Det skal du gøre, hvis du får krampe

Muskelkramper er ufrivillige muskelkontrakter, og de er meget almindelige. Faktisk har næsten alle oplevet dem! Lær om hvad du skal gøre, når du får muskelkramper og hvordan man kan forhindre fremtidige kramper.
Det skal du gøre, hvis du får krampe
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Smerten opstår i enhver region af kroppen og kan ramme, når vi mindst forventer det. Vi taler om den berygtede “krampe”.

Hvem har ikke haft en krampe?

Svaret på dette spørgsmål vil mærkeligt nok ende med at være “ingen”. Alt dette skyldes kroppens sammensætning, som består af muskler i alle regioner.

Hvad er en krampe?

Krampe i benet

En krampe er intet mere end en ufrivillig muskelkontraktion.

Nogle gange er hele muskelvævet ikke sammentrukket, men kun en del af det. Dette gør krampen koncentreret til et område. Smerten er selvfølgelig lige så intens og irriterende.

Kramper forekommer uden direkte traume eller skade til musklen. Faktisk er det almindeligt, når man overvurderer kroppen eller før man går i seng.

Årsager til ufrivillige muskelkontraktioner

Som vi nævnte ovenfor, så forårsager direkte traumer ikke krampe, som mange ellers tror.

Faktisk er de faktorer, der forårsager det, lidt mere varierede og langt fra muskelskader.

De mest almindelige er:

 • Skader på rygmarven.
 • Nervesvigt.
 • Muskuløs overanstrengelse.
 • Mangel på mineraler.
 • Hydrerings problemer.
 • Utilstrækkelig blodgennemstrømning i musklen.
 • En presset nerve i ryggen eller halsen.

Andre faktorer, der forårsager krampe er:

Hvad skal man gøre, når man får en krampe

Mand med krampe i skulderne

Du kan når som helst få en krampe, så det anbefales at vide, hvad du skal gøre, når du får en. Helt essentielt, så skal du vide, hvordan du skal være forberedt på situationen.

Før du laver fysisk aktivitet

Overdrevent brug af dine muskler er en af ​​de primære udløsere af ufrivillige muskel sammentrækninger. Det er derfor, du bør tage en række forholdsregler, før du udfører nogen form for fysisk aktivitet.

 • Aktiver alle muskelgrupper, især dem i det specifikke område, du træner.
 • Hydrer dig selv før, under og efter aktiviteten.
 • Spis ikke tunge fødevarer.
 • Hvis du spiser, skal du gøre det mindst 2 timer før du træner.
 • Undgå at drikke kaffe eller alkoholholdige drikkevarer.

Alternativer til kontrollering af krampe

Der er mange måder at undgå ufrivillige muskelkontraktioner på. Lad os vise dig nogle af de nemmeste og mest praktiske måder.

Massering af den berørte muskel

Dette er en af ​​de mest almindelige måder at behandle en kramper på. Dette er takket være, hvor nemt det er at gøre og frem for alt dets store fordele.

 • For at gøre dette er det først nødvendigt at finde behagelig position, afhængigt af hvor den kontraherede muskel er.
 • Øv moderat kraft med den ene hånd, mens du masserer i form af cirkler. Dette vil fremme blodcirkulationen til musklen, så den vender tilbage til en normal tilstand.

Påfør varme til krampen

Kvinde der er i bad

Dette er også et godt alternativ til bekæmpelse af kramper, især når de varer længe.

Vi kan anvende varme på forskellige måder:

 • Tag et varmt brusebad: Varmt vand på kroppen vil være ansvarlig for gradvist at fjerne den ufrivillige sammentrækning. Varmt vand kombineret med damp kan være meget effektivt.
 • Kompressioner med varmt vand: Blødgør et kompres med varmt vand og påføring af det direkte på det berørte område vil forbedre muskelstilstanden. Hvis du ikke har et håndklæde, kan du bruge en klud eller et viskestykke.

Drik masser af vand

Da en af ​​de vigtigste årsager til kramper er dehydrering, kommer et godt alternativ hurtigt i tankerne: drik mere vand!

Denne løsning behandler ikke kun kramper, men forhindrer dem også.

Når du får en krampe, skal du drikke mindst en halv liter vand.

Det er dog nødvendigt at vide, om muskelkontraktionen opstod under fysisk aktivitet. Hvis dette er tilfældet, er krampen direkte relateret til udtørring af kroppen.

Problemer at tage i betragtning

Det er vigtigt at vide, at det er meget almindeligt at lide af kramper. Lige meget, hvor stort ubehag muskel sammentrækninger forårsager i kroppen, så varer de kun i 10 minutter.

Hvis dette ikke er tilfældet, er det tilrådeligt at besøge din læge for at vurdere de berørte muskler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Schwellnus, M. P. (1999). Calambres del Músculo Esquelético Durante el Ejercicio. THE PHYSICIAN AND SPORTSMEDICINE.
 • Harvard Medical School. Take that, muscle cramps! (2018). Recuperado el 3 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/take-that-muscle-cramps.
 • Garrison SR, Korownyk CS, Kolber MR, Allan GM, Musini VM, Sekhon RK, Dugré N. Magnesium for skeletal muscle cramps. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Sep 21;9(9):CD009402.
 • Giuriato G, Pedrinolla A, Schena F, Venturelli M. Muscle cramps: A comparison of the two-leading hypothesis. J Electromyogr Kinesiol. 2018 Aug;41:89-95.
 • Katzberg HD. Neurogenic muscle cramps. J Neurol. 2015 Aug;262(8):1814-21. doi: 10.1007/s00415-015-7659-x. Epub 2015 Feb 12. Erratum in: J Neurol. 2016 Jan;263(1):197-8.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.