Hjertearytmi: Symptomer og konsekvenser

17. april 2019
Det er vigtigt at opretholde en sund kost for at undgå problemer, der kan påvirke niveauet af kolesterol i arterier og vener. Du bør også dyrke let motion for at stimulere godt blodomløb.

Føler du dig træt, eller banker dit hjerte hurtigt… er det nogensinde sket for dig? Det meste af tiden er der ikke den store konsekvens for dit helbred, men nogle gange kan det være en indikation af hjerteproblemer, du skal overveje. I denne artikel inviterer vi dig til at udvide din viden om hjertearytmi.

Hvad er hjertearytmi?

Hjertearytmi kan være meget ubehageligt og have nogle alvorlige konsekvenser

På et tidspunkt i dit liv har du måske haft et elektrokardiogram. Når du har et, kan du se en grafisk repræsentation af dit hjertes elektriske aktivitet, og en specialist vil evaluere varigheden af din hjertecyklus og den overordnede funktion af kroppens elektriske impulssystem. Din læge vil være i stand til at fortælle dig, om din arytmi forårsager en mild – eller alvorlig – ændring af din normale puls, som kan svække det i det lange løb.

Typer af arytmi

 • Sinus bradykardi. Når du har denne lidelse, har din puls tendens til at være en smule langsommere end normalt, og det er normalt ikke meget alvorligt. Nogle gange kan det skyldes visse medikamenter.
 • Ventrikelflimmer. Med denne type arytmi har hjertet utilstrækkelig elektrisk aktivitet, som er yderst farligt. Det kræver øjeblikkelig medicinsk behandling. Disse hændelser forekommer ofte hos yngre mennesker, der er involveret i en krævende øvelse eller sport, og medfører ofte døden. Det er en meget trist og alvorlig lidelse. Den eneste indikator for, at du kan være tilbøjelig til denne arytmi, er at have et familiemedlem eller en genetisk baggrund, der prædisponerer dig til det.
 • Medfødt langt QT-syndrom. Dette er et arveligt syndrom, hvor du lider af korte og pludselige takykardi og i visse tilfælde miste bevidstheden.
 • Artrieflimren. Omkring 50 procent af patienter med denne type arytmi, kan gå fra en normal tilstand til en pludselig og voldsom arytmi, med få symptomer, der tillader dig at forudsige angrebet. Den eneste behandling for dette er en pacemaker.
 • Paroksystisk supraventrikulær takykardi (PSVT). Denne arytmi manifesterer sig normalt efter intens træning. Det kan vare fra få minutter til adskillige timer, hvor det derefter forsvinder.

Symptomer på hjertearytmi

3-hjerte

Vær opmærksom på følgende symptomer, der kunne indikere, at du har en hjertearytmi. Men frem for alt, husk at ethvert symptom – uanset hvor lille – bør blive givet videre til din læge.

 • Hjertebanken: Naturligvis er dette det mest almindelige symptom. Det kan forekomme efter du har trænet, eller endda mens du hviler dig og uden provokation. Men pas på – nogle gange vil du ikke mærke den følelse i brystet, men snarere i nakken. Det er vigtigt at huske.
 • Svimmelhed: Dette syndrom forekommer meget almindeligt efter fysisk anstrengelse. Først kan du opleve en hurtigere puls, så svimmelhed efterfulgt af et tab af bevidsthed.
 • Dyspnø eller træthed: Måske føler du behov for at tage dybere vejrtrækninger efter at få noget motion, selvom du ikke gjorde meget. Du føler en kold sved og udmattelse kommende efterfølgende. Dit hoved snurrer, og du føler en stærk pumpende fornemmelse i brystet – eller halsen. Dette er meget alvorligt, så sørg for at rapportere det til din læge.
 • Hjertesvigt: Dette symptom er meget alvorligt. Hvis dette sker for dig, vil du højst sandsynligt blive indlagt på hospitalet med følelsen af, at du ikke kan trække vejret. Du er på randen af at kollapse og har brug for øjeblikkelig hjælp.
 • Synkope: Dette sker, når der ikke er nok blod der når hjernen, og du besvimer øjeblikkeligt. Du kan komme dig hurtigt og ikke tildele det stor betydning. Men husk, alle besvimelser har en oprindelse, og du skal informere din læge. Selv hvis du kommer dig og føler dig fint.

Læs også:

Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald

Retningslinjer for at tage vare på sundheden af dit hjerte og undgå hjertearytmi

4-kvindehjerte

Du ved sikkert allerede, at de fleste hjerteproblemer skyldes arvelige genetiske faktorer eller endda skader under fødslen. Men du skal også huske på, at 60 % af dødsfald som følge af hjerteproblemer kan forebygges ved at holde en sund livsstil. Følg disse tips:

1. Hold øje med din vægt

 • Altid forsøg at opretholde en sund vægt og undgå at blive fed.

2. Hold en afbalanceret kost

 • Det betyder, at inkludere masser af fisk, magert kød, nødder, omega-3 og 6 fedtsyrer, olivenolie, frugt, grøntsager og mere…

3. Hold øje med dit kolesterol

 • Det er meget basalt, fordi du ved, at der ikke er noget værre end høje kolesteroltal, til at skade kroppens vener og arterier.

4. Få masser af søvn

 • Mellem 7 og 8 timer om natten er godt for dit helbred.

5. Få moderat men regelmæssig motion

 • Forsøg at kom ud og hver dag, eller start med at løbe eller cykle… dine arterier vil være sundere og du vil sænke dit blodtryk.

Læs også:

Hvor meget motion bør du dyrke hver uge

6. Reducer dine niveauer af stress og angst

 • Tag vare på din følelsesmæssige tilstand og forsøg at reducere presset fra dit daglige liv sammen med dine bekymringer. Sig ja til en sund livsstil hvor du kan nyde tiden med dine venner, familie og alle de små ting i dit liv. Dit hjerte vil takke dig.