Hvor meget motion bør du dyrke hver uge

Hvor mange gange har du spurgt dig selv, overdriver jeg min (eller underdriver) træning? Sandheden er, at det hele afhænger af, hvad du forsøger at opnå. Find ud af i dag, hvor meget motion du virkelig har brug for.
Hvor meget motion bør du dyrke hver uge
Grecia Morillo

Skrevet og kontrolleret af læge Grecia Morillo.

Sidste ændring: 19 september, 2022

Fysisk træning er en fantastisk måde at føre et sundt og langvarigt liv på, samtidig med at man får gavn af at få den figur, man altid har drømt om. Men hvor meget ugentlig motion har du egentlig brug for?

Svaret afhænger af den type motion du laver, intensiteten og hastigheden og din fremgang i retning af tungere og sværere træning.

Derfor er det vigtigt at vide alt om din anbefalede træningsrutine. Husk at hvis du dyrker for meget, kan det have skadelige konsekvenser for din krop.

Hvad er konsekvenserne af for meget motion?

Mand der loeber
 • Brydning af muskelfibre
 • Generel svaghed og træthed
 • Alvorlige muskelsmerter
 • Øget blodtryk
 • Mindsket libido

Vi anbefaler også at læse følgende indlæg:
5 gode vaner, der vil øge din muskelmasse

Hvor meget ugentlig motion har du virkelig brug for?

De fleste begynder med en øvelsesrutine, der er skræddersyet til deres krop og fysiske udholdenhed. Det skal dog være en helt personlig aktivitet.

Ikke alle er i samme stand. De forskellige fysiske reaktioner kan desuden forårsage en række konsekvenser, hvis du overskrider dine udholdenhedsgrænser hver dag eller endda kun en gang om ugen.

For at finde ud af, hvor meget motion du skal have om ugen, så overvej hvad formålet er. Det er trods alt ikke det samme at træne for vægttab, som det er til fysisk terapi.

Reducere aldersrelaterede sundhedsrisici

Aeldre motion

Det har vist sig, at to timers mild motion om dagen kan reducere risikoen for et hjerteanfald betydeligt efter 50 år.

 • Ved at gå et par gange om ugen, falder du inden for det normale område for en sund person.
 • Ideelt set kan du udføre moderate sessioner i løbet af ugen og opnå 10 timers total træning.

Hvis du vil forbrænde kalorier

Hvis du ønsker at forbrænde kalorier gennem træning, skal du tilpasse dine sessioner til korte højintensitetsintervaller. Du bør maksimere disse under din træning.

 • Hvis du har et fitness medlemskab, skal du tale med en personlig træner, der kan introducere dig til en rutine, der er tilpasset din fysiske tilstand og din kropstype.
 • For at forbrænde kalorier er det ideelt at få tre 20 minutters sessioner om ugen. Derefter gradvist øge tiden af dine træningstimer, da du bliver stærkere.

Hvis du vil tone dine muskler

Mand med skaeg der loefter en vaegt

At styrke og tone dine muskelgrupper udøver for meget er aldrig en god ide. Dine muskler skal hvile efter hver session.

 • Vægtstræning hjælper også med at bevare dit generelle helbred. Tro det eller ej, hvis du gør øvelser med vægte og styrketræning mindsker risikoen for at lide af type 2 diabetes og højt blodtryk.
 • Sessioner på omkring 120 minutter anbefales. Gør disse i tre dage om ugen for at give tid til dine muskler at hvile.

Vi foreslår, at du tager et kig på:
4 fordele ved at gå hver dag

Hvis du vil øge fysisk udholdenhed

Lyder det som dig? Så er der ingen bedre ide end at starte med at løbe eller træne. Hvis du ønsker at nå dette langdistance tal, skal du forberede din krop, og dette opnås bedst ved træning.

Først skal du dog overveje dine fysiske evner og holde din krop sund over tid.

Start med at oprette rutiner, der varierer i længden i løbet af ugen. Gør dette uden at udmande dit energipotentiale, hvilket kun vil få dig til at blive træt for hurtigt.

En time om dagen, med en hel hviledag, er nok til at nå dine mål og nå det kilometertal, du vælger. Hav for øje at slutmålet er langsigtet udholdenhed.

Ud over at have den krop og sundhed, du altid har ønsket, vil de hormoner, der forstærkes af din daglige motion rutine, øge dine lykke niveauer i enhver alder.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.