6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse

Fordi meningitis kan vise sig på så mange forskellige måder hos yngre patienter, bør barnet gennemgå en spinal tap for at være sikker, hvis der er mistænkelige symptomer, der kan tyde på infektionen.
6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Meningitis er betændelsen i de beskyttende membraner i hjernen og rygmarven. I denne artikel vil vi gennemgå 6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse.

Børn er mere tilbøjelige til at lide af infektionen. I dagens indlæg viser vi de trin, du skal tage som forælder, der kan hjælpe dig med at identificere de symptomer, som dit barn viser.

Meningitis symptomer, som vi ikke bør overse

1. Intens hovedpine

Dreng med hovedpine

For små børn bliver hovedpinen uudholdelig. Nogle gange kan det endda også nå barnets hals.

I tilfælde af nyfødte er opsvulmede fontanelle et karakteristisk symptom på infektionen.

Anbefalet læsning efter “6 meningitis symptomer”:

Sådan kurerer du candida vaginit med naturlige midler

2. Mavepine, kvalme og opkastning

Disse symptomer er almindelige i de indledende faser af infektionen. Sammen med disse symptomer kan patienten miste deres appetit, dels som et svar på den smertefulde mavekrampe.

3. Fotosensitivitet

Pige med hovedpine

Et andet problem, der vises i tilfælde af meningitis er fotofobi, også kendt som lysfølsomhed.

Når man udsættes for store mængder lys, især sollys, begynder ens øjne at løbe i vand. Samtidigt kommer fotofobi også med kvalme og forværring af hovedpine.

4. Halsstivhed

Når man observerer handlinger fra et barn, der lider af infektionen, vil han eller hun ofte være i en let genkendelig kropsstilling:

  • Mens de ligger på siden, vil patienterne holde hovedet lænet baglæns og deres ben bøjede.
  • De lægger sig i denne stilling og forsøger at udvide deres hals uden at være i stand til det på grund af stivheden.

5. Dobbeltsyn og feber

Barn med feber

Børn lider, når de fokuserer deres syn på noget, der resulterer i dobbelt syn. Feber er det vigtigste symptom. Børn med meningitis har spasmer og klager løbende over at være kolde.

Når deres temperatur stiger, er det svært at kontrollere. Men fordi feber er et fælles problem, skal du altid kigge efter andre, mere sigende tegn.

Læs også denne efter “6 meningitis symptomer”:

10 tegn der indikerer dine lunger ikke har det godt

6. Hududslæt

Hududslæt eller blændinger er også tilbøjelige til at være til stede hos børn med meningitis.

  • For at kontrollere, om dit barn har infektionen eller ej, skal du bare finde frem til en gennemsigtig glaskop.
  • Tryk det mod udslættet og se om huden lyser bagefter. Hvis huden lyser, er det ikke et tilfælde af meningitis.
  • Men hvis udslættet forbliver den samme farve, skal du lave en aftale for at se din læge.

Dette er en infektion, som du ikke ønsker at børste til side. For børn bør vi være meget opmærksomme på deres symptomer og humør.

Du bør ringe til en særlig pleje enhed for at få stillet en diagnose. Hvis testene kommer ud positivt for meningitis, skal du straks komme til et lægecenter for behandling.

Vacciner til meningitis

Barn der faar vaccine - meningitis symptomer

Ved hjælp af vacciner er der nogle “forebyggelige” stammer af meningitis. I øjeblikket er nogle af de mest almindelige og tilgængelige følgende:

  • Meningococcus vaccine
  • Haemophilus vaccine
  • Pneumococcus vaccine

Nogle af disse er udelukket fra visse vaccinationsplaner.

De ovennævnte vacciner garanteres dog ikke helt at beskytte børn mod infektionen, fordi de kun er relevante for visse antigener af bakteriestammen.

Hvordan viser nyfødte babyer meningitis?

I meningitis tilfælde af nyfødte eller spædbørn, vil de virke irriteret, nervøse eller simpelthen ikke have nogen appetit.

  • Feber er det første signal, men der er tidspunkter hvor hypotermi kan være tilfældet.
  • Agiteret åndedræt og konvulsioner kan også være synlige symptomer.

Nyfødte er i et meget følsomt livsstadium. Fordi deres kranier ikke er helt færdigdannede, bøjer deres fontanelle, eller deres bløde plet.

Man ser fællestræk for meningitis symptomer, når børnelæger undersøger deres unge centralnervesystem. Der kan være røde pletter som følge af meningokok.

På grund af de forskellige måder, som meningitis kan vise sig på hos unge børn, hvis der er mistanke om infektionen, skal de gennemgå en spinal tap for at udelukke enhver mulighed for infektion.

Hvis en nyfødt har feber uden nogen form for årsag, kan en læge specialist udføre en spinal tap på trods af manglende andre symptomer.

Det kan interessere dig ...
Lider du af højt blodtryk? Fem faktorer, der gør dig mere udsat
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lider du af højt blodtryk? Fem faktorer, der gør dig mere udsat

Lider du af højt blodtryk? Her er faktorer, der øger din risiko for at lide af højt blodtryk. Læs mere i her i artiklen på Bedre Livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.