Hjernebetændelse: Symptomer, årsager og behandling

Hjernebetændelse forårsager som regel feber, hovedpine og udmattethed. Det kan også forårsage koma og endda døden. Det er en seriøs lidelse, som desværre rammer børn under et år hyppigere end andre grupper.
Hjernebetændelse: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 14 oktober, 2020

Hjernebetændelse er en sygdom, som består af betændelse i hjernen. Det er normalt forårsaget af en viral infektion, selvom det kan have mange andre årsager. I de fleste tilfælde er det faktisk en komplikation forårsaget af infektiøse sygdomme.

Heldigvis er hjernebetændelse ikke særlig gængs. De seneste år er antallet af tilfælde faldet betydeligt takket være omfattende vaccinationer og officielle vaccinationsprogrammer. Alligevel er børn den del af befolkningen, der er mest ramt af denne sygdom.

Eksperter skønner, at der er mellem 5 og 10 tilfælde per 100.000 børn. Desværre finder størstedelen af dem sted i løbet af dets første leveår. Det er en kompliceret situation, som sætter personens liv i fare.

Både årsagerne og symptomerne kan være forvirrende, og det er essentielt at opdage det tidligt for at undgå seriøse konsekvenser. Af den grund vil vi forklare, hvad hjernebetændelse er, dets årsager, symptomer og behandling.

Hvad er hjernebetændelse?

Som vi allerede har nævnt, er hjernebetændelse betændelse i hjernevæv. Det er en lidelse, som kan have adskillige årsager, selvom størstedelen af tilfældene er forårsaget af en virus. Det kan dog også være forårsaget af en bakteriel infektion.

Når infektionen finder sted direkte i hjernen, kaldes det primær hjernebetændelse. Der kan dog også være tilfælde, hvor infektionen begynder i en anden del af kroppen og derefter ender med at påvirke hjernen via migration. Det er sekundær hjernebetændelse.

Hos børn er de vira, der oftest forårsager det, mæslinger, fåresyge og røde hunde. Der er heldigvis vacciner mod disse sygdomme. Andre årsager er:

  • Herpes: Herpes simplex, mononukleuse (kyssesyge) eller varicella (skoldkopper) kan forårsage det.
  • Rabies: Dette bliver som regel overført via et bid fra dyr.
  • Enterovirus: Såsom polio.
  • Bakteriel meningitis: Hvis det ikke bliver behandlet ordentligt.
  • Parasitter.

Det er vigtigt at understrege, at hjernebetændelse i sig selv ikke er en smitsom sygdom. Det er dog ofte forårsaget af en smitsom sygdom. Som vi nævnte tidligere, kan det også være resultatet af andre lidelser såsom kræft.

Illustration af hjernebetændelse

Du vil måske også være interesseret i at læse: 6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse

Hvad er symptomerne på hjernebetændelse?

Hvis man har i baghovedet, at størstedelen af tilfældene er forårsaget af en virus, kan de første symptomer være varierede og vage. For eksempel vil et typisk tilfælde vise træthed, ondt i muskler og hovedpine. Det forårsager derudover normalt feber.

Når lidelsen udvikler sig, bliver symptomerne normalt mere intense. Man kan opleve krampeanfald, bevidstløshed og endda problemer med at tale. Mange personer mister derudover følelsen i dele af deres krop.

I tilfælde af babyer kan det være meget svært at bemærke symptomerne. Børn viser normalt irritabilitet, opkast eller ikke at spise korrekt. I de mest seriøse tilfælde kan det føre til koma. Hvis man ikke behandler det, fører hjernebetændelse til døden.

Læge med scanninger af hjerne

Hvordan behandler man hjernebetændelse?

For at diagnosticere denne sygdom skal læger udføre forskellige tests og studier.  Først skal de udføre en blodprøve og urinanalyse. Dette giver dem mulighed for at fokusere deres diagnose og forstå de mulige årsager.

Normalt udfører de en MR-scanning eller en CT-scanning for at observere hjernen. I nogle tilfælde skal de udføre en lumbalpunktur. Under denne test tapper de lidt cerebrospinalvæske, hvilket kan bekræfte årsagen, når det bliver analyseret i et laboratorie.

For at behandle hjernebetændelse er det første, man skal gøre, at holde patienten stabil og hvilende. Behandlingen inkluderer smertestillende medicin såsom paracetamol og non-steroidal anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID).

Hvad skal man gøre, hvis man har symptomer på det?

Selvom det er svært at diagnosticere hos børn, kan nogle tegn vække mistanke. Hos voksne vil man bemærke en intens hovedpine og feber foruden nogle ændringer i de kognitive funktioner.

Der er nogle vira, som forårsager hjernebetændelse, hvor der er en specifik behandling. Det er dog ikke altid tilfældet. Det er meget vigtigt, når man står over for nogen symptomer på denne lidelse, at man går til lægen. Hjernebetændelse kan sætte patientens liv i fare.

Det kan interessere dig ...
Hjernemetastaser: Beskrivelse og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjernemetastaser: Beskrivelse og behandling

Hjernemetastaser opstår som regel ved hæmatogen formidling. Kræftceller i den primære tumor går ind i blodet og når hjernen, hvor de spreder sig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.