Sådan behandles herpes hos børn

Herpes kan på nuværende tidspunkt ikke kureres, og er relativt sjælden hos børn. Men i denne artikel fortæller vi dig, hvordan du behandler og forhindrer spredningen af ​​denne virus hos børn.
Sådan behandles herpes hos børn

Sidste ændring: 09 august, 2022

Herpes hos børn er forårsaget af herpesvirus.

For få årtier siden var det ret sjældent hos børn. Men i de senere år har virussen spredt sig. Dette kan skyldes visse risikofaktorer, som børn udsættes for i disse dage.

På nuværende tidspunkt kan herpes ikke kureres, men du kan behandle symptomerne. Det er også vigtigt at nævne, at så snart man er smittet, vil virussen være i kroppen hele personens liv, indtil den aktiveres fra tid til anden.

Hvilke typer af herpesvirusser findes der?

forkølelsessår ved munden

Der er forskellige former for herpesvirus. Det afhænger af hvilken indflydelse de har på den enkelte person, og hvilke personer de påvirker. Virussens symptomer, og de områder, hvor de spreder sig, kan variere fra person til person.

Nedenfor har vi skrevet en detaljeret beskrivelse af, hvad de er.

Herpes Simplex Virus 1 (HSV-1)

Denne virus er den, der oftest rammer børn. Det forårsager forkølelsessår omkring mund og ansigt. Det kan forårsage mavesår eller feber-blister. Det er overført gennem direkte kontakt og viser generelt ingen symptomer i starten.

Herpes Simplex Virus 2 (HSV-2)

Dette er også kendt som genital herpes. Dette opstår omkring kønsorganerne og er ikke almindeligt hos børn, selv om der har været tilfælde. Det overføres oftest gennem seksuel kontakt. Men i tilfælde af børn er seksuelt misbrug ikke nødvendigvis årsagen.

Herpes Zoster

Herpes Zoster, såsom skoldkopper, skyldes Varicella Zoster-viruset. Derfor skal du have haft skoldkopper før du kan få denne type herpes. Denne virus ligger slumrende i årevis, og individet bliver mere sårbart, som de bliver ældre.

Herpes Zoster er ikke almindeligt hos børn. Men i tilfælde, hvor børn har fået virussen, er symptomerne meget lette og forsvinder hurtigt igen. På trods af dette, skal du stadig tage forholdsregler, da Herpes Zoster er meget smitsom. Hvis dit barn har et meget svagt immunsystem, kan denne virus desuden forårsage komplikationer.

Sådan behandles herpes hos børn

Den mest almindelige type herpes (HSV-1) overføres fra person til person gennem direkte kontakt med inficeret hud, spyt eller ved håndtering af et objekt, der tidligere var berørt af en person, der er smittet. Labial herpes viser sig i form af blærer på læber og tandkød. Dit barn kan få feber, halssmerter og hævede kirtler.

Disse læsioner forsvinder inden for et par uger, men du bør behandle dem for at mindske ubehag. Topiske eller orale antivirale lægemidler reducerer intensiteten og varigheden af ​​de første faser. Acyclovir, valacyclovir og famciclovir er blevet anvendt med stor succes.

Barn med forkølelsessår

Anvendelse af ispakker kan give en smertestillende effekt og reducere kløen forårsaget af blærerne. Også kolde drikkevarer og kold mad som is kan reducere smerten omkring læberne, og afværge dehydrering. Du bør også undgå at give barnet citronsyre eller sure fødevarer, da disse vil irritere blærerne.

En børnelæge kan ordinere et smertestillende middel som acetaminophen, hvis dit barn har akut smerte eller ubehag, der forhindrer dem i at spise. Sørg for at din lille får nok hvile. At hvile og at undgå stressende situationer vil hjælpe dem med at få det bedre hurtigere.

Hvis dit barn viser symptomer på Herpes Simplex Virus 2 (HSV-2) eller Herpes Zoster, anbefaler vi at du ikke behandler dette hjemme. Der kan være komplikationer med disse virusser som kan være alvorlige. Derfor skal du konsultere en børnelæge, før du behandler Herpes Simplex Virus 1 (HSV-1), så de kan ordinere den rigtige medicin til barnet.

Læs også: Bange for fosterdød? Sådan kommer du videre

Sådan reducerer man spredningen af ​​herpesvirussen

Selvom herpes hos børn er ualmindeligt, bør vi forsøge at gøre hvad vi kan, for at undgå at virussen kan sprede sig. Du bør især undgå at bringe dem i børnehaver eller skole i denne periode. Det er også vigtigt at undgå at dele køkkenredskaber, som glas eller bestik, som dit barn har brugt.

En anden ting du skal gøre er at sørge for, at dit barn ikke klør eller rør ved det berørte område. Dette kan medføre, at virussen spredes til andre dele af kroppen. Det er meget vigtigt, at virussen ikke spredes til deres øjne. At vaske dit barns hænder ofte er den bedste forebyggelse.

Mens dit barn har herpesblærer, bør de ikke kysse nogen. De bør heller ikke dele noget legetøj, der eventuelt kunne have været i deres mund.

Læs også: Hvad er “krystalbørn”?

Symptomer at huske på

Lille barn med herpes

Når det kommer til herpes hos børn, er komplikationer ualmindelige. Du bør dog gå direkte til en børnelæge, hvis du bemærker et af disse følgende symptomer:

 • Hvis en nyfødt baby udvikler udslæt eller blærer, ledsaget af feber, kan dette være tegn på en kronisk herpes simplex infektion.
 • Hvis dit barn har blærer omkring øjnene. Denne virus har tendens til at være en af hovedårsagerne til hornhinde-infektioner.
 • Hvis dit barn klager over hovedpine eller har kramper, høje feber og er forvirret. Tag dem til en børnelæge, så de kan tjekke for en mulig cerebral infektion forårsaget af virussen.
 • Hvis området omkring forkølelsessåret er rødt, føles varmt at røre ved, og læsionerne varer mere end 10 til 14 dage. Vær meget opmærksom på dette, da det kunne være tegn på sekundær bakterieinfektion.

Afslutningsvis, er det rigtigt, at nogle naturlige behandlinger kan hjælpe med at lindre smerten forbundet med herpes hos børn. Det er dog vigtigt at konsultere en specialist for at få den korrekte diagnose og den rigtige medicin til at behandle dit barn.

Det kan interessere dig ...
5 mest almindelige infektioner transmitteret gennem kys
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 mest almindelige infektioner transmitteret gennem kys

Er det at kysse risikabelt? Et kys er handlingen med at trykke dine læber mod en anden persons læber. Læs mere om de almindelige infektioner du kan...  • Herpes testing. (2016, November 10)
   labtestsonline.org/understanding/analytes/herpes/tab/test
  • Herpes simplex. (n.d.)
   aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/herpes-simplex
  • Herpes simplex: Who gets and causes. (n.d.)
   aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/herpes-simplex#causes
  • Oral herpes. (n.d.)
   hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/pediatrics/herpes_simplex_viruscold_sores_90,P02518/