Hjemmekure til at kontrollere feber

Feber af en af kroppens mest geniale strategier til at angribe infektioner.
Hjemmekure til at kontrollere feber

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Din krop er smart. Feber af en af kroppens mest geniale strategier til at angribe infektioner. At kontrollere din feber med hjemmekure er en god måde, hvorpå du kan genoprette dit helbred, når din temperatur er for høj.

Den normale kropstemperatur for mennesker ligger mellem 36 og 37 °C (96.8 og 98.6 °F). Dog, når kroppen opdager tilstedeværelsen af en infektion, stiger temperaturen for at reducere bevægelsen af mikroorganismer. Når det sker, kan det blive en kompliceret opgave at kontrollere feberen.

Når din temperatur automatisk stiger, sker det, fordi kroppen forbereder sig selv på at eliminere skadelige bakterier og vira. At have feber er ikke et problem. Det er en del af kroppens helingsproces. Det bliver kun et problem, hvis din temperatur er over 38.5°C (101.3°F).

I sådanne tilfælde, skal du handle herefter, så du kan få din krop tilbage til sin normale tilstand.

Hjemmekure til at kontrollere feber

kvinde med hjemmekure til at kontrollere feber

Hippokrates, den berømte, græske læge fra oldtiden, sagde: “Giv mig magten til at producere feber, og jeg vil kurere alle sygdomme”. Ved at sige dette, refererede han til kroppens evne til at ødelægge indre fjender gennem varme. Hippokratisk medicin lå i kroppens kraft til at hele sig selv.

Med sikkerhed, kan bakterier og vira leve komfortabelt inden i din krop, fordi dens normale temperatur er perfekt for deres vækst. Dog, når du har feber, bliver deres evne til at reproducere sig begrænset, hvilket gør det muligt for kroppens forsvar at bekæmpe dem mere effektivt. 

Så, feber er din allierede. Dog, kan du deltage i din krops kamp for at genoprette helbredet, ved at udnytte dens naturlige intelligens. Derfor, er det en god mulighed at bruge hjemmekure til at kontrollere feber.

Bouillon af kartoffelskræl til at kontrollere feber

bouillon med urter

Når det kommer til at kontrollere din feber, er bouillon af kartoffelskræl virkelig hjælpsomt, fordi det er meget nærende og det hydrerer kroppen. En bouillon af kartoffelskræl indeholder vitaminer og mineraler, der er ideelle til at genoprette dit helbred.

Du skal være velhydreret, for at kunne erstatte den væske, du mister gennem din sved. Derfor, skal du forberede supper, der er fyldt med næringsrige elementer, så du kan styrke dit immunforsvar.

Ingredienser

 • 3 mellemstørrelses kartofler
 • 1 gulerod
 • 4 fed hvidløg
 • 1 stilk selleri
 • 1 løg
 • 4 kopper vand (1 liter)
 • Hakket persille (valgfrit)
 • Salt og peber (efter smag)

Tilberedning

 • Først, skal du vaske og skrælle grøntsagerne. Læg kartoffelskrællen til side.
 • Dernæst, skal du skær grøntsagerne i skiver.
 • Herefter, skal du hælde vandet i en stegepande. Tilfør skrællen og de andre ingredienser.
 • Få det op at koge, og lad det fortsætte med at koge i 30-45 minutter, indtil grøntsagerne bliver bløde. 
 • Dernæst, skal du dræne grøntsagerne og lade dem køle af.
 • Tilføj salt og peber efter smag.
 • Slutteligt, kan du tilføje en smule persille til at krydre det og styrke mineralkomponenterne.

Kompres med kartoffel og eddike til at kontrollere feber

Du kan også bruge kartofler til at lave en anden, gammel hjemmekur til at kontrollere feber.

I dette tilfælde, i stedet for at spise dem, kan du lægge dem direkte på din krop, så deres helende kræfter kan flyde gennem huden. Du vil se, hvordan din feber falder 20 minutter efter at have tilført disse krompres.

Ingredienser

 • 2 kartofler
 • 2 kopper med eddike (af hvilken som helst type) (500 ml)

Tilberedning

 • Start med at skrælle kartoflerne, og skær dem i skiver.
 • Dernæst, skal du lade dem suge i eddike i en time.
 • Slutteligt, skal du dræne kartoflerne i 10 minutter, vikl dem ind i en klud, og placer dem på din pande.

Ingefær-te til at kontrollere feber

Når det kommer til at bekæmpe feber, vil te ikke blot hjælpe dig med at komme dig. Te vil også fornøje dig med dets charmerende aroma.

Blandt de mange egenskaber ved ingefær, kan det hjælpe med at genoprette immunforsvaret. 

Drik denne te, når end du føler, at din feber begynder at stige. Hvis du stadig har feber efter 6 timer, så drik denne te igen.

Ingredienser

 • 1 tsk. frisk, revet ingefær (15 g)
 • 2 kopper vand (500 ml)
 • Honning (efter smag)

Tilberedning

 • Hæld vandet i en gryde, og lad det koge.
 • Dernæst, skal du tilføje den friske, revede ingefær til vandet, og vent til væsken reduceres til 1/4 af den oprindelige mængde.
 • Lad det køle ned, og filtrer det.
 • Slutteligt, skal du tilføje honningen til hvert glas, og drikke det.

Basilikum-te

te med urter

Dit spisekammer bør aldrig mangle et af de bedste, naturlige hjemmeremedier, såsom kamille, timian, morgenfrue, basilikum og ingefærrødder.

Basilikum har antiseptiske, antiinflammatoriske og anti-krampagtige egenskaber. Det er et fantastisk middel til at kontrollere feber og reducere din kropstemperatur.

Ingredienser

 • 2 spsk. basilikumblade (30 g)
 • 1 kop vand (250 ml)

Tilberedning

 • Først, skal du opvarme vandet, til det når kogepunktet, og dernæst tilføje basilikumbladene.
 • Efterfølgende, skal du dække gryden, og lade det trække et par minutter, før du filtrerer det.
 • Slutteligt, skal du undgå at bruge sukker i blandingen, da det vil være bedre at søde det med honning.

Læs også: 8 fordele ved at drikke basilikum-te hver dag

Andre råd til at kontrollere feber naturligt

Råd 1: Søvn er vigtigt for at kontrollere feber

Få noget hvile.

Når du krop er overophedet, bør du ikke lave andre aktiviteter end at sove. At have feber er en grund til at være komplet dedikeret til at genoprette dit helbred. 

Det, du bør gøre i løbet af denne tid, er at monitorere din kropstemperatur hver 2. time, så du sikrer dig, at du ikke når en farlig høj temperatur.

Råd 2: Tag et bad med varmt vand

Dette er en populær hjemmekur til at kontrollere feber. Det varme vand vil få dig til at have det godt, og badet vil hjælpe dig med at sænke din kropstemperatur.

Det er ikke nødvendigt at bruge sæbe. Bare bliv under vandet i 5-10 minutter, indtil du føler dig ny igen.

Hvis du ikke har lyst til at tage et bad, kan du placere nogle kolde kompres med vand på de områder, hvor der er meget varme, såsom armhulerne og ved lysken. Ved at gøre dette, kan du reducere din kropstemperatur, da vandet fordamper.

Læs også: 11 hjemmemidler mod lugtende armhuler

Råd 3: Brug noget krydderi

At tilføje et godt strejf af peber, stykker a feber eller stærk sauce i dine supper og afkog, er et af de mest overraskende hjemmekure til at kontrollere feber. Præcis denne sensoriske eksplosion af krydderi vil få dig til at svede, udskille toksiner, balancere din kropstemperatur  og hjælpe din blodcirkulation.

Hvis du ikke kan lide stærke krydderier, kan du bruge det i moderation, så du kan få gavn af dets effekter og ikke føle nogen former for ubehag af at konsumere det overdrevet.

Hvornår du skal få hjælp

Disse hjemmekure til at kontrollere feber vil hjælpe dig med at regulere din kropstemperatur.

Modsat, hvis din feber ikke falder efter 3 dage, og du har andre symptomer såsom udslæt, problemer med at trække vejret, overdrevne muskelsmerter, blandt andre ting, skal du ikke blive hjemme. Dette vil være tidspunktet for at søge medicinsk opmærksomhed, og få en læge til at indføre en mere effektiv behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
 • Suppakul, P., Miltz, J., Sonneveld, K., & Bigger, S. W. (2003, May 21). Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf021038t
 • Wong, P. Y. Y., & Kitts, D. D. (2006). Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry97(3), 505–515. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.031

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.