Herpes simplex virus og dets karaktertræk

En fælles faktor i alle typer herpes simplex virus er, at de alle kan føre til infektion. Derudover forbliver viraerne i en sovende tilstand, efter hudlæsionerne forsvinder. Dette betyder, at de kan genaktiveres når som helst i fremtiden og føre til sundhedsmæssige problemer.
Herpes simplex virus og dets karaktertræk

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Næsten alle har hørt om de forskellige typer herpes simplex virus, da de er temmelig almindelige infektioner. Men noget, kun få mennesker ved, er, at der er flere forskellige stammer. Ikke kun det, men hver stamme har forskellige egenskaber, såvel som forskellige niveauer af intensitet.

De mest almindelige typer herpes er variant 1 og 2 af herpes simplex. Estimater viser, at omkring halvdelen af ​​befolkningen har oplevet herpes simplex type 1 på et tidspunkt i deres liv. Det er også sandsynligt, at en tredjedel af befolkningen også har oplevet herpes simplex type 2.

Ingen af ​​herpestyperne har en kur, men der er behandlinger, der reducerer symptomer og mulighed for smitte til andre mennesker. Uanset hvad, kan en person med herpes føre et helt normalt liv i de fleste tilfælde.

Typer af herpes

Herpes simplex 1

Herpes er en infektion forårsaget af vira, der hører til herpesviridae familien. I sin helt enkle form er små vesikler, der indeholder væske, dets vigtigste egenskab. Disse læsioner kan være meget smertefulde. Derudover går der nogle gange hul på dem, hvilket danner sår og sårskorpe, der ofte efterlader et ar.

Der er mindst 50 forskellige typer herpes vira. En fællesnævner ved dem er, at de alle kan forårsage en infektion. De forbliver derefter sovende og kan genaktiveres senere, hvilket forårsager gentagne infektioner.

Ordet herpes stammer fra den græske rod herpein, som betyder “at krybe”. Burnet og Budding opdagede dets latensegenskaber i 1950. Nogle typer herpes kan forårsage problemer, der påvirker en persons livskvalitet meget.

Herpes simplex virus type 1 (HSV-1)

Denne type herpes påvirker hovedsageligt læberne, indersiden af ​​munden og områderne omkring. Det er meget hyppigere hos børn.

Derudover er det den hyppigste herpes og forværres normalt af forskellige omstændigheder som stress, feber, udsættelse for sollys og endda menstruation. Normalt er andet udbrud mildere end den første forekomst.

Herpes simplex virus type 2 (HSV-2)

Denne type herpes påvirker kønsområdet, og det overføres oftest gennem seksuel kontakt. De læsioner, det producerer, ligner dem hos oral herpes. Ofte er den indledende episode asymptomatisk og kan gå uopdaget hen. Efterfølgende episoder er dog normalt meget smertefulde.

Hvis en kvinde har aktiv HSV 2 under fødslen, kan hun overføre det til babyen, og det fører til neonatal herpes. Dette vil forårsage problemer i nervesystemet, der er dødeligt i nogle tilfælde.

Helvedesild eller Zoster, en anden type herpes simplex virus

Dette er en af ​​de typer herpes, der kan føre til mere alvorlige komplikationer. Den stammer fra skoldkopper, den oprindelige infektion. Denne virus migrerer til de følsomme nervefibre og forbliver sovende i den dorsale rod.

Viraens genvækst giver anledning til herpes zoster, der vises langs stien af ​​nerven, hvor den levede før. Normalt er det meget smertefuldt og genererer i nogle få tilfælde symptomer, der kan vare i årevis. Forskere mener, at 20% af befolkningen kan opleve denne type herpes på et tidspunkt i deres liv.

Epstein-Barr-virus (EBV)

Sådan ser herpes ud

Denne type herpes og infektiøs mononukleose er næsten den samme. Det er normalt sovende hos børn, men ungdomsårene udløser det. Denne kendsgerning kan forårsage asymptomatisk formidling, hvilket betyder, at virussen spreder sig uden at manifestere symptomer med det samme.

Kun i nogle få tilfælde giver det anledning til komplikationer som meningitis eller Guillain Barré syndrom. Denne type herpes er godartet i en tidlig alder.

Læs også: Sådan forhindres neonatal sepsis

Cytomegalovirus (CMV)

Denne virus kan smitte i gennemsnit mellem 50% og 80% af mennesker. Det er dog usædvanligt, at det udvikler sig som en sygdom. Typisk forbliver det sovende i nyrerne, hjerte og de hvide blodlegemer.

Normalt genaktiveres det hos mennesker med svagere immunsystem. Det er f.eks. almindeligt hos patienter med AIDS. Det har ikke specifikke symptomer, og der er ingen lægemidler, der er udviklet udelukkende til dets behandling.

Du kan være interesseret i: Forkølelsessår hos børn: 6 naturlige midler

Human herpesvirus 6, 7 og 8 (HHV)

Læger bemærkede først HHV-6 i 1986, hos patienter med AIDS. De mener, at denne virus fra herpesfamilien er årsagen til mæslinger og også relateret til forskellige neurologiske problemer. Det har to varianter:

  • HHV-6 type A: Denne type forekommer hos små børn og forårsager ikke store symptomer. I ungdomstiden genaktiveres den og udvikles på en lignende måde som mononukleose.
  • HHV-6 type B: Forskere mener, at alle voksne har type HHV-6B i vores kroppe, men det er asymptomatisk, så vidt de ved.

Afslutningsvis, resulterer HHV-7 også i mæslinger, mens HHV-8 er forbundet med Kaposis sarkom. Alle disse typer herpes forekommer hovedsageligt hos mennesker med AIDS eller hos dem med immunsupprimeret system.

Det kan interessere dig ...
De 5 bedste midler til at kurere herpes på ryggen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 5 bedste midler til at kurere herpes på ryggen

Herpes på ryggen er ikke kun et æstetisk problem. Denne patologi kan have forskellige årsager og symptomer afhængig af den specifikke virus.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bonnane, M. M., Clemente, K. R., Balbier, I. G., Azahares, A. D., & Serrano, N. M. (2012). Referentes teóricos sobre algunos tipos de herpes. Revista Información Científica, 73(1).
  • Eagle, K., Kulkarni, A. G., & Brid, N. S. (1995). Herpes Zoster. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199506223322505
  • Strumia, R. (2016). Herpes simplex. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_81

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.