Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?

17. januar 2020
Overdrevet indtag af salt og sukker er blevet forbundet med en øget risiko for forskellige kroniske lidelser. Nogle undrer sig dog over, hvad der er værst, overdrevet indtag af salt eller sukker. I denne artikel får du svaret.

I mange år har læger forbundet et overdrevet indtag af sukker og salt med en lang række af sygdomme. Eksperter anbefaler faktisk i dag, at man begrænser sit indtag for at få et bedre helbred. Nogle personer undrer sig dog stadig over, hvad der er værst, overdrevet indtag af sukker eller salt?

I lang tid så folk salte fødevarer og fedt som ansvarlige for et stort antal af sygdomme. Som videnskaben og studier om fødevarer udviklede sig, er mange af disse tanker dog blevet aflivet.

Nutildags forbinder læger mange komplekse sygdomme med et overdrevet indtag af sukker. Så hvad er værst? Nedenfor vil vi diskutere dette emne i detaljer.

Overdrevet indtag af sukker og salt: Hvad er værst?

Salt

Salt plejede at blive forbundet med åreforkalkning og et højt blodtryk. Sandheden er, at de seneste artikler, såsom den, der blev udgivet af American Journal of Medicinesætter spørgsmålstegn ved dets forhold.

Salt er et nødvendigt element i livet og transmissionen af nerveimpulser. Ulig sukker, skal menensker indtage en minimum mængde af salt, så kroppen kan udføre sine livsnødvendige funktioner ordentligt.

Derudover er kroppen ikke forberedt på at syntetisere det endogent. Du skal indtage salt gennem din kost. I den forstand kan det, ikke at få nok salt, være forbundet med forskellige komplikationer, hvoraf nogle af dem er relateret til skjoldbruskkirtlen og dets lidelser.

Problemerne, som tidligere blev relateret til indtaget af salt, er nu forbundet med en usund livsstil. Fedme, en stillesiddende livsstil og en kost rig på kalorier er risikofaktorer for åreforkalkning. Derudover kan disse usunde situationer ændre ens blodtryk.

Salt i saltbøsse

Selvom det er vigtigt at undgå et overdrevet indtag af salt, er det også vigtigt at indtage en minimum mængde for at sikre, at kroppen kan udføre bestemte livsnødvendige funktioner ordentligt.

Gå ikke glip af: Salt kan erstattes med disse 8 krydderier

Sukker

Dette er en af fødevareindustriens foretrukne ingredienser. På grund af dets smag og konsistens, indeholder de fleste forarbejdede produkter det. Selvom WHO ikke etablerer en minimum krævet mængde af sukker, så har de etableret en maksimum anbefalet mængde.

Sukker består mest af glukose, hvilket er et nødvendigt stof i livet og omdannelsen af energi. Det er dog et næringsstof, som kroppen kan syntetisere selv fra proteiner og fedtsyrer. Det er derfor ikke essentielt.

Selv når man overvejer, at behovene ændrer sig i sportsrelaterede situationer, er befolkningens indtag af sukker nu langt over den anbefalede mængde.

Dette forøgede indtag er forbundet med en øget sandsynlighed for overvægt og fedme. Det er også en klar risikofaktor for mange komplekse sygdomme, såsom diabetes og nogle typer af kræft, som blev bemærket i et studie udgivet i journalen, PLoS One.

Overdrevet indtag af sukker og salt: Hvad er værst?

Helt sikkert indtag af sukker. Dette skyldes, at det ikke er et essentielt næringsstof og dets indtag er forbundet med flere sygdomme. Det bliver kun et nødvendigt næringsstof i situationer relateret til sport, men salt er også et nødvendigt næringsstof i disse tilfælde.

Det har mange sundhedsmæssige fordele at mindske sit indtag af sukker eller endda at skære det fuldstændig ud af sin kost. For det første ville diabetes ikke længere være en endemisk sygdom.

Derudover ville dette mindske raterne for overvægt og som konsekvens mange relaterede problemer, såsom hjerteproblemer. Foruden dette ville det mindske sandsynligheden for bestemte typer kræft relateret til fordøjelsessystemet.

Sukker og sukkerknalder på bord

Eksperter forbinder et øget indtag af sukker med en øget risiko for kroniske lidelser. Det er værre end salt, fordi det ikke er essentielt og det kan gavne dig på mange måder at skære det ud af din kost.

Opdag også: 3 opskrifter på marmelade uden tilsat sukker

Sådan kan du mindske dit sukkerindtag

Et af de mange problemer, du kan støde på, når du prøver at mindske dit indtag af sukker er, at din gane er vant til det. Det bedste er at begynde med at prøve at erstatte meget sukkerrige produkter med deres sukkerfrie versioner.

Så kan det være en godt valg at begynde at lave dem derhjemme uden at bruge sukker som sødestof. At bruge frugter er en glimrende måde at få sine retter til at smage sødt. Selvom de indeholder sukker, så indeholder de meget mindre end almindeligt sukker.

I begyndelsen vil det være virkelig svært for dig på grund af det faktum, at din gane nyder forarbejdet mad. Med tiden vil dit “behov” for at indtage industrielle produkter dog forsvinde og du vil kunne nyde et bedre helbred.

I et hvert tilfælde er sandheden med hensyn til, hvor vidt det er værre at indtage for meget sukker eller salt, at du ikke bør indtage nogen fødevarer i overdrevne mængder. Det bedste, du kan gøre, er at indtage alle fødevarer i moderate mængder.

En varieret kost tillader et forsvarligt indtag af sukker og salt. Måske disse typer af kost er de bedste valg til at kombinere sundhed med nydelse, når det kommer til mad.

  • Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
  • Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
  • Gupta L, Khandelwal D, Dutta D, Kalra S, Lal PR, Gupta Y. The Twin White Herrings: Salt and Sugar. Indian J Endocrinol Metab. 2018;22(4):542–551. doi:10.4103/ijem.IJEM_117_18
  • Wada J. Salt and sugar: Bad company. J Diabetes Investig. 2017;8(1):32–33. doi:10.1111/jdi.12553