Har du smerter i kæben? Find ud af hvorfor!

Smerter i kæben kommer fra ting, man har lavet uden at være klar over det. Det kan være en dårlig kropsholdning, stress eller nervøsitet. Det er vigtigt, at man lærer at kontrollere dette for at kunne lindre denne tilstand.
Har du smerter i kæben? Find ud af hvorfor!

Sidste ændring: 30 oktober, 2018

Smerter i kæben er typisk forårsaget af angst. Det bør dog også blive nævnt, at det er en meget generende form for lidelse, som kan opstå som følge af tilstande såsom tandskæren eller endda et problem med ens led.

Hvis man nogensinde har døjet med smerter i kæben, så er det sikkert gået væk med tiden. Især hvis problemet var et resultat af en følelsesmæssig ting, såsom stress.

Eftersom det er et almindeligt problem blandt befolkningen, så er det værd at dykke lidt dybere ned i symptomerne, årsagerne og midlerne mod smerte i kæben. Vi beder dig følge med.

Smerter i kæben: årsager man bør overveje

smerter i kæben

Vi bør pointere, at smerter i kæben kan opstå i forskellige dele af ansigtet. Nogle personer bemærker det omkring det ene øre mere end det andet. Andre døjer med et ubehag, når de spiser eller snakker.

Dette problem er forbundet med anatomien i kæbeleddet. Det indebærer et kompliceret netværk af nerver og væv, som kan blive betændte eller blive påvirket af andre tilstande.

Lad os se nærmere på det.

Smerte, som er koncentreret omkring ørerne

Nogle gange er smerten, som er forbundet med smerter i kæben, koncentreret omkring et eller begge ører. I så fald kan ubehaget strække sig til den øverste del af ansigtet. Det kan endda nå op til toppen af ens hoved.

 • Denne smerte i leddet vil især opstå, når man taler, gaber eller spiser.
 • Nogle gange kan det blive forvekslet med en almindelig tandpine. Men i virkeligheden kan det være et tegn på en udhuling af selve kæbeleddet.
 • Der kan være et problem med brusken i leddet eller ledbåndene og nerverne i området.
 • Dette er alle faktorer, som en specialist vil blive nødt til at evaluere. Man bør dog huske, at tab af knoglemasse i leddene kan finde sted med alderen.

Når man ikke kan åbne sin kæbe fuldstændigt

Hvis man nogensinde har følt, at man ikke kan åbne sin kæbe fuldstændigt, så bør man stoppe og tænker over, hvordan ens liv har været de foregående par dage.

 • Når man ikke kontrollerer stress og presset fra omverden ordentligt, så kan det forårsage en “flygtende” reaktion i ens hjerne. Det resulterer i spændinger i musklerne, øget hjerterytme og stivhed i kroppen. Især i områderne omkring skuldrene, nakken og ansigtet.
 • Næsten uden at opdage det vil man spænde i sin kæbe, skære tænder om natten og opleve symptomer såsom en ringen for ørerne, hovedpine og problemer med at åbne og lukke kæben.

Dette problem vil forsvinde med tiden, men det kan være meget invaliderende, så længe det varer. Årsagen er typisk stress, hvilket man må lære at håndtere ordentligt.

hovedpine

Tandskæren

I mere end et tilfælde har vi talt om, at smerte i kæben kan være forbundet med en ting, som størstedelen af befolkningen gør om natten uden at være klar over det: at skære tænder.

 • Tandskæren kan opstå på grund af dårlig tandjustering eller endda natlig nervøsitet som følge af en dårlig kost, stress, som har ophobet sig i løbet af dagen, eller mangel på evnen til at nyde en rolig og afslappende søvn.
 • Tandskæren kræver ordentlig professionel hjælp af nogle, som kan anbefale, at man for eksempel bruger en tandskinne, når man sover.

Uanset hvad så er tandskæren også én af de mest almindelige årsager til smerte i kæben.

Simple teknikker til at behandle smerte i kæben

yoga

Vær opmærksom på din kropsholdning

Én metode til at mindske symptomerne forbundet med temporomandibulær dysfunktion (smerter i kæben) er ved at passe på sin kropsholdning. Især i området omkring ens skuldre, nakke og hoved.

Når man har en dårlig holdning, så kan spændinger i nakken og kæben opstå; faktisk er dette noget, man måske ikke engang opdager, når man sidder og arbejder, ser fjernsyn eller snakker i telefon.

Man bør altid huske at være opmærksom på linjen ved ryggen og aksen: den bør være lige, ret og afslappet.

Derudover bør både ens læber og tænder slappe af. Ens tunge bør desuden hvile mod ens gane, mens man trækker vejret gennem næsen.

Ens kost

 • Undgå at spise mad, der forårsager betændelse, såsom sukker, fedtstoffer, overdrevne mængder af kaffe og energidrikke samt konserveringsmidler.
 • Øg indtagelsen af C-vitamin og kalcium.

Kontroller dine følelser og håndter stress

Vi ved, det er nemt at anbefale metoder til at håndtere stress ordentligt. Men når man prøver at udøve dem, så bliver det en labyrint af mure og besværligheder.

 • Det er vigtigt at minde sig selv om, at man bliver nødt til at være rolig, så ens nerver og blodtryk kan pleje ens helbred og føre til et langt liv.
 • Man bør prøve at finde tid i løbet af dagen til at slappe af. En god løsning, som altid hjælper med at pleje ens krop og sind, er at udøve yoga.

Prøv at følg disse simple tips i dit daglige liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Shetty, S., Pitti, V., Babu, C. L. S., Kumar, G. P. S., & Deepthi, B. C. (2010). Bruxism: A literature review. Journal of Indian Prosthodontist Society. https://doi.org/10.1007/s13191-011-0041-5
 • Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
 • Graff-Radford, S. B. (2012). Facial pain, cervical pain, and headache. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. https://doi.org/10.1212/01.CON.0000418648.54902.42
 • Murphy MK, MacBarb RF, Wong ME, Athanasiou KA. Temporomandibular disorders: a review of etiology, clinical management, and tissue engineering strategies. Int J Oral Maxillofac Implants. 2013;28(6):e393–e414. doi:10.11607/jomi.te20
 • Glaros, A. G., Williams, K., & Lausten, L. (2005). The role of parafunctions, emotions and stress in predicting facial pain. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2005.0200
 • Shetty S, Pitti V, Satish Babu CL, Surendra Kumar GP, Deepthi BC. Bruxism: a literature review. J Indian Prosthodont Soc. 2010;10(3):141–148. doi:10.1007/s13191-011-0041-5

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.