Hvordan man skelner mellem et hjerteanfald fra et angst anfald

I starten kan symptomerne på et hjerteanfald og et angstangreb være de samme, men hvad der skelner dem er, hvor længe de varer. Lær hvordan du skelner dem fra hinanden i denne artikel.
Hvordan man skelner mellem et hjerteanfald fra et angst anfald
José Padilla

Bedømt og godkendt af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vi forveksler ofte angst anfald med hjerteanfald, da de har meget lignende symptomer ved første øjekast.

Hvis du nogensinde har været i denne situation, eller hvis dine nerver nogensinde har snydt dig, så tag et kig på disse forskelle, der vil hjælpe dig med at skelne, hvad der er hvad.

Hjerteanfald: Hvad er de?

Et hjerteanfald sker, når blodpropper i din kranspulsåre blokerer blodgennemstrømning og iltbevægelse til dit hjerte.

Dette forårsager uregelmæssige hjerteslag eller arytmi. Dette medfører igen at det reducerer hjertets evne til at pumpe blod.

Hvis obstruktionen ikke behandles inden for kort tid, vil det forårsage vævsdød i den ramte hjertemuskel.

Symptomer på et hjerteanfald

Mand lider af hjerteanfald.
  • Hvis du har et hjerteanfald, føler du en undertrykkende smerte i midten af brystet og muligvis også i din venstre arm og ryg.
  • Derefter kan smerten også mærkes i din nakke, kæbe og molarer.
  • Intensiteten kan variere, men varer mere end fem minutter og påvirker ikke din vejrtrækning.
  • Du vil også føle kløe, ofte i din venstre arm.
  • Det er også almindeligt at have koldsved, kvalme og selv opkastning.

Personer med hjerteanfald har ikke en opstemt vejrtrækning. Derfor er der meget få tilfælde, hvor det udløser et angstangreb.

Hvis du ser at du har nogle af disse symptomer, og det har varet mere end fem minutter, skal du ringe til en ambulance eller straks tage ud på skadestuen.

Angst anfald: hvad er de?

Kvinde laener hovedet mod vaeggen

Et angstangreb, også kendt som et panikanfald, består af en meget intens reaktion ledsaget af en følelse af at have ingen kontrol over dine nerver.

Samlet set ligger nøglen i at finde ud af, hvilken slags tanker der fremkaldte angrebet. Disse har tendens til at være alarmerende og udløse en meget hurtig, generel fysiologisk aktivering.

det fysiske plan sker angst, når amygdala er alt for aktiveret. Denne del af hjernen er meget på vagt efter at have opfattet en fare.

For at forsøge at løse dette problem skal du finde ud af motiverne eller årsagerne til, hvorfor denne alarm gik igang i dig, selvom der ikke var nogen farlige stimuli.

Uanset hvad der er tilfældet, hvis du regelmæssigt har symptomer som disse, er det bedst at se en læge for at få en ordentlig diagnose. Psykologisk behandling vil hjælpe dig med at opdage den sande oprindelse af denne lidelse.

Symptomer på angst anfald

Kvinde med angstanfald

Når det kommer til angstangreb, så husk at de kan ske i de mest almindelige og tilsyneladende rolige øjeblikke i din hverdag.

  • I almindelighed varer symptomerne på et angstanfald normalt maksimalt 10 minutter. De består af intermitterende smerter i brystområdet. Der kommer og går.
  • Derudover vil du også mærke en følelsesløs følelse og en trykkende følelse. Det vil dog ikke være begrænset til din venstre arm. Derudover kan du også mærke det i din højre arm, ben og fingre eller tæer.
  • Når nogen har et angstanfald, har de en tendens til at have irrationel frygt, som at blive skør.

Men hvis du ikke er sikker på, om du har et hjerteanfald eller angstanfald, er det altid bedst at kontakte din læge med det samme. Som du kan forestille dig, hvis du har et hjerteanfald, og du ikke kommer til en læge med det samme, kan det ende med døden.

Hvis du har et angst anfald, kan en specialist hjælpe dig med at lære at overvinde din frygt og forhindre fremtidige angreb.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation. https://doi.org/10.1161/hc2501.093258

  • Potokar, J. P., & Nutt, D. J. (2000). Chest pain: Panic attack or heart attack? INTERNATIONAL JOURNAL OF CLINICAL PRACTICE.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.