grå hår ikke ændre, hvem du er indeni!

Det kan interessere dig ...
Når jeg bliver gammel vil jeg have folk ved min side, som føler sig unge
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Når jeg bliver gammel vil jeg have folk ved min side, som føler sig unge

Når jeg bliver gammel vil jeg have folk ved min side, som føler sig unge. At have et ungt hjerte er synonymt med trivsel og sundhed.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.