10 hovedsymptomer på fibromyalgi at kigge efter

Ud over at forårsage muskelsmerter og træthed er fibromyalgi en tilstand, som også kan påvirke os psykologisk, da det er en kronisk sygdom, der kan gøre dig uarbejdsdygtig.
10 hovedsymptomer på fibromyalgi at kigge efter
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fibromyalgi er et syndrom, der er karakteriseret ved en stigning i kroppens respons på muskel- og ledsmerter. Det er vigtigt at lære om de 10 hovedsymptomer på fibromyalgi.

Det er normalt ledsaget af episoder med træthed, samt fordøjelsesproblemer, løbende hovedpine og prikkende fornemmelser i ekstremiteterne.

Den nøjagtige årsag er ikke blevet opdaget. Men sundhedseksperter associerer ofte det med genetiske faktorer, en stillesiddende livsstil og et par andre sygdomme.

Det siger sig selv, at hver sag er lidt forskellig fra hinanden. Vi kan dog sige, at patienter, der lider af fibromyalgi, har tendens til at vise en stigning i niveauerne af inflammation i deres kroppe. Dette udløser igen en række andre reaktioner.

Et af de største problemer med diagnosticering af fibromyalgi er, at det er let at forveksle med andre almindelige lidelser. Men hvis det ikke behandles tidligt, kan det få nogle alvorlige konsekvenser. Således er det vigtigt at finde ud af, hvordan denne tilstand manifesterer sig, og hvilke tegn der skal holdes øje med, hvis du har mistanke om, at det udvikler sig.

Lad os se på dem.

1. Stivhed – et af de store hovedsymptomer på fibromyalgi.

Kvinde holder sig på håndledet

Et af de største problemer, som mennesker, der er ramt af denne sygdom oftest har er stivhed i kroppen. Dette gælder især i de første timer efter at være stået op om morgenen.

Det er en følelse, der ligner den patienter diagnosticeret med gigt lider af, da det også kan hindre bevægelse.

2. Et af de 10 hovedsymptomer på fibromyalgi er koncentrationsvanskeligheder

Mand peger på sit hoved.

Dette symptom er kendt som “fibroneblin” eller “hjerne tåge.” Desværre bringer det alvorlige problemer med koncentrationen og hukommelsen for de berørte.

Personen kan ikke helt fokusere på deres aktiviteter. Desuden vil han eller hun undertiden opleve kortsigtet hukommelsestab også.

3. Følelse af udmattethed er et af de 10 hovedsymptomer på fibromyalgi

Kronisk træthed, eller fysisk og psykisk udmattelse, er et andet almindeligt symptom blandt dem, der kontraherer dette syndrom.

En følelse af tunghed i hele kroppen sammen med intens psykisk stress, forhindrer de lidende i at deltage i normale dagligdags aktiviteter. Det skaber en følelse af træthed, selv ved simple ting som at vågne op eller udføre lette fysiske eller intellektuelle opgaver.

4. Kropssmerter er et af de vigtigste hovedsymptomer på fibromyalgi

Ondt i kroppen

Patienter diagnosticeret med fibromyalgi oplever normalt følelser af smerte, uanset om de er milde eller intense i hele kroppen.

Disse smerter kan begynde med en lav intensitet og kan forekomme intermitterende. Men de har tendens til at blive intense, skarpe og bankende.

Sådanne smerter påvirker ledbåndene, muskler og sener. Desværre reagerer de normalt ikke hurtigt eller nemt på virkningerne ved smertestillende medicin købt på apoteket.

5. Dårlig søvnkvalitet

På grund af nogle af de fysiske og mentale symptomer, der er beskrevet ovenfor, har folk med denne tilstand ofte svært ved at opnå god søvn.

Neurotransmitterne i hjernen ændres af denne tilstand. Således, at de bliver mindre effektive til at stimulere hjernen, hvortil ens hvile bliver påvirket negativt.

Dertil ikke at nævne det faktum, at kropsligt ubehag forårsaget af smerte kan blive værre ved visse sove stillinger. Dette forårsager igen afbrydelser i søvnmønstrene.

 6. Følelsesløshed og snurren

En stærk følelse af følelsesløshed i ekstremiteterne såvel som en irriterende prikkende fornemmelse kan være et tydeligt tegn på de tidlige stadier af fibromyalgi.

Lidende rapporterer ofte, at deres hud bliver “hullet”, især på hænder og ben. Følsomheden varer nogle gange kun et par minutter. Men i nogle tilfælde kan det vare ved meget længere.

Disse symptomer stiger normalt om natten, eller hvis patienten opretholder samme position i lang tid.

7. Fordøjelsesproblemer

Diagram over fordøjelsessystem

Ubalancer i de inflammatoriske processer forårsaget af fibromyalgi kan komme sammen med fordøjelsessymptomer svarende til dem, der er forårsaget af irritabel tarmsyndrom.

På samme måde oplever de fleste patienter også tilbagevendende mavesmerter, såvel som ophobning af luft i maven og gastroøsofageal refluks.

8. Miljøfølsomhed

Ofte rapporterer de mennesker, der er ramt af denne lidelse større følsomhed og allergi-lignende reaktioner på miljømæssige faktorer som støj og forurening.

De Lidende kan opleve symptomer svarende til migræne. Således kan kroppen reagere negativt på ekstrem lys, høje lyde eller kemikalier indeholdt i nogle produkter.

9. Temperaturfølsomhed

Føler sig kold

På grund af de kontinuerlige ændringer, som kroppen gennemgår på grund af ubalancer i dens inflammatoriske processer, har patienter med fibromyalgi svært ved at regulere deres kropstemperatur.

Dette symptom er undertiden så intens, at det forhindrer patienter i at opnå tilstrækkelig hvile. Dette skyldes de store fornemmelser af varme eller kulde, de oplever, når de forsøger at sove.

Endvidere har pludselige ændringer i miljøets temperatur normalt en stærkere indflydelse på syge. De er trods alt meget mere følsomme over for sådanne ændringer end en sund person ville være.

10. Depression

En meget vigtig ting at tænke over, når man diskuterer fibromyalgi, er episoderne med depression, som de lidende ofte går igennem.

Desværre er dette en lidelse, der har en bemærkelsesværdig indvirkning på livskvaliteten. Dette forårsager ofte følelsesmæssige ændringer og følelser af dyb tristhed på grund af de begrænsninger, som patienten skal lære at leve med.

Som vi har set, er forståelse for udviklingen af ​​fibromyalgi ikke enkel. Enhver, der går igennem det, vil kræve stor støtte fra læger og psykologer, såvel som fra familie eller venner.

Det er vigtigt at tage højde for alle de potentielle hovedsymptomer på fibromyalgi, så i tilfælde af mistanke, at de syge kan få en bekræftet diagnose eller opnå vished hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi

Behandling af fibromyalgi er en af ​​de største medicinske udfordringer i den nuværende medicin. Her er behandlingstips du skal vide om fibromyalgi...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.