Grunde til, at vitaminer er essentielle for ens kost

Vitaminer er livsnødvendige elementer, som man kan få fra en sund kost og nogle kosttilskud.
Grunde til, at vitaminer er essentielle for ens kost

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vitaminer er essentielle komponenter i ens kost. De støtter ens krops udvikling og vækst, og nogle kan ikke produceres af kroppen selv. De er dog essentielle for at gøre mange organer sunde og få dem til at fungere korrekt. Det er på grund af dette, at vitaminer er livsnødvendige elementer, som man kan få med en sund kost og nogle kosttilskud.

Der er mange typer af vitaminer, tretten i alt. De arbejder alle sammen med enzymerne og cellerne i kroppen for at styrke de metaboliske processer og tilføje en stor dosis energi. I denne artikel vil vi analysere, hvordan disse mikronæringsstoffer påvirker ens kost, og hvorfor de er en grundlæggende del af den.

Vitaminer udgør en del af fødekæden

Disse vitaminer er essentielle

Mange af de fødevarer, som man spiser, indeholder vitaminer. For eksempel indeholder alle grøntsager og frugter essentielle vitaminer eller mikronæringsstoffer, som trænger ind i ens krop, når de bliver spist. 

Det samme sker med mange af de animalske produkter, som vi spiser. Disse dyr spiser også frugter og grøntsager, så de optager disse mikronæringsstoffer i deres egne kroppe. Når man spiser dem, indtager man også nogle af disse vitaminer.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage

De styrker ens krop

Mange vitaminer, for eksempel C-vitamin, arbejder sammen med immunsystemet. De støtter kroppen i at bekæmpe alle mulige infektioner og sygdomme. Nylig forskning understreger anvendelsen af frugter med et stort indhold af C-vitaminer til at forebygge sygdomme såsom overvægt og for at forebygge vægtøgning.

Andre, såsom E-vitamin, hjælper med at passe på hud, negle og hår. Det vil sige, alle disse mikronæringsstoffer giver fordele for kroppen generelt, hvilket gælder endnu mere, hvis man følger en særlig kost.

Nogle vitaminer er essentielle, fordi de støtter væksten af muskler

Kvinde styrketræner

Hvis ens kost ledsages af fysiske og aerobe øvelser, så kan man vælge at indtage B3- og B6-vitaminer. Disse vitaminer er essentielle for at støtte udviklingen og væksten af muskler. De hjælper også kroppens væv og hudens elasticitet med at komme sig.

Fødevarer og frugter såsom ananas, avocado, vindruer, plantain og lignende indeholder B3- og B6-vitaminer. Og der er også kosttilskud, som indeholder dem.

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: Fem kraftfulde grøntsager, man bør spise

Mange vitaminer tjener som tilskud til ens kost

Hvis du spiser en varieret og balanceret kost, så giver du din krop en lang række vitaminer. Nogle gange med mere begrænsende kostplaner og i tider med sygdom eller stress er det dog bedre at forbedre ens kost med kosttilskud. Disse sikrer, at man får den tilstrækkelige mængde af alle mikronæringsstoffer.

De kan hjælpe med at forebygge sygdomme såsom anæmi eller endda underernæring. For eksempel øger B12-vitaminer antallet af røde blodlegemer i ens krop. Forskellige typer kød og fisk indeholder som regel B12-vitaminer. I de fleste tilfælde kommer B12-vitaminer fra dyr.

Vitaminer er essentielle, da de giver en stor mængde antioxidanter

A-, C- og E-vitaminer har meget kraftfulde antioxidante egenskaber og spiller en vigtig rolle i beskyttelsen af cellerne i ens krop. På grund af det neutraliserer de frie radikaler, som kan forårsage aldring og forringelse af huden. 

En kost, der inkluderer fødevarer rige på vitaminer giver dermed en stor mængde antioxidanter til kroppen, hvilket fremmer kroppens velvære.

Mange af disse vitaminer bliver derudover brugt i behandlinger af huden. Det er vigtigt at understrege, at fordelene ved disse vitaminer, når de ledsages af en ordentlig, balanceret kost, er overraskende. Disse vitaminer hjælper også alle personer generelt.

For eksempel har nylige studier fra USA vist, at en høj koncentration af D-vitamin hos kvinder fremmer frugtbarhed og en sund graviditet.

Man bør dog kontrollere sit indtag af vitaminer, eftersom for mange vitaminer i kroppen kan forårsage alvorlige helbredsproblemer. Det er meget vigtigt at begrænse sit indtag til doseringer, der anbefales af ernæringseksperter, uden at overskride grænserne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology, 4(3), 308–319. https://doi.org/10.4161/derm.22804
  • Mumford, S. L., Garbose, R. A., Kim, K., Kissell, K., Kuhr, D. L., Omosigho, U. R., … Schisterman, E. F. (2018). Association of preconception serum 25-hydroxyvitamin D concentrations with livebirth and pregnancy loss: a prospective cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(9), 725–732. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30153-0
  • Anhê, F. F., Nachbar, R. T., Varin, T. V, Trottier, J., Dudonné, S., Le Barz, M., … Marette, A. (2018). Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut, gutjnl-2017-315565. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2017-315565

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.